Potatisgratäng i portionsformar

Små formar med potatisgratäng passar att servera till fest, middag eller buffé.
Goda potatisgratänger med grädde, mjölk, vitlök, lök och ev. ost på toppen.
På bilden är potatisgratängerna i formar från Le Creuset.

4 portioner potatisgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis
  • 1 msk smör
  • 4 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 gul lök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl riven ost eller gratängost (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis och skär dem i tunna skivor. Eller skiva potatisen i matberedare.
  3. Smörj fyra små ugnsformar med smör.
  4. Skala och finhacka löken.
  5. Fördela potatisen i formarna och varva med lök.
  6. Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar i en skål.
  7. Fördela mjölkblandningen i formarna.
  8. Grädda potatisgratängerna i ca 40 min tills potatisen är mjuk. Testa genom att sticka i den med en kniv eller potatissticka. Blir de för mörka på toppen kan du täcka över med lite folie.
  9. Ta ev. ut och strö över ost efter en halvtimme och låt osten och gratängerna få färg på slutet.
E-mail
Medel: 4.4 (15 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer