AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Kronans kaka

Kronans kaka Kronans kaka. En klassisk kaka och favorit många minns från lumpen. Det ovanliga med Kronans kaka är att den bakas med potatis och mandel istället för mjöl.
Servera Kronans kaka ljummen eller kall till kaffet eller som efterrätt med
lättvispad grädde och sylt (hjortronsylt är en höjdare).
Du kan också sticka i några skalade äppelbitar (från två äpplen) rullade i kanel och socker i kakan. Eller skiva dem tunnt och lägga ett lager äpplen innan du gräddar kakan.
Receptet på Kronans kaka sägs ha publicerats 1903 i första upplagan av Hemmets kokbok.
Vill du lyxa till kronans kaka kan du garnera den med att rippla över smält vit choklad eller sockerkristyr.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 11)
En långpanna eller kakform kronans kaka

Ingredienser:

  • KRONANS KAKA I LÅNGPANNA: Recept för långpanna, ca 4x8 bitar (32 stora bitar):
  • 2 dl mandel, skållad och skalad
  • 5 st bittermandlar
  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 250 g potatisar, kokta och rivna
  • 3 st ägg
  • 3 st äpplen, i tunna skivor
  • 2 msk strösocker
  • KRONANS KAKA I BAKFORM: 10-12 bitar:
  • 1,5 dl sötmandel (ca 100 g)
  • 2-3 bittermandlar
  • potatisar, kokta, kalla medelstora
  • 75 g margarin eller smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 ägg

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mal mandel och bittermandel. Smält smöret. Blanda, mandel, bittermandel, smör och socker i en skål. Rör ner potatis och tillsätt äggen ett i taget och rör ihop till en jämn smet.
  3. I matberedare: Använd stålkniven. Hacka först mandeln. Tillsätt övriga ingredienser, fett och potatis i bitar. Blanda till en jämn smet.
  4. Nu kan du Häll smeten i formen eller långpanna.
  5. Smörj och bröa ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna, 20x30 cm eller en rund springform eller bakform.
  6. Häll upp smeten i formen. Tillsätt äpplena om du vill ha det.
  7. Kronans kaka ska gräddas i ca 40 minuter. Om den börjar bli för mörk på toppen kan du täcka över med lite folie.
  8. Ta ut kakan och låt den svalna något.
  9. Servera Kronans kaka med sylt och grädde eller garnera den med smält vit choklad eller sockerkristyr - då kan den serveras kall till kaffet.


 

Fler recept ur samma kategori som Kronans kaka:

Hallonmuffins
Hallonmuffins. Muffins med hallon är enkelt och supergott.
Italienska maränger
Italienska maränger med sockerlag som blir extra spröda hembakta maränger. Maränger med ättika.
Marängsmeten till italienska maränger kan också användas till spröd hemgjord marängbotten.
På sommaren eller om det är hög luftfuktighet kan marängerna bli lite klibbiga men är goda ändå.
Minisemlor minisemla små semlor
Minisemlor. En hembakt minisemla är perfekt att bjuda på. Det är inte alla som vill ha en stor semla. Små semlor passar till kakbordet, fest, buffé, till kaffet efter maten mm.
Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).
Du kan smaksätta grädden med 0,5 tsk vaniljsocker om du önskar. Vidare kan du smaksätta mandelmassan - kanske med någon sprit som calvados.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Potatissallad med yoghurt, äpple och rödlök
Potatissallad med yoghurt, äpple och rödlök. En god, smal och nyttig potatissallad med turkisk eller grekisk matyoghurt samt smak av sött äpple och fyllig rödlök.
God till grillat, rostbiff eller hel grillad kyckling. Gott till är också klyftade tomater, rostad lök, syltlök samt grönsallad.
Moussaka auberginegratäng
Moussaka är en grekisk gratäng med aubergine, potatis, köttfärs, ostsås och tomat.
Färskpotatissallad med olivolja, purjolök och valnötter
Färskpotatissallad. Kokt färskpotatis som får smak av olivolja, purjolök, vinäger och vitlök.
Den nötiga tonen i potatisen förstärks av valnötter (vilket dock är valfritt att ta med).
Var noga med att smaka av med salt och peppar samt ev. en nypa socker.
En näve ruccola eller färsk spenat ger fin grön färg om du önskar dryga ut salladen något. Skölj salladen noga innan bara.
Andra goda grönsaker i färspotatissallad är kokt grön sparris skuren i sneda strimlor; kokta sockerärtor strimlade på längden; skivad rödlök; skivade rädisor samt ärtskott.
God smak till färskpotatissallad ger också fransk senap; kapris; hackad bladpersilja och/eller hackad basilika.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Räkceviche
Räkceviche är marinerade räkor som blir tillagade av syran i lime samt smaksätts med chili. En slags salsa från Chile som kan serveras som förrätt eller som tilltugg likt snittar ex. med nachochips.
Om du serverar räkcevichen som tilltugg på nachos så vänta med att lägga upp den blöta cevichen på de knapriga chipsen till precis innan servering så att chipsen inte mjuknar.
Vill du servera cevichen som förrätt så kan du förslagsvis srvera den i cocktailglas och garnera med limeklyftor samt färsk koriander och nachochips på toppen eller vid sidan.
På bilden är räkcevichen utan färsk koriander som är valfritt men kan varmt rekommenderas.
Biff med hemgjord Bearnaisesås
Biff med hemgjord bearnaisesås passar bäst till rött mört kött gärna grillad hängmörad biff. Entrecôte, lövbiff, oxfilé, fläskfilé, kotlett eller kycklingfile passar också med bearnaisesås.
Du kan grilla eller steka köttet i panna.
Vintips blir ett rött vin i Bordeaux-stil av druvan Merlot eller Cabernet Sauvignon (ex. från Chile, Frankrike, USA eller Australien).
Tillbehör som passar till är: tomatsallad med olivolja, hackad rödlök, vinäger, salt och svartpeppar.
Ugnsrostad klyftpotatis, morot, rödlök och rotselleri. Bakad potatis. Vanlig blandad sallad. Grillad tomathalva.
Grilla gärna grönsaker som skivad zucchini, vårlök och paprikabitar till.
Grön ärtsoppa
Grön ärtsoppa. Enkel, snabb och god soppa på gröna ärter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.
Med en skvätt grädde, droppe tryffelolja och mousserande vin så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Lyxigt serveringsförslag med grädde osv: Vispa grädden lätt. Mousserande vin passar bra att dricka till men också att ha en skvätt i soppan. Grädden rör man också i precis innan servering ex. genom att någon msk ringlas i en ring när soppan är i tallriken. Tryffelolja kan man droppa tre, fyra droppar runt i ärtsoppan för en sista touch.
Enklast är att servera din Crème Nignon som den är eller med en klick creme fraiche.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova rotselleri och purjolök.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Ceasarsallad med räkor
Ceasarsallad med räkor, surdegskrutonger, ceasardressing, romansallad, parmesan och bacon (valfritt).
Du kan köpa räkor med skal och skala själv - vilket är godast - eller använda färdigskalade räkor.
Gott i är också avokado i skivor.
Grekiska köttbullar med fetaost
Grekiska köttbullar med fetaost, vilök och oregano. Goda köttbullar som omväxling till vanliga köttbullar.
Blir också goda biffar.
Tzatziki, klyftpotatis eller råris, tomatsallad samt några blad grönsallad är gott till de grekiska köttbullarna.
Garnera gärna med strö över lite extra smulad fetaost.
Kallrökt lax med romsås
Kallrökt lax med romsås, kokt potatis, citron och sallad. En god, snabb och enkel middag eller lunch att laga som ändå är rätt lyxig. Istället för kallrökt lax kan du ta varmrökt lax eller gravad lax. Eller inlagd löksill.
Ett vitt medelfylligt vin passar till. Knäckebröd med smör eller annat gott bröd passar också till.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Inkokt lax i kuber
Inkokt lax. En svensk klassiker. Lätt att förbereda och laga till flera ex. till buffé eller fest. Gott med kokt potatis, majonnäs eller majonässås, inlagd gurka och en grönsallad.
Dubblerar du receptet så kan du fylla på med mer laxbitar i lagen och enbart se till så att lagen täcker laxen - du behöver ej dubbla lagen igen endast ev. öka på den något.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Skarpsås, kokt potatis och inlagd gurka är gott till.
Potatisstomp
Potatisstomp är grovt mosad potatis. Som ett potatismos men fastare och utan mjölk. Gott som tillbehör till det mesta.
Potatisstompet kan smaksättas om man vill med något av följande: något krm sambal oelek för chilistomp (passar till fisk); någon msk pesto för pestostomp (gott till kött); någon dl majs (gott till kyckling) eller efter tycke med ex. hackade örter som persilja eller dill.
Chokladcheesecake cheesecake med choklad
Chokladcheesecake. Här en variant på cheesecake med choklad. Du kan göra botten med krossade digestivekex med smör eller skippa botten och smula över krossade digestivekex.
Gillar du mintchoklad så blir det mycket gott att byta ut en del av den mörka chokladen mot mörk choklad med mintfyllning (eller annan choklad du gillar).
Detta blir en cheesecake med fyllig chokladsmak - ta hälften mjölkchoklad om du vill ha lite sötare chokladsmak.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Fläskkarré i ugn
Fläskkarré i ugn med ingefära, vitlök och chili som ger god smak åt fläskköttet. Helstekt karré blir mycket gott att servera skivad till kokt potatis, gräddsås, saltgurka, kokta grönsaker eller gratinerade grönsaker, potatismos, morotssallad och snabbinlagd gurka.
Du kan också späcka fläskkarrén med ca 10 plommon om du önskar och får då plommonspäckad fläskkarré.
Äppelpaj med havregryn
Äppelpaj med havregryn. En god hembakt äppelpaj med havregryn i smuldegen. Till äppelpaj med havregryn brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Kokt rimmad oxbringa med rotmos. Servera med stark senap, buljong från oxbringan, knäckebröd och ev. en sallad ex. på finrivna morötter, tomat, valnötter, spenat och vinäger.
Överbliven oxbringa kan frysas.
Lägger du oxbringan i press håller i kylen ex. över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form.
Du kan koka oxbringan utan morot, purjolök och rotselleri också men de ger god smak.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Viltfärslimpa med bacon
Viltfärslimpa med bacon. God på älgfärs, hjortfärs eller rådjursfärs.
Gott med klyftpotatis, potatismos, kokt potatis; sås som skysås, gräddsås eller viltsås (av skyn redd med grädde smaksatt med lite soja, messmör och enbär); lingon; grönsaker som gröna ärtor, tärnade stekta rotfrukter, brysselkål, gröna bönor, sallad osv.
Hallonkaka
Hallonkaka. En mjuk sockerkaka med färska hallon. Hallonkaka är god till fika eller buffé.
Du kan dubbla eller tredubbla receptet och baka en jättestor hallonkaka i en långpanna. Skär sedan upp i rutor.
Istället för färska hallon kan du ta frysta hallon eller andra bär eller rabarber.
Grillade kycklingspett med sweet chilisås och klyftpotatis
Grillade kycklingspett med Sweet Chilisås och klyftpotatis med rostad rödlök och paprika.
Kycklingspett är goda att grilla men du kan också ugnssteka eller steka kycklingspett i panna såklart. När du ändå har grillen igång kan du grilla zucchini, svamp eller vårlök till.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook