Potatisgratäng med fläsk

Introduktion och förberedelse

Laga en potatisgratäng och lägg i stekt tärnat fläsk. En slags potatislåda med rimmat rökt fläsk.

Serveringsförslag

  • Allt i ett och kanongott som lunch eller middag.
  • För att lätta upp det hela kan du ha en grönsallad med cocktailtomater; Dijondressing samt bröd som enkla frallor eller bake-off frallor eller baguette.

Varianter

Istället för rökt rimmat fläsk kan du ta tärnat bacon, pancetta, kassler eller varmrökt fläskytterfilé.

Kan förberedas

En slags potatis- och fläsklåda som kan förberedas och läggas ihop innan samt förvaras övertäckt i kylen. Sedan gräddar du den i ugnen till servering.

En gratäng eller låda med potatis, grädde och rökt rimmat fläsk i ugnsform.
En gratäng eller låda med potatis, grädde och rökt rimmat fläsk du kan servera med blandad grönsallad, dijondressing och bake-off frallor till.

2 portioner potatisgratäng med fläsk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram potatis av fast sort
  • 125 gram rimmat rökt fläsk
  • 0,25 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 3 msk mjölk
  • 100 gram riven ost
  • 1 msk hackad persilja till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  2. Skala och skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  3. Koka potatisskivorna i 10 minuter. Häll av vattnet.
  4. Skär bort svålen på fläsket. Skär fläsket i skivor och sedan i strimlor.
  5. Stek fläsket några minuter i en panna. Lägg över på en tallrik.
  6. Skala under tiden lök och vitlök. Dela och skiva löken fint. Hacka vitlöken.
  7. Stek lök och vitlök utan att ta färg några minuter i fettet från fläsket samt lite smör.
  8. Smörj en ugnsform med smör. Du kan välja en rund form som på bilden, en ugnsfast stekpanna eller en rektangulär gratängform.
  9. Lägg över hälften av potatisen i botten.
  10. Sprid ut fläsk och lök över potatisen.
  11. Lägg över resten av potatisen.
  12. Vispa ihop grädde, creme fraiche, vitt vin, mjölk, salt och peppar i en skål.
  13. Fördela över potatisen.
  14. Grädda i 20 minuter i nedre delen av ugnen
  15. Fördela riven ost överst och grädda i 10 minuter till i mitten av ugnen tills den har fin färg.
  16. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  17. Garnera gärna med lite hackad persilja. Servera förslagsvis med blandad grönsallad, tomater och gott bröd till.
E-mail
Medel: 4 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 554 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-11