Röd pesto med soltorkade tomater

En god pesto med fyllig sälta och smak av soltorkade tomater som passar lite lösare som sås till grillat mm eller lite tjockare som pålägg, röra till bröd, crostinis mm.

Röd pesto funkar också till pasta och som variation till grön pesto. Räkna att det räcker till ca 6 portioner pasta.
 

2,5 dl röd pesto med soltorkade tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 15 soltorkade tomater i olja eller torkade
  • 1 dl grovriven parmesanost eller grano padano eller annan god väl lagrad hårdost
  • 1 klyfta vitlök
  • 50 g nötter som skållad sötmandel, pinjenötter, valnötter eller hasselnötter
  • 15 blad färsk basilika
  • 1 dl fin olivolja

Tillagning

  1. Använder du torkade tomater (som inte är i olja) så lägger du dem i en kastrull, täcker med vatten och kokar upp dem. Sätt åt sidan och låt svalna så mjuknar de soltorkade tomaterna.
  2. Nu ska de soltorkade tomaterna mixas eller stötas till en fin röra med övriga ingredienser. Går för hand i stor mortel eller enklast i en matberedare med knivdelen.
  3. Grovhacka tomaterna och lägg i morteln eller matberedaren.
  4. Skala och tillsätt vitlök, nötter, basilikablad samt mixa till en jämn röra.
  5. Tillsätt oljan droppvis under tiden att du mixar din röda pesto tills all olja är tillsatt.
  6. Tycker du din röda pesto är för tjock så kan du tillsätta några droppar vatten och spä ut peston till den konsistens du vill ha - tjock eller som sås.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer