Rabarberchutney

Introduktion och förberedelse

Rabarberchutney är en chutney med rabarber, chili, kryddor, lök, vinäger och socker.

En god och kryddig röra du kan koka med svenska rabarber.

Serveringsförslag

  • Passar likt mango chutney till grillat, grytor, currygrytor mm.
  • Passar också som glace marinad till grillat pensla korvar, grönsaker och köttbitar precis i slutet på grillningen.
  • Blanda med crème fraiche, matyoghurt eller gräddfil till en kall sås.

Hållbar chutney

Vill du ha en hållbar chutney att förvara mörkt och svalt så ska du vara noga med att hälla upp den varm på steriliserade burkar.

Varianter

Gott är även att koka med 2-3 äpplen i chutneyn för en blandad äppel- och rabarberchutney.

Rabarberchutney serverad i skål
Rabarberchutney passar till samma saker som vanlig mango chutney. Här garnerad med lite hackad persilja.

1 liter rabarberchutney

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 liter strimlad rabarber
  • 1 dl vinäger, röd lagrad vinäger, äppelvinäger eller vit balsamvinäger
  • 1 hackad gul lök
  • 3 msk majsolja
  • 1 tsk Garam masala
  • 3 dl råsocker eller strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk malen ingefära
  • 3 st torkade chilifrukter av valfri sort eller 1 tsk chiliflakes eller chili efter tycke
  • 2 st kanelstänger
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk curry

Tillagning

  1. Hacka lök och torkad chili. Skölj och strimla rabarber. Skala grova stammar innan.
  2. Värm oljan i en kastrull samt fräs lök, rabarber och chili någon minut. Tillsätt vinäger, socker och kryddor.
  3. Koka rabarbern på låg värme i 40 minuter. Rör då och då. Kolla så de ej bränns.
  4. Häll upp på burkar och sätt på lock. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kyl.
E-mail
Medel: 4.1 (63 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-19