AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Glasyr sockerglasyr

Glasyr sockerglasyr Glasyr eller sockerglasyr görs av florsocker och vatten. Glasyr är gott på kakor som mazariner, sockerkaka, kanelbullar, muffins eller ambrosiakaka osv.
Vill du ha en hållbarare och hårdare glasyr sk kristyr så kan du ersätta vattnet med en äggvita samt 1 tsk ättiksprit.
1 sats räcker till en stor kaka eller ca 16 mindre kakor som ex. pepparkakor.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.5 av 5 (Antal röster: 15)
1 sats glasyr
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 7 min

Ingredienser:

  • 4 dl florsocker
  • 2 msk vatten
  • 5 droppar citronsaft eller ättika

Tillagning:

  1. Blanda florsocker med vatten samt citronsaft eller ättika i en bunke.
  2. Vispa med elvisp någon minut till en jämn trögflytande röra.
  3. Sockerglasyren är klar att använda. Den stelnar på ca 20 minuter.
  4. Ringla över, spritsa eller bred ut glasyren och garnera det du önskar. Låt glasyren stelna 20 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Glasyr sockerglasyr:

Klenäter klenor
Klenäter eller klenor. Recept på hemgjorda klenäter eller klenor.
Klenäter är kakor som friteras i kokosfett och vänds i strösocker. Inte så svårt egentligen men mycket goda.
Ha alltid ett lock redo att lägga över och kväva frityrfettet om olyckan och elden är framme. Försök aldrig att släcka hett brinnande frityrfett med vatten.
Istället för citronskal kan du smaksätta klenäterna med 6 stötta kardemummakärnor. Man kan också ha i 1 msk brännvin eller 1 msk konjak.
Strassburgare
Strassburgare är en spritsad småkaka som kan doppas i choklad.
Strassburgare kan också smaksättas med rivet apelsinskal (tvätta en apelsin och riv det yttersta skalet fint och tillsätt till kakdegen).
Vidare kan man sätta ihop strassburgarna två och två med hallon eller jordgubbsmarmelad mellan. Sedan doppas ändarna i choklad.
Toscaflarn flarn av toscasmet
Toscaflarn. Knäckiga flarn av toscasmet med mandel att garnera desserter med. Mandelflarn är farligt gott till glass och att garnera desserter med.
Godast blir toscaflarnen om du skållar och skalar egen mandel men du kan också köpa färdig skalad och flagad mandel.
Man kan också kavla - bre ut - smeten i en stor rundel eller rektangel och grädda. Bryt sedan i grova bitar när den svalnat.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Picklad mango
Picklad mango med chili i ättikslag. Starkt och gott som tillbehör till det mesta som indisk mat, grillat, lax, på buffé och så vidare.
Ett alternativ till mango chutney.
Förvara öppnad burk i kylen.
Gillar du riktigt stark mat så kan du ta 10 piri-piris eller andra starka chilifrukter efter eget tycke.
Ceasardressing
Ceasardressing är en majonnäs smaksatt med vitlök, sardeller och parmesanost.
Ceasardressing serveras oftast till ceasarsallad som är en sallad med plockad romansallad, brödkrutonger, knaprig bacon - ibland serverad med grillad kyckling och skivad rödlök.
Har du ont om tid så går det bra att använda köpt majonnäs och blanda med hackade sardeller, pressad vitlök, worcestershiresås, dijonsenap, pressad citron, vinäger, salt, peppar samt riven parmesan. Du kan också ersätta majonnäsen eller lägga till matyoghurt eller creme fraiche.
Ceasardressingen är lättare att vispa ihop om du dubblar receptet samt använder en elvisp.
Ceasarsallad gör du av sköljd plockad romansallad, rostade brödkrutonger vända i olivolja och salt, ev. knaperstekt hackad bacon, ev. grillad kyckling samt ev. strimlad rödlök. Garnera med lite hyvlad parmesan på toppen.
Rör gärna i lite olja från sardellerna mot slutet att smaka av ceasardressingen med.
Chokladtryffel med bärsmak
Chokladtryffel med bärsmak. Du kan välja vilka bär du vill att smaksätta denna tryffel tom med blåbär. Hjortron är en höjdare.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook