AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Kronans kaka

Kronans kaka Kronans kaka. En klassisk kaka och favorit många minns från lumpen. Det ovanliga med Kronans kaka är att den bakas med potatis och mandel istället för mjöl.
Servera Kronans kaka ljummen eller kall till kaffet eller som efterrätt med
lättvispad grädde och sylt (hjortronsylt är en höjdare).
Du kan också sticka i några skalade äppelbitar (från två äpplen) rullade i kanel och socker i kakan. Eller skiva dem tunnt och lägga ett lager äpplen innan du gräddar kakan.
Receptet på Kronans kaka sägs ha publicerats 1903 i första upplagan av Hemmets kokbok.
Vill du lyxa till kronans kaka kan du garnera den med att rippla över smält vit choklad eller sockerkristyr.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 13)
En långpanna eller kakform kronans kaka

Ingredienser:

  • KRONANS KAKA I LÅNGPANNA: Recept för långpanna, ca 4x8 bitar (32 stora bitar):
  • 2 dl mandel, skållad och skalad
  • 5 st bittermandlar
  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 250 g potatisar, kokta och rivna
  • 3 st ägg
  • 3 st äpplen, i tunna skivor
  • 2 msk strösocker
  • KRONANS KAKA I BAKFORM: 10-12 bitar:
  • 1,5 dl sötmandel (ca 100 g)
  • 2-3 bittermandlar
  • potatisar, kokta, kalla medelstora
  • 75 g margarin eller smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 ägg

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mal mandel och bittermandel. Smält smöret. Blanda, mandel, bittermandel, smör och socker i en skål. Rör ner potatis och tillsätt äggen ett i taget och rör ihop till en jämn smet.
  3. I matberedare: Använd stålkniven. Hacka först mandeln. Tillsätt övriga ingredienser, fett och potatis i bitar. Blanda till en jämn smet.
  4. Nu kan du Häll smeten i formen eller långpanna.
  5. Smörj och bröa ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna, 20x30 cm eller en rund springform eller bakform.
  6. Häll upp smeten i formen. Tillsätt äpplena om du vill ha det.
  7. Kronans kaka ska gräddas i ca 40 minuter. Om den börjar bli för mörk på toppen kan du täcka över med lite folie.
  8. Ta ut kakan och låt den svalna något.
  9. Servera Kronans kaka med sylt och grädde eller garnera den med smält vit choklad eller sockerkristyr - då kan den serveras kall till kaffet.


 

Fler recept ur samma kategori som Kronans kaka:

Rödbetskaka
Rödbetskaka. En god mjuk kaka lik morotskaka fast med rivna rödbetor.
Glasyr eller frosting passar likt morotskaka också på rödbetskakan. Enkel frosting kan du söka recept på här eller blanda ett paket färskost naturell blandat med 2 dl florsocker, någon droppe vatten samt ev. rivet skal av citron, lime eller apelsin som smaksättning. Bred över rödbetskakan när den har svalnat.
Napoleonbakelser
Napoleonbakelser är en bakelser med bakad smördeg varvat med grädde, vaniljkräm, äppelmos och toppat med glasyr.
Du behöver smördegsplattor som du kavlar ut och bakar av. Dessa varvar du sedan med grädde osv. Du kan också baka egen smördeg förstås - sök recept här på receptfavoriter.se
Napoleonbakelser är ej uppkallade efter Napoleon som man kan tro utan det är dess geografiska ursprung kring Neapel i Italien (Napoletana) som sägs ha namngett bakelserna.
Kristyr till pepparkakor och pepparkakshus
Kristyr till pepparkakor och pepparkakshus. En enkel och bra hemgjord kristyr av florsocker, äggvita och ättika som passar till att garnera och spritsa på pepparkakor och pepparkakshus.
Kristyren kan också färgas med några droppar hushållsfärg ex. röd färg för att få rosa kristyr. Grön färg är också fint i detta kristyrrecept. Ett tips är att dela upp kristyren i fler skålar om du vill ha en vit, en rosa och en grön kristyr exempelvis.
Moderna bakpapper kan ha en yta där tejp har svårt att fästa ta då en fryspåse eller spritspåse.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Rösti potatiskaka
Rösti eller potatiskaka från Schweiz. Rösti är riven potatis stekt i en stekpanna till en platt potatiskaka.
Rösti kan du laga med rå eller kokt potatis. Vanligast är rå riven potatis.
Käserösti är rösti med ost (käse på tyska). Den tycker jag blir bäst med kokt potatis.
Röstin kan serveras uppskuren i tårtbitar som potatistillbehör till den mesta mat ex. kött, grillat, vilt, fågel tom grillad fisk som lax, men också som en lunch eller kvällsmat med tomatsallad, grönsallad och stekt bacon eller fläsk.
Du kan också göra små förrättsrösti och servera med gräddfil, rom (löjrom), eller lite rökt lax, hackad rödlök samt gräslök. Portionera ut 1 dm stora rundlar i stekpanna.
Sötpotatismos mos av sötpotatis
Sötpotatismos. Mos med sötpotatis passar till det mesta istället för potatismos men mest till grillad fisk, kyckling, vegetariskt och på buffé.
Du kan också blanda hälften hälften av vanlig potatis och sötpotatis.
Vidare är det gott att ha i lite chili som 0,5 tsk sambal oelek
i sötpotatismoset.
Riven ost som parmesan eller grano padano passar också i sötpotatismos.
Sötpotatismoset blir sött och ha gärna något surt tillbehör till sötpotatismoset som ex. fint tärnad tomat, avokado och mango blandat med vinäger, chili och olivolja.
Bakad potatis med tonfiskröra
Bakad potatis med tonfiskröra. Ugnsbakad potatis med god fyllning av tonfiskröra. Lätt att laga, billigt och nyttigt.
Gott i röran är också en halv hackad röd paprika, 1 dl majs, ett rivet äpple och några msk kapris.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Oxfilé provencale oxfile med vitlökssmör
Oxfilé provencale oxfile med vitlökssmör är en klassiker.
Haricots verts kan serveras till - gärna baconlindade gröna bönor.
Vintips till oxfilén är ett fylligt rött vin ex. Masi Campofiorin, Shiraz eller Chateau neuf du pape.
Istället för oxfilé kan man ta kalvfilé, fläskfilé eller viltfilé.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Basilikabröd baguette med örtolja
Basilikabröd av färdig baguette. En variant på vitlöksbröd fast med basilika. Rostad baguette med örtolja av basilika och olivolja. Gott som tillbehör till det mesta, speciellt på buffe.
Om du gillar vitlök så kan du blanda ner en halv klyfta i oljan tillsammans med den hackade basilikan.
Kräftlag
Gör egen kräftlag och sätt god smak på hemmafiskade eller köpta kräftor. En enkel kräftlag som sätter smak på kräftorna.
Här har jag räknat ett halvt kilo, runt 10-12 kräftor per portion.
Skölj hemmafiskade kräftor ordentligt innan kokning. Se till så att all smuts är borta. De ska vara sumpade minst över natten.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Krämig och lyxig köttfärssås alá MAM
Krämig och lyxig köttfärssås alá MAM. En smakrikare köttfärssås som känns lyxig och lite festligare men ändå vardaglig och passar bra mitt i veckan.
Serveras med valfri pasta, förslagsvis spaghetti.
Senapsdressing
Senapsdressing till sallad med mera smaksatt med dijonsenap, honung och oregano. Enkel och snabb att laga. Även god som sås och marinad till grillspett och grillat som kycklingfilé och fläskkarré eller fläskfilé.
Vidare kan man ha i 0,5 pressad vitlök, ett krm chiliflakes samt torkade kryddor som basilika.
Kavring grovt mörkt bröd
Kavring är ett grovt bröd med skållad rågmjöl och smak av kummin, anis och fänkål. Hembakt kavring blir inte lika mörk som köpt kavring som är färgad. Vill du ha mörk kavring kan du tillsätta 1 tsk koloritsoja (eller efter tycke) i degen.
Kavring passar att skiva i tunna skivor och servera med pålägg som smör till sill, ost, förrätter, lax, smörgåstårtor, landgångar mm.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Äppelkaka med hasselnötter
Äppelkaka eller äppeltarte med hasselnötter. En god äppelkaka i pajskal fyllt med äpplen och hackade hasselnötter. Servera äppelpajen med vaniljsås, glass eller vaniljyoghurt eller vispad grädde smaksatt med en tsk vaniljsocker och 1 krm kanel.
Denna äppelpaj sätts i press - pajskalet fylls upp med klyftade äpplen, socker och hackade hasselnötter, bakas och pressas med en tyngd sedan ihop till en kompakt äppelkaka som kan serveras varm eller kall.
Tomatsallad Caprese
Tomatsallad Caprese. Klassisk Italiensk tomatsallad. Desto finare ingredienser desto godare blir tomatsalladen.
Ex. mogna bifftomater, fin olivolja, lagrad vinäger och äkta mozzarella, nymald svartpeppar samt färsk basilika ger en mycket god tomatsallad.
Välj tomat efter tycke ex. kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater. Gärna kravmärkta.
Helgrillad kyckling
Helgrillad kyckling i ugn. Att grilla hela kycklingar i ugnen är både enkelt, gott och billigt.
En hel kyckling räcker till 4 portioner.
Tips är att grilla två kycklingar på en gång om de får plats i ugnsformen samtidigt. Om inte all kyckling går åt så kan du spara den kyckling som blir över. Du kan ex. stycka upp den i delar (lår och bröst) eller tärna kycklingköttet. Frys sedan in och spara till senare tillfälle.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Kallrökt lax med romsås
Kallrökt lax med romsås, kokt potatis, citron och sallad. En god, snabb och enkel middag eller lunch att laga som ändå är rätt lyxig. Istället för kallrökt lax kan du ta varmrökt lax eller gravad lax. Eller inlagd löksill.
Ett vitt medelfylligt vin passar till. Knäckebröd med smör eller annat gott bröd passar också till.
Stek i gryta
Stek i gryta. Grundrecept på klassisk stek lagad i stekgryta i ugn eller med lock på spisen.
Steken kan serveras med valfria tillbehör. Förslag är kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka, gelé och steksås.
Passar till mör stek som kalvstek och rostbiff.
Tips på andra stekar: viltstek som älg, rådjur samt hjort får du steka till ca 65 grader. Fläskstek som skinkstek och fläskkarré steker du till ca 75 grader. Tillsätt då också 1 tsk mald ingefära. Steker du lammstek så lägg till 3-4 vitlöksklyftor och 2 tsk rosmarin. Stek då till 62 grader.
Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak åt steken och steksåsen.
Räkna ca 200 gram stek per portion (innan den är tillagad).
Ugnsbakad torsk med skaldjurssås
Ugnsbakad torskfilé med skaldjurssås med räkor, kokt potatis samt spenat.
Köp MSC eller Krav-märkt torsk. Rätten kan också göras med annan fiskfilé som gös, plattfisk eller lax.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Vitlökskrutonger
Krutonger av lantbröd eller annat vitt bröd med olivolja, vitlök och salt.
Krutonger är gott till sallad som ex. ceasarsallad eller sallad med varmrökt lax, avokado och kikärter.
Krutongerna kan även garneras med finhackad persilja eller dill (om de serveras till sallad med fisk eller skaldjur).
Risgrynspuddning
Risgrynspudding eller risgrynskaka. Risgrynspudding kan serveras som dessert med saftsås, sylt, färska bär samt ev. lätt vispad grädde.
Risgrynspudding är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.
Gillar du russin så kan du ha i 1 dl russin i smeten. Du kan också smaksätta risgrynspuddingen med rivet citronskal av en citron. Vidare kan man smaksätta med 0,5 gram saffran för saffranssmak - med hackad mandel i också får du en variant av saffranspannkaka.
Gott är också att byta ut grädden eller mjölken mot kokosmjölk för mer kokossmak - då kan du också ha i 0,5 dl kokosflingor.
Snabba pepparkakor
Snabba pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som blir snabba och goda pepparkakor.
Ett pepparkaksrecept för snabba pepparkakor. På receptfavoriter finns också recept på klassiska pepparkakor samt pepparkaksdeg till pepparkakshus.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook