Äppelkaka med hasselnötter

Äppelkaka eller äppeltarte med hasselnötter. En god äppelkaka i pajskal fyllt med äpplen och hackade hasselnötter. Servera äppelpajen med vaniljsås, glass eller vaniljyoghurt eller vispad grädde smaksatt med en tsk vaniljsocker och 1 krm kanel.
Denna äppelpaj sätts i press - pajskalet fylls upp med klyftade äpplen, socker och hackade hasselnötter, bakas och pressas med en tyngd sedan ihop till en kompakt äppelkaka som kan serveras varm eller kall.

12 bitar äppelkaka med hasselnötter

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 150 gram smör
  • 1 krm salt
  • 2 tsk socker till pajdegen
  • 4 msk vatten
  • 7 äpplen, matäpplen gärna svenska Alice
  • 3 msk citronsaft
  • 2 dl socker
  • 2 dl hasselnötter

Tillagning

  1. Blanda pajdegen genom att arbeta ihop mjöl, tärnat smör, salt, socker och vatten i en skål. Forma en degklump och lägg i kylen att vila i en kvart.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Kavla ut pajdegen och klä en springform med löstagbara kanter ca 24 cm diameter med pajdegen. Klä kanterna upp till någon cm från kanten.
  4. Förgrädda pajskalet i ca 7 minuter. Ta ut och låt svalna.
  5. Skala äpplena och lägg i en skål med vatten.
  6. Skär loss kinderna och klyfta dem och lägg i en skål. Tillsätt citronsaft så att de inte mörknar.
  7. Hacka eller mixa (i matberedare, blender eller mortel) nötterna grovt och tillsätt till äpplena.
  8. Blanda i sockret bland äpplena.
  9. Fördela äpplena i pajskalet och jämna till ett jämnt lager.
  10. Grädda äppelpajen i ca 40 minuter tills äpplena är mjuka och har fått färg.
  11. Ta ut äppelpajen.
  12. Lägg något runt och plant på äpplena i pajen och sätt något tungt som pressar nedåt ex. några liter mjölk eller uppslagsverk. Låt äppelkakan stå i press och svalna någon timme.
  13. Ta loss kanten från formen och skär upp äppelkakan. Servera med vaniljsås, glass, vaniljyoghurt eller smaksatt grädde (vaniljsocker och kanel).
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer