AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Glasyr sockerglasyr

Glasyr sockerglasyr Glasyr eller sockerglasyr görs av florsocker och vatten. Glasyr är gott på kakor som mazariner, sockerkaka, kanelbullar, muffins eller ambrosiakaka osv.
Vill du ha en hållbarare och hårdare glasyr sk kristyr så kan du ersätta vattnet med en äggvita samt 1 tsk ättiksprit.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.6 av 5 (Antal röster: 12)
glasyr till en stor kaka, ca 16 mindre kakor
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 7 min

Ingredienser:

  • Sockerglasyr: 4 dl florsocker
  • 2 msk vatten
  • ca 5 droppar citronsaft eller ättika

Tillagning:

  1. Blanda florsocker med vatten samt citronsaft eller ättika i en bunke.
  2. Vispa med elvisp någon minut till en jämn trögflytande röra.
  3. Sockerglasyren är klar att använda. Den stelnar på ca 20 minuter.
  4. Ringla över, spritsa eller bred ut glasyren och garnera det du önskar. Låt glasyren stelna 20 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Glasyr sockerglasyr:

Anti-hälsokaka Chocolat Chip-kaka
Anti-hälsokaka eller Chocolat Chip-kaka. En mjuk kaka med bitar av mjölkchoklad och vit choklad.
En riktigt mäktig kaka som du kan servera som den är eller med vaniljglass till dessert.
Zuleikatårta mandeltårta med krämfyllning
Zuleikatårta som är en mandeltårta med mandelbottnar fyllda med kräm smaksatt med punsch. Zuleikitårtan garneras med flagad mandel som på bilden.
Krämen kan också smaksättas med riven citron och lite citronsaft istället för punsch. Vidare kan den garneras med riven choklad eller valfri garnityr.
Även kakao passar att strö över tårtan ex. i olika mönster (prova att hålla ett ugnsgaller över tårtan och pudra kakao så får du randigt mönster).
Du kan göra en tjock botten i en rund springform eller 2-3 stycken lite tunnare mandelbottnar på bakplåtspapper.
Vaniljhjärtan
Vaniljhjärtan är goda att baka själv även om de är lite krångliga.
Du behöver speciella hjärtformar.
Överbliven deg från vaniljhjärtan kan du rulla ut till en rulle och skär och baka i tio minuter till mördegskakor.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Picknickmacka med kycklingröra
Picknickmacka med kycklingröra. En baguette fylld med kycklingröra smaksatt med lite curry, paprika, purjolök, majonnäs och yoghurt med sallad och rödlök.
Istället för baguettebröd kan du ta ciabatta eller annat gott bröd.
OBS förvara mackorna i en kylbox med kylklamp (upp till någon dag) om de ej ska ätas inom 2-3 timmar.
Potatissallad med soltorkad tomat, kapris och vårlök
Potatissallad med fransk senap, soltorkad tomat, kapris och vårlök.
Potatissallad på färskpotatis eller små delikatesspotatisar smaksatt med dressing på fransk Dijonsenap, vinäger och olivolja.
Potatissalladen håller sig i kylen och blir bara godare. Vanlig fast tärnad kokt potatis blir också mycket gott med dressingen.
Landgång med rostbiff
Landgång med rostbiff, leverpastej, skinka och ost. En landgång är en avlång smörgås med många olika pålägg. Här har jag delat upp landgången i tre delar. Självklart kan du ha vilka andra pålägg du gillar samt göra landgången längre med fler pålägg. Du behöver ej landgångsbröd utan kan ta 2,5 vanliga brödskivor efter tycke till varje landgång.
Laga gärna egen helstekt rostbiff och skiva till landgången. Hemgjord remoulad kan du enkelt röra ihop av 2 dl majonnäs, 1 dl hackade pickles och 0,5 tsk currypulver. Du kan byta ut rotselleriröran i receptet mot mimosasallad till skinkan. Landgång blir vad man gör den till och vad råvarorna håller för kvalitét. I princip så kan du köpa allt färdigt eller laga hemma - med hemgjord leverpastej, rostbiff, majonnäs, pickles, baka bröd osv så får du en mycket god landgång. Jag tycker dock att hemgjord remouladsås samt rostbiffen är viktigast så rostbiffen kan du steka själv om du ska välja något. Då blir den dessutom mycket billigare än den köpta.
Landgång är gott med en öl till.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook