Potatisgratäng med fläsk

Kanongott som lunch eller middag med allt i ett - potatis, sås, kött och ost.
Istället för rökt rimmat fläsk kan du ta tärnat bacon, kassler eller varmrökt fläskytterfilé.
För att lätta upp det hela kan du ha en grönsallad med cocktailtomater till samt bröd.
Kan förberedas och läggas ihop innan samt förvaras övertäckt i kylen. Sedan gräddar du den i ugnen till servering.

2 portioner potatisgratäng med fläsk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis av fast sort
  • 125 gram rimmat rökt fläsk
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 3 msk mjölk
  • 125 gram riven ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  2. Skala och skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  3. Koka potatisskivorna i 15 minuter. Häll av vattnet.
  4. Skär bort svålen på fläsket. Skär fläsket i skivor och sedan i strimlor.
  5. Stek fläsket några minuter i en panna. Lägg över på en tallrik.
  6. Skala under tiden lök och vitlök. Dela och skiva löken fint. Hacka vitlöken.
  7. Stek lök och vitlök utan att ta färg några minuter i fettet från fläsket samt lite smör.
  8. Smörj en ugnsform med smör. Du kan välja en rund form som på bilden, en ugnsfast stekpanna eller en rektangulär gratängform.
  9. Lägg över hälften av potatisen i botten.
  10. Sprid ut fläsk och lök över potatisen.
  11. Lägg över resten av potatisen.
  12. Vispa ihop grädde, creme fraiche, vitt vin, mjölk, salt och peppar i en skål.
  13. Fördela och häll över potatisen.
  14. Fördela riven ost överst.
  15. Täck över med folie eller placera en ugnsplåt strax över potatisgratängen i ugnen.
  16. Grädda i 20 minuter i nedre delen av ugnen.
  17. Ta av folien eller ta bort plåten och grädda i 10 minuter till.
  18. Servera med blandad grönsallad, tomater och gott bröd.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer