Entrecote med potatisgratäng

Entrecote med potatisgratäng, baconlindade haricots verts, bakad lök samt tomatsallad
Räkna 4 st bitar entrecote, ca 140-160 gram styck.
Dryckestips är en ljus lager, veteöl eller ett rött fylligt vin ex. Chiraz från Australien.
Du kan såklart grilla entrecoten istället för att steka den.
Vidare kan du välja annat kött som biff, kycklingfilé, lax eller qournfiléer (vegetariskt).

4 portioner entrecote med potatisgratäng

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja eller smör att steka i
  • Potatisgratäng: 1 kg potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 1 dl riven ost, gratängost (valfritt)
  • Bakad lök: 2 gula lökar
  • 2 röda lökar
  • Baconlindade gröna bönor: 200 g färska gröna bönor haricorts verts
  • 8 skivor bacon
  • Tomatsallad: 12 cocktailtomater
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Börja med potatisgratängen: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis och skär dem i tunna skivor.
  3. Ska du laga mycket gratäng rekommenderar jag att skiva potatisen i matberedare.
  4. Smörj en eldfast form och lägg i skivorna.
  5. Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
  6. Blandningen ska smaka tydligt salt.
  7. Häll blandningen över potatisen.
  8. Grädda potatisgratängen i ca 50 min tills potatisen är mjuk. Testa genom att sticka i den med en kniv eller potatissticka.
  9. Strö ev. över ost efter en halvtimme och låt osten och gratängen få färg på slutet.
  10. Bakad lök: Skala och dela löken på mitten. Lägg i en liten ugnsform, häll över några droppar olivolja samt salta och peppra. Baka löken i ugnen bredvid potatisgratängen i ca 40 minuter.
  11. Baconlindade haricots verts: Skär av ca 0,5 cm av de yttersta kanterna på bönorna.
  12. Koka de färska gröna bönorna i saltat vatten i 3 minuter. Det går också bra att mikra dem i saltat vatten i 3 minuter.
  13. Skölj bönorna i kallt vatten i durkslag så att de svalnar så du kan ta i dem.
  14. Dela upp bönorna i 8 högar.
  15. Linda ihop varje hög till en rulle med en skiva bacon.
  16. Stek dem med skarven ned i en stekpanna. Stek sedan runt om tills baconet fått fin färg.
  17. Nu kan du servera de baconlindade haricots verten.
  18. Tomatsallad: Skölj och dela cocktailtomaterna. Skala, dela och hacka rödlöken fint. Blanda tomater och rödlök med vinäger, olivolja, salt och peppar.
  19. Stek sist köttet: Salta och peppra köttet på båda sidor. Värm en stekpanna på max och stek köttet på båda sidor i lite olja eller smör i ca 3-4 minuter på varje sida. Du kan också grilla köttet.
  20. Skär lite i köttet så ser du om du ska steka det mer om du vill ha välstekt eller blodigare (mindre stekt) kött.
  21. Servera entrecoten med potatisgratängen, baconlindade bönorna, de bakade lökhalvorna och tomatsalladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer