Sockerkaka med äpplen och kanel äppelkaka

Sockerkaka med äppelbitar och kanel. En snabb och enkel kombinerad äppel- och sockerkaka med kanel bakad i form eller stekpanna.
Blir också gott bakta som muffins i muffinsform. Går bra att dubbla till större kaka - eller baka i två formar eller fler.
Mald mandel är också gott i och på toppen.

8 portioner sockerkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 äpplen, normalstora
  • 0,5 tsk kanel
  • 2 msk socker
  • 50 g smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker några minuter.
  3. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ihop till en smet.
  4. Skala och klyfta 3 äpplen.
  5. Smörj en form, ex. en rund springform ca 24 cm diameter eller liknande, med lite smör och bröa den med ströbröd. Häll i smeten och fördela äppelklyftor i smeten här och där samt strö på socker och kanel i ett jämnt lager över smeten och äpplena.
  6. Skiva 50 g smör och lägg över äpplen och smet.
  7. Grädda sockerkakan med äppelbitar och kanel i 45 minuter, tills kakan har fått färg.
  8. Ta ut och låt svalna något innan du servering.
E-mail
Medel: 4.1 (27 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer