Indiskt ris

Kokt basmatiris smaksatt med hel kardemumma, kanelstång och gurkmeja toppad med rostad lök.
Annat gott att blanda i riset är pistagenötter, russin och hackad mynta.
Här hittar du koktid och tillagning för basmatiris. Det är valfritt att ha i kryddorna om du ex. bara vill koka vanligt basmatiris.

4 portioner indiskt ris

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 17 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl basmatiris
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 kanelstång
  • 3 hela kardemumma (hela torkade frökapslar med kardemumma)
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 dl rostad lök

Tillagning

  1. Mät upp ris, vatten och salt samt kanel och kardemumma i en kastrull med lock eller riskokare.
  2. I kastrull: koka basmatiriset i ca 15 minuter under lock. Koka först upp på hög värme sänk sedan värmen och låt puttra klart. Smaka så att riset är färdigkokt. Allt vatten ska vara absorberat.
  3. I riskokare: slå på riskokaren och låt den göra jobbet.
  4. Ta av riset från värmen och luckra upp det med en gaffel.
  5. Blanda gurkmejan med en halv dl vatten i en skål.
  6. Ta ca en fjärdedel av det kokta riset och blanda med gurkmejan så att det blir gult.
  7. Blanda det gula riset med det vita. Blanda ej för mycket utan bara så att det är lite gult ris här och där.
  8. Toppa det indiska riset med rostad lök vid serveringen.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer