Indiskt ris

Kokt basmatiris smaksatt med hel kardemumma, kanelstång och gurkmeja toppad med rostad lök.
Annat gott att blanda i riset är pistagenötter, russin och hackad mynta.
Här hittar du koktid och tillagning för basmatiris. Det är valfritt att ha i kryddorna om du ex. bara vill koka vanligt basmatiris.

4 portioner indiskt ris

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 17 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl basmatiris
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 kanelstång
  • 3 hela kardemumma (hela torkade frökapslar med kardemumma)
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 dl rostad lök

Tillagning

  1. Mät upp ris, vatten och salt samt kanel och kardemumma i en kastrull med lock eller riskokare.
  2. I kastrull: koka basmatiriset i ca 15 minuter under lock. Koka först upp på hög värme sänk sedan värmen och låt puttra klart. Smaka så att riset är färdigkokt. Allt vatten ska vara absorberat.
  3. I riskokare: slå på riskokaren och låt den göra jobbet.
  4. Ta av riset från värmen och luckra upp det med en gaffel.
  5. Blanda gurkmejan med en halv dl vatten i en skål.
  6. Ta ca en fjärdedel av det kokta riset och blanda med gurkmejan så att det blir gult.
  7. Blanda det gula riset med det vita. Blanda ej för mycket utan bara så att det är lite gult ris här och där.
  8. Toppa det indiska riset med rostad lök vid serveringen.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer