Syltade apelsinskal

Sylta egna apelsinskal. Hemgjorda syltade skal är fina och goda att garnera bla kakor, muffins och sockerkakor med.
Syltade apelsinskal finns att köpa färdiga men glir goda och billiga att göra själv. Du kan givetvis dubbla receptet flera gånger om du har mycket apelsinskal att sylta. Du kan spara ihop skal från apelsiner och ha i frysen samt sylta alla på en gång.
Syltade apelsinskal är så söta att de håller sig länge som marmelad. Förvara ex. i en glasburk.
Det går också bra att sylta annan citrusfrukt på samma vis ex. citron.

ca 2-3 dl syltade apelsinskal

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 apelsiner (helst ekologiska)
  • 2 dl vatten
  • 2 dl socker

Tillagning

  1. Skölj och borsta samt torka apelsiner.
  2. Skär loss skal längs med det vita fruktköttet. Spara apelsinfruktköttet till annat ev. ät upp.
  3. Skär apelsinskalen i tunna strimlor eller små tärningar.
  4. Koka upp 3 dl vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
  5. Koka apelsinstrimlorna i lite lättsaltat vatten i en kastrull i någon halv minut.
  6. Skölj apelsinskalen i ett durkslag i kallt vatten.
  7. Koka sedan upp 2 dl socker och 2 dl vatten i kastrullen samt tillsätt apelsinskalen och koka på medelvärme tills apelsinskalen blir genomskinliga ca 10 minuter.
  8. Låt skalen svalna i sockerlagen.
  9. Lägg upp de syltade apelsinskalen i en burk eller skål eller använd direkt. De kan också vändas i strösocker innan de används.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer