Mjuk mandelkaka

Introduktion och förberedelse

Mjuk mandelkaka som blir saftig och god med mald mandel och smör.

Serveringsförslag

  • Mandelkaka är gott med lättvispad grädde och gärna frukt som marinerade plommon till.
  • Kakan är god nybakt till fika som den är.
  • Gott är även tillsammans med marinerade plommon och vispad grädde till dessert eller finfika.
  • Kakan kan även toppas med frosting om man vill. Låt den svalna helt först.

Varianter

  • En variant är mandelkaka med citron - en kaka med mandelmjöl istället för mald mandel som smaksätts med citron och toppas med flagad mandel.
  • Eller att ha i ricotta i smeten.
  • Eller prova den svenska klassikern Kronans kaka - mandelkaka med mosad kokt potatis.

En mjuk kaka med mandel du bakar i springform och serverar som den är eller med tillbehör som plommon och grädde.
En mjuk kaka med mandel du bakar i springform och serverar som den är eller med tillbehör som plommon och grädde.

12 portioner, 1 mandelkaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 gram sötmandel
  • 125 gram smör
  • 2,5 dl socker
  • 4 ägg M/L
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl mjölk 3%
  • TILLBEHÖR: 2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl riven vit choklad
  • 1-2 marinerade plommon per portion

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
  2. Smörj och bröa en rund form 24 cm i diameter gärna med löstagbar kant med lite av smöret och ströbrödet.
  3. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  4. Skålla mandeln om du vill - det är valfritt: koka upp några dl vatten i en kastrull och koka mandeln i någon minut tills skalen mjukats upp och lossnar. Skölj kalla i durkslag och skala dem för hand. Du kan lägga dem i en handduk och gnugga loss skalen.
  5. Mal mandeln i mandelkvarn eller i mixer/matberedare.
  6. Dela äggulor och vitor i varsin skål.
  7. Vispa äggulor och socker till en skummig smet i några minuter.
  8. Vispa ner det smälta smöret i äggulorna och sockerblandningen lite i taget.
  9. Tillsätt den malda mandeln, ströbröd, vetemjöl och mjölk samt rör ihop till en jämn smet.
  10. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
  11. Häll smeten i formen och baka mandelkakan i ca 40 minuter i mitten av ugnen.
  12. Ta ut och låt svalna något innan servering. Mandelkakan kan förvaras övertäckt i kylen till servering och den blir nästan godare dagen efter.
  13. Sikta ev. lite florsocker över kakan vid servering. Eller bred vispad grädde över och riven vit choklad samt servera med marinerade plommon.
E-mail
Medel: 3.8 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 176 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-10

Tillbehör och liknande recept: