Potatisgratäng med vitlök

Potatisgratäng med vitlök, mjölk och grädde. God som tillbehör till det mesta. Sås och potatis i ett.
Potatisgratäng kan förberedas innan och värmas till servering.

4 portioner potatisgratäng med vitlök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • ca 800 gram potatis (ca 12 stycken medelstora potatisar), fast eller mjölig sort valfritt
  • 2 msk smör till formen
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • ca 2 dl vispgrädde
  • ca 4 dl mjölk, röd standard
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor (matberedare eller mandolin går snabbast).
  4. Lägg potatisen i form smord med smör.
  5. Pressa över vitlök, tillsätt salt och peppar samt blanda runt.
  6. Tryck ut så att ytan blir jämn.
  7. Häll på mjölk och grädde så att det täcker potatisen.
  8. Sätt in formen i mitten av ugnen i 45 minuter tills potatisen är mjuk. Täck ev. över med lite folie mot slutet om den blir för mörk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer