Kronans kaka

En klassisk kaka och favorit många minns från lumpen. Det ovanliga med Kronans kaka är att den bakas med potatis och mandel istället för mjöl.
Servera Kronans kaka ljummen eller kall till kaffet eller som efterrätt med
lättvispad grädde och sylt (hjortronsylt är en höjdare).
Du kan också sticka i några skalade äppelbitar (från två äpplen) rullade i kanel och socker i kakan. Eller skiva dem tunt och lägga ett lager äpplen innan du gräddar kakan.
Receptet på Kronans kaka sägs ha publicerats 1903 i första upplagan av Hemmets kokbok.
Vill du lyxa till kronans kaka kan du garnera den med att rippla över smält vit choklad eller sockerkristyr.
Bakar du i långpanna nedan får du ut ca 4x6 bitar (24 bitar). Du kan också bara i en rund bakform.

12 portioner Kronans kaka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 dl mandel, skållad och skalad
  • 5 st bittermandlar
  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 250 g potatis, kokta och rivna
  • 3 st ägg
  • 2 st äpplen, i tunna skivor (valfritt)
  • 2 msk strösocker

Tillagning

  1. Skala, tärna och koka potatis mjuk om du ej redan har kokt potatis.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Mal mandel och bittermandel.
  4. Smält smöret.
  5. Blanda, mandel, bittermandel, smör och socker i en skål. Rör ner potatis och tillsätt äggen ett i taget och rör ihop till en jämn smet.
  6. I matberedare: Använd stålkniven. Hacka först mandeln. Tillsätt övriga ingredienser, fett och potatis i bitar. Blanda till en jämn smet.
  7. Smörj och bröa ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna, 20x30 cm eller en rund springform eller bakform.
  8. Häll upp smeten i formen.
  9. Skala och skär äpplen i tunna skivor. Stick i äpplen här och där i smeten.
  10. Kronans kaka ska gräddas i ca 40 minuter. Om den börjar bli för mörk på toppen kan du täcka över med lite folie.
  11. Ta ut kakan och låt den svalna något.
  12. Servera Kronans kaka med sylt och grädde eller garnera den ev. med smält vit choklad eller sockerkristyr - då kan den serveras kall till kaffet.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer