Lax i ugn med mozzarella och basilika

Lax i ugn med mozzarellaost, basilika, vitlök, tomat, vitt vin, grädde och parmesanost. Lax på italienskt vis i ugnen.
Gott med färskpotatis, delikatesspotatis, tagliatelle eller ris.
Här med kokt potatis, marinerade vita bönor samt grönsallad av babyspenat.
Räkna fyra bitar lax på runt 130 gram styck.

4 portioner lax i ugn med mozzarella

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé
  • 40 gram smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 mozzarellaost i lag
  • 12 cocktailtomater
  • 1 dl hackad färsk basilika
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 dl riven parmesanost
  • Tillbehör: 12 kokta mindre färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 100 gram babyspenat eller grönsallad
  • 1 burk små vita bönor (naturella - ej med tomatsås)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Börja förbered tillbehör som förslagsvis potatis, grönsallad och marinerade vita bönor eller vad du önskar till.
  2. Sätt ugnen på 220 grader.
  3. Smält smöret och pressa i vitlöken samt blanda runt.
  4. Pensla en ugnsform där laxbitarna får plats med några cm mellanrum.
  5. Lägg laxfiléerna med någon cm mellanrum i formen.
  6. Salta och peppra dem.
  7. Skölj och halvera tomaterna och lägg 3 halvor jämte varje laxbit.
  8. Hacka basilikan och fördela över laxbitarna.
  9. Häll av och skär mozzarellan i 8 skivor.
  10. Fördela 2 skivor på varje laxbit.
  11. Häll över grädde och vitt vin.
  12. Fördela riven parmesanost på varje laxbit.
  13. Ugnsstek laxen i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Kika på laxen och se så osten smält och såsen kokar runt laxen då är med största sannolikhet laxen klar.
  14. Servera med tillbehör som förslagsvis kokt potatis, marinerade vita bönor samt sköljd grönsallad.
  15. Marinerade vita bönor: skölj bönorna nog i durkslag. Lägg i en skål. Skala och finhacka löken samt grovhacka bladpersiljan och rör i. Skala och pressa i vitlök samt blanda i olivolja, citronsaft och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer