AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Kronans kaka

Kronans kaka Kronans kaka. En klassisk kaka och favorit många minns från lumpen. Det ovanliga med Kronans kaka är att den bakas med potatis och mandel istället för mjöl.
Servera Kronans kaka ljummen eller kall till kaffet eller som efterrätt med
lättvispad grädde och sylt (hjortronsylt är en höjdare).
Du kan också sticka i några skalade äppelbitar (från två äpplen) rullade i kanel och socker i kakan. Eller skiva dem tunnt och lägga ett lager äpplen innan du gräddar kakan.
Receptet på Kronans kaka sägs ha publicerats 1903 i första upplagan av Hemmets kokbok.
Vill du lyxa till kronans kaka kan du garnera den med att rippla över smält vit choklad eller sockerkristyr.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 10)
En långpanna eller kakform kronans kaka

Ingredienser:

  • KRONANS KAKA I LÅNGPANNA: Recept för långpanna, ca 4x8 bitar (32 stora bitar):
  • 2 dl mandel, skållad och skalad
  • 5 st bittermandlar
  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 250 g potatisar, kokta och rivna
  • 3 st ägg
  • 3 st äpplen, i tunna skivor
  • 2 msk strösocker
  • KRONANS KAKA I BAKFORM: 10-12 bitar:
  • 1,5 dl sötmandel (ca 100 g)
  • 2-3 bittermandlar
  • potatisar, kokta, kalla medelstora
  • 75 g margarin eller smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 ägg

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mal mandel och bittermandel. Smält smöret. Blanda, mandel, bittermandel, smör och socker i en skål. Rör ner potatis och tillsätt äggen ett i taget och rör ihop till en jämn smet.
  3. I matberedare: Använd stålkniven. Hacka först mandeln. Tillsätt övriga ingredienser, fett och potatis i bitar. Blanda till en jämn smet.
  4. Nu kan du Häll smeten i formen eller långpanna.
  5. Smörj och bröa ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna, 20x30 cm eller en rund springform eller bakform.
  6. Häll upp smeten i formen. Tillsätt äpplena om du vill ha det.
  7. Kronans kaka ska gräddas i ca 40 minuter. Om den börjar bli för mörk på toppen kan du täcka över med lite folie.
  8. Ta ut kakan och låt den svalna något.
  9. Servera Kronans kaka med sylt och grädde eller garnera den med smält vit choklad eller sockerkristyr - då kan den serveras kall till kaffet.


 

Fler recept ur samma kategori som Kronans kaka:

Vaniljhjärtan
Vaniljhjärtan är goda att baka själv även om de är lite krångliga.
Du behöver speciella hjärtformar.
Överbliven deg från vaniljhjärtan kan du rulla ut till en rulle och skär och baka i tio minuter till mördegskakor.
Syltade apelsinskal
Syltade apelsinskal. Sylta egna apelsinskal. Hemgjorda syltade skal är fina och goda att garnera bla kakor, muffins och sockerkakor med.
Syltade apelsinskal finns att köpa färdiga men glir goda och billiga att göra själv. Du kan givetvis dubbla receptet flera gånger om du har mycket apelsinskal att sylta. Du kan spara ihop skal från apelsiner och ha i frysen samt sylta alla på en gång.
Syltade apelsinskal är så söta att de håller sig länge som marmelad. Förvara ex. i en glasburk.
Det går också bra att sylta annan citrusfrukt på samma vis ex. citron.
Chokladsockerkaka
Chokladsockerkaka. En god sockerkaka med chokladsmak.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Potatisgratäng med chevre
Potatisgratäng med chevre eller getost, grädde och vitlök. En god krämig variant på potatisgratäng.
Sockerkaksbotten med potatismjöl
Sockerkaksbotten med potatismjöl är en glutenfri tårtbotten utan vetemjöl. God till tårta med lager av vaniljkräm eller mosad banan och sylt samt toppad med bär som färska jordgubbar, hallon eller röda vinbär.
Bakad potatis med skagenröra
Bakad potatis med skagenröra. Bakpotatis är en riktig klassiker med räkröra. Godast är hemmapillade räkor såklart - blanda sedan med majonnäs och creme fraiche, citron och dill.
Istället för majonnäs och creme fraiche är det mycket gott med grekisk yoghurt (och smalare). Riven ingefära är också gott i och ger en lite modern smak. Majs är gott att dryga ut räkorna med.
Servera gärna med en sallad som kan innehålla: isbergssallad i bitar, halverade cocktailtomater, skivad rödlök, blandade salladsblad, finriven morot, gurka i skivor, paprika, majs, kokta bönor mm. Olivolja, vinäger, salt och peppar på salladen också.
Du kan baka potatisarna i mikron först en 20 minuter och avsluta ca 20 minuter i ugnen om du har bråttom.
Potatisen kan också slås in i folie om du önskar. Vik då foliet upp runt potatisen och vänd sedan upp och ner så skarvarna hamnar nedåt under potatisen. Vid servering skär du sedan ett kryss rakt genom foliet och trycker upp kanterna. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Kyckling wrap med koriander
Kycklingwrap med koriander. Tortilla rulle eller wrap med kyckling, koriander och grönsaker.
Ugnsbakad röding med vitvinssås
Ugnsbakad röding med vitvinssås, kokt potatis samt kokt sparris och färsk spenat. Ugnsstekt hel fisk med tillbehör.
En hel fisk ca 500 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner.
Vintips är blir ett vitt vin som ex. Riesling.
Gravad lax
Grava din egen lax. Att grava lax är inte svårt och blir mycket gott. Prova hemgjord gravad lax med gravlaxsås och kokt potatis eller dillstuvad potatis och citron.
Du kan sätta smak på gravningen genom lite sprit efter smak till ex. gin för gingravad lax. Var dock försiktig då enklast ofta är godast.
Servera gravlaxen skivad upplagd på fat till jul och midsommar med gravlaxsås (hovmästarsås) eller som lunch med kokt potatis, dill, citron och gravlaxsås eller dillstuvad potatis.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Melonsalsa
Melonsalsa eller salsa med melon kan man göra av alla sorters melon. I tärningar blir de en god salsa med olivolja, chili och paprika.
Mango och avocado passar också bra i melonsalsan.
Servera melonsalsan som tillbehör eller en slags sås till ex. grillat eller stekt kycklingfilé med klyftpotatis.
Grekiska köttbullar med fetaost
Grekiska köttbullar med fetaost, vilök och oregano. Goda köttbullar som omväxling till vanliga köttbullar.
Blir också goda biffar.
Tzatziki, klyftpotatis eller råris, tomatsallad samt några blad grönsallad är gott till de grekiska köttbullarna.
Garnera gärna med strö över lite extra smulad fetaost.
Vegetarisk tortellini med spenat
Vegetarisk tortellini med spenat, soltorkad tomat och grädde.
Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller havregrädde (vegan pasta).
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Laxtårta
Laxtårta. Rökt lax blandad med färskost, kvarg eller Kesella, dill och rödlök på kavringsbotten.
Ska laxtårtan serveras som förrätt så räcker den till 8 större bitar. Garnera med en skiva rökt lax på varje tårtbit. På buffé kan du räkna 12 bitar minst. Ett tips är att då även garnera med halverade mindre skivor rökt lax.
Kan förberedas i god tid och förvaras i frysen. Tina sedan i kylskåpet och servera sedan laxtårtan kall.
Laxtårtan kan också toppas med skalade räkor eller kräftstjärtar. Skivad avokado (penslad med citronsaft) samt cocktailtomater är också gott på laxtårtan.
Laxtårtan är en variant på frusen silltårta.
Passar till julbord, påsk och midsommar.
Limecheesecake med passionsfruktsgele
Limecheesecake med passionsfruktsgelé. Lagad utan ugn med gelatinblad. Gott till dessert, buffé och fika.
Denna cheesecake är gjort med gelatinblad som gör att cheesecaken stelnar i kylen (istället för att man bakar cheesecaken i ugnen). Välj svenska krav-ägg av god kvalitet.
Man behöver inte garnera med gele utan kan servera cheesecaken med bara passionsfrukt, eller krusbär kokta med socker, sylt, eller färska bär, färsk ananas eller fruktsallad.
Äppelsnäckor
Äppelsnäckor. Bullar eller snäckor med äppelmos, kanel och smörfyllning.
En variant på kanelbullar med äppelsmak.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Ostkaka från Småland
Ostkaka från Småland. Småländsk ostkaka är gott med vispad grädde och sylt. Hemgjord ostkaka är inte så svårt att laga och blir mycket gott.
Glasmästarsill
Glasmästarsill är en sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar. En riktig klassisk sill med 1-2-3 lag. Glasmästarsill är mångas favoritsill.
Du kan använda hel inläggningssill eller filéer av inläggningssill.
Läs på den förpackning sill du köper hur du ska gå tillväga ex. ska saltad inläggningssill vattnas ur innan den läggs in och helst läggas in i ättikslag 8 timmar för att lösa upp benen. 6% ättikslag gör du av hälften 12% ättika och vatten.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Grahamsbullar
Grahamsbullar. Baka goda bullar av grahamsmjöl. Grahamsbullarna passar till vardags såväl som fest, buffé eller till picknickmackor.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Gratinerade brytbönor
Gratinerade brytbönor är goda som tillbehör. Enkelt och gott tillbehör och gräddig sås i ett. Använd frysta eller färska gröna bönor sk haricots verts. Du kan ta vaxbönor också.
Helstekt kyckling ugnstekt kyckling
Helstekt kyckling eller ugnstekt kyckling. Klassisk helstekt kyckling kan du servera med gräddsås, kokt potatis, grönsaker som brysselkål, bönor och/eller kokt morot, gelé och pressgurka. Den godaste och finaste kycklingen är färsk svensk majskyckling.
Creme brulee med choklad
Creme brulee med choklad. Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen och karamellirisera toppen vid servering. Gott med färska bär som hallon, jordgubbar eller björnär. Passionsfrukt passar också till.
Ett sött dessertvin passar till ex från Australien, USA eller Canada.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook