Potatisgratäng med kålrot

En smaskig gratäng med potatis och kålrot. Potatisgratängen till det mesta ex. stek, oxfile eller till buffe. Om du vill kan du ha i 1/4 rotselleri samt 1-2 palsternackor också.

Vidare är en klyfta pressad vitlök också gott i gratängen. Ett tips är att skiva potatisen med en sk mandolin. Här har jag valt att koka upp mjölkblandningen innan ugnen då sparar man tid i ugnen men får en kastrull att diska. Det går givetvis bra att laga gratängen i ugnen med kall mjölkblandning från början. Eller så kan man koka potatis mm i mjölkblandningen i kastrullen och sedan bara gratinera gratängen med lite ost.

6-8 portioner potatisgratäng med kålrot

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 12 medelstora och fasta potatisar, det går med stora färskpotatisar också
  • 1 kålrot
  • 3 dl grädde
  • 3 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk salt och några varv med vitpepparkvarnen
  • 2 klyftor vitlök (valfritt)
  • 0,5 dl riven ost (valfritt) ex. riven mozzarella, västerbotten eller gratängost

Tillagning

  1. Skala och skiva potatisen. Lägg i en smord (med smör eller olivolja) ugnsform eller gratängform.
  2. Skär bort skalet på kålroten. Skär i delar och skiva den fint. Lägg i formen. Bred potatisen över kålroten i formen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Koka upp grädde, mjölk och salt och peppar i en kastrull (samt ev. pressad vitlök). Rör ibland så att mjölken inte bränns eller kokar över.
  5. Häll mjölkblandningen i formen med kålroten och potatisen.
  6. Sätt in potatisgratängen i ugnen och laga i 30 minuter i mitten av ugnen. Kör de sista 10 minuterna med riven ost så gratängen får fin färg. Tips: Lägg ev. över folie om gratängen börjar brännas på ytan. Känn med en sticka eller kniv om potatisen är mjuk. Låt annars gå ca 5-10 minuter till.
  7. Ta ut och servera potatisgratängen varm.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer