Mjuk mandelkaka

Mandelkaka är gott med lättvispad grädde och gärna frukt som marinerade plommon till.
Mandelkakan är god nybakt till fika men också dagen efter ev. tillsammans med marinerade plommon och vispad grädde till dessert.
Det blir ca 8 bitar.

1 mjuk mandelkaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 sötmandel
  • 125 gram smör
  • 2,5 dl socker
  • 4 ägg
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl mjölk
  • Inkokta plommon: 1 kilo plommon
  • 4 dl vatten
  • 2,5 dl socker
  • 1 kanelstång (valfritt)
  • 1 halv stjärnanis (valfritt)
  • Tillbehör: 2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl riven vit choklad

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
  2. Smörj och bröa en rund form 24 cm i diameter gärna med löstagbar kant med lite av smöret och ströbrödet.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Skålla mandeln om du vill - det är valfritt: koka upp några dl vatten i en kastrull och koka mandeln i någon minut tills skalen mjukats upp och lossnar. Skölj kalla i durkslag och skala dem för hand. Du kan lägga dem i en handduk och gnugga loss skalen.
  5. Mal mandeln i mandelkvarn eller i mixer/matberedare.
  6. Dela äggulor och vitor i varsin skål.
  7. Vispa äggulor och socker till en skummig smet i några minuter.
  8. Vispa ner det smälta smöret i äggulorna och sockerblandningen lite i taget.
  9. Tillsätt den malda mandeln, ströbröd, vetemjöl och mjölk samt rör ihop till en jämn smet.
  10. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
  11. Häll smeten i formen och baka mandelkakan i ca 40 minuter i mitten av ugnen.
  12. Ta ut och låt svalna något innan servering. Mandelkakan kan förvaras övertäckt i kylen till servering och den blir nästan godare dagen efter.
  13. Sikta ev. lite florsocker över kakan vid servering. Eller bred vispad grädde över och riven vit choklad samt servera med marinerade plommon enligt nedan:
  14. Stick hål i skalen på plommonen med en potatissticka eller knivspets.
  15. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  16. Lägg i plommonen i det kokande vattnet någon minut tills skalen spricker upp. Häll av plommonen i ett durkslag och spola dem med lite kallt vatten. Skala av skalen för hand. Lägg plommonen tätt i en skål eller burk.
  17. Koka vatten, socker, kanelstång och stjärnanis till en sockerlag några minuter (tills sockret löst sig) och slå sockerlagen över plommonen. Låt plommonen svalna i lagen och ställ in i kylen övertäckt i kylen - gärna över natten.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer