Potatis och mandelkaka

En glutenfri kaka utan vetemjöl med mandel, kokt potatis, bittermandel, ägg, socker och smör.
God med vispad grädde och sylt till fika eller dessert.
En glutenfri kaka utmärkt till glutenallergiker.

12 bitar potatis och mandelkaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2,5 dl mandel
  • 5 st bittermandlar
  • 100 gram smör
  • 2 dl socker
  • 300 gram potatis, mjölig sort
  • 3 ägg
  • 2 msk smör till formen
  • 0,5 dl ströbröd

Tillagning

  1. Skala, tärna och koka potatis mjuk ca 15 minuter.
  2. Skålla mandel. Koka upp mandel med skal i lite vatten någon minut tills skalet bubblar upp. Skölj med kall vatten och skala dem.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Mal mandel och bittermandel.
  5. Smält smöret och blanda med mandel, bittermandel, smör och socker i en skål.
  6. Mosa potatis i en skål.
  7. Rör ner potatis med mandlarna och tillsätt äggen ett i taget och rör ihop till en jämn smet.
  8. Smörj och bröa ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna, 20x30 cm eller använd en rund springform eller bakform.
  9. Häll upp smeten i formen.
  10. Kakan ska gräddas i 40 minuter. Täck med folie om den börjar brännas.
  11. Ta ut kakan och låt den svalna något.
  12. Servera potatis- och mandelkakan med sylt och grädde. Den är god varm eller kall.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer