Mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat

Gott som vegetarisk gratäng till råris, pasta.
Även god som sidorätt eller GI-tillbehör till kött som stekt eller grillad kycklingfilé mm.
Istället för hela mozzarellaostar kan du ta ca 2 dl riven mozzarella.
Gott i gratängsåsen är också något krm finriven muskot.

6 portioner mozzarellagratäng med aubergine

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 aubergine
  • 1 stor zucchini
  • 6 tomater
  • 4 msk olivolja
  • 2 mozzarellaostar
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm chiliflakes
  • Gratängsås: 50 gram smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm riven muskot (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg den i en bunka och blanda den med en halv tsk salt i en skål.
  3. Gratängsås: smält smör i en kastrull.
  4. Rör ut mjölet i smöret.
  5. Tillsätt mjölken lite i taget och låt koka upp under omrörning. Smaka av med salt, peppar och ev. riven muskot. Låt sedan koka på lägsta värme och rör då och då medan du steker grönsakerna.
  6. Låt stå medan du steker zucchinin.
  7. Skölj och skiva zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor.
  8. Stek dem i lite olivolja så att de får färg några minuter.
  9. Lägg upp dem i en gratängform.
  10. Skölj och skiva tomaterna och lägg med zucchinin.
  11. Skölj av auberginen och stek dem några minuter på varje sida tills de fått färg.
  12. Varva zucchini, tomat och aubergineskivor i snett liggande rader gratängformen.
  13. Strö över salt, svartpeppar och chiliflakes.
  14. Fördela över gratängsåsen.
  15. Skär mozzarellaosten i två delar och sedan i skivor.
  16. Fördela osten över grönsakerna.
  17. Grädda mozzarellagratängen i ca 20 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg och är genomvarm.
  18. Ta ut och servera.
E-mail
Medel: 5 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer