Skållade mandlar

Skållade mandlar är lätt att göra. Här kan du läsa hur du skållar mandel. När du skållar mandeln så kokar du den en minut så att skalet lossnar och du kan lätt skala dem. Du kan skålla valfritt antal mandlar ex. en påse.

Skållade mandlar är gott till glögg tillsammans med russin. Mandarna kan också rostas eller kanderas hela. Vidare kan de hackas och användas till toscasmet eller garnering. Mandlar kan också malas till mandelmassa med socker, användas i bakverk, mixas i smoothies, till mandelmjölk och malas i maträtter (bland annat i indisk mat för att reda maten). 

2 dl skållade mandlar

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 2 dl mandlar med skal

Tillagning

  1. Koka upp några dl vatten i en kastrull nog att täcka mandlarna.
  2. Häll i mandeln och skålla - koka dem ca 2-3 minuter tills skalen börjar bubbla upp och lossna.
  3. Häll av de skållade mandlarna i ett durkslag och skölj kalla.
  4. Nu kan du pilla av skalet av mandlarna.
  5. Tips: lägg upp mandlarna på en kökshandduk, vik ihop och gnugga dem mot varandra så lossar skalen lättare och du plockar bort skalen snabbare.
  6. Plocka bort alla skal och använda de skållade mandlarna som du tänkt.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Läs mer om lussebak, recept och olika lussebullar

Om lussekatter, saffranskusar och lindebarn - samt givetvis recept samt tips på såväl klassiska lussebullar samt nya varianter. 

Läs mer