Mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat

Gott som vegetarisk gratäng till råris, pasta.
Även god som sidorätt eller GI-tillbehör till kött som stekt eller grillad kycklingfilé mm.
Istället för hela mozzarellaostar kan du ta ca 2 dl riven mozzarella.
Gott i gratängsåsen är också något krm finriven muskot.

6 portioner mozzarellagratäng med aubergine

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 aubergine
  • 1 stor zucchini
  • 6 tomater
  • 4 msk olivolja
  • 2 mozzarellaostar
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm chiliflakes
  • Gratängsås: 50 gram smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm riven muskot (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg den i en bunka och blanda den med en halv tsk salt i en skål.
  3. Gratängsås: smält smör i en kastrull.
  4. Rör ut mjölet i smöret.
  5. Tillsätt mjölken lite i taget och låt koka upp under omrörning. Smaka av med salt, peppar och ev. riven muskot. Låt sedan koka på lägsta värme och rör då och då medan du steker grönsakerna.
  6. Låt stå medan du steker zucchinin.
  7. Skölj och skiva zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor.
  8. Stek dem i lite olivolja så att de får färg några minuter.
  9. Lägg upp dem i en gratängform.
  10. Skölj och skiva tomaterna och lägg med zucchinin.
  11. Skölj av auberginen och stek dem några minuter på varje sida tills de fått färg.
  12. Varva zucchini, tomat och aubergineskivor i snett liggande rader gratängformen.
  13. Strö över salt, svartpeppar och chiliflakes.
  14. Fördela över gratängsåsen.
  15. Skär mozzarellaosten i två delar och sedan i skivor.
  16. Fördela osten över grönsakerna.
  17. Grädda mozzarellagratängen i ca 20 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg och är genomvarm.
  18. Ta ut och servera.
E-mail
Medel: 4.8 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer