AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Kronans kaka

Kronans kaka Kronans kaka. En klassisk kaka och favorit många minns från lumpen. Det ovanliga med Kronans kaka är att den bakas med potatis och mandel istället för mjöl.
Servera Kronans kaka ljummen eller kall till kaffet eller som efterrätt med
lättvispad grädde och sylt (hjortronsylt är en höjdare).
Du kan också sticka i några skalade äppelbitar (från två äpplen) rullade i kanel och socker i kakan. Eller skiva dem tunt och lägga ett lager äpplen innan du gräddar kakan.
Receptet på Kronans kaka sägs ha publicerats 1903 i första upplagan av Hemmets kokbok.
Vill du lyxa till kronans kaka kan du garnera den med att rippla över smält vit choklad eller sockerkristyr.
Bakar du i långpanna nedan får du ut ca 4x6 bitar (24 bitar). Du kan också bara i en rund bakform.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
12 port Kronans kaka
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 40 min
Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser:

  • 2 dl mandel, skållad och skalad
  • 5 st bittermandlar
  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 250 g potatis, kokta och rivna
  • 3 st ägg
  • 2 st äpplen, i tunna skivor (valfritt)
  • 2 msk strösocker

Tillagning:

  1. Skala, tärna och koka potatis mjuk om du ej redan har kokt potatis.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Mal mandel och bittermandel.
  4. Smält smöret.
  5. Blanda, mandel, bittermandel, smör och socker i en skål. Rör ner potatis och tillsätt äggen ett i taget och rör ihop till en jämn smet.
  6. I matberedare: Använd stålkniven. Hacka först mandeln. Tillsätt övriga ingredienser, fett och potatis i bitar. Blanda till en jämn smet.
  7. Smörj och bröa ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna, 20x30 cm eller en rund springform eller bakform.
  8. Häll upp smeten i formen.
  9. Skala och skär äpplen i tunna skivor. Stick i äpplen här och där i smeten.
  10. Kronans kaka ska gräddas i ca 40 minuter. Om den börjar bli för mörk på toppen kan du täcka över med lite folie.
  11. Ta ut kakan och låt den svalna något.
  12. Servera Kronans kaka med sylt och grädde eller garnera den ev. med smält vit choklad eller sockerkristyr - då kan den serveras kall till kaffet.


 

Fler recept ur samma kategori som Kronans kaka:

Knäckflarn med choklad
Knäckflarn med choklad passar både till kakfat och att garnera desserter med.
Varvade knäckflarn med jordgubbar och grädde blir de en helt egen dessert.
Du kan böja flarnen innan de svalnat helt. Ex. kan du ta en kavel eller ett rengjort träskaft som du ställt vågrätt och sedan viker över flarnen. Vill du böja flarnen till korgar så är ett förslag att ta små glas som du vänder upp och ner, sedan lägger du flarnen över och viker ner kanterna längs glaset.
Rischoklad
Rischoklad är ett klassiskt godis som bl.a. passar till jul.
Rischoklad är lätt att göra - du blandar bara puffat ris med smält choklad och klickar att stelna i formar.
Du kan välja choklad efter tycke.
Dumlekakor
Dumlekakor med Dumlekolor och Noblesse-choklad samt mördeg.
Du behöver 20 stycken folieformar.
Ta fram och låt smöret bli rumsvarmt innan du bakar. Alternativt kan du mikra det mjukt försiktigt utan att smälta det.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Pyttipanna
Pyttipanna. I recept till svensk pyttipanna användes förr ofta rester av söndagssteken.
Pyttipanna kan göras med allt från kokt och stekt kött till kyckling, korv, köttfärs, kassler och skinka. Eller utan som vegopytt, kanske med Quorn eller sojakorv.
Potatisen kan varieras med rotfrukter, linser och bönor; löken med purjolök, rödlök och vitlök.
Pyttipannan kan också stuvas i ljus sås och smaksättas med stark fransk senap, buljongtärning och/eller soja.
Klassiska tillbehör till pyttipanna är stekt ägg, inlagda rödbetor och saltgurka. Dijonsenap, Worcestershiresås samt
grönsallad och tomater är också gott till.
Stek ett eller två ägg till varje portion.
Rostade rotfrukter med äpple
Rostade rotfrukter med äpple i ugnen. Ett tillbehör som passar till det mesta. Här med potatis, sötpotatis, morötter, kålrot, rotselleri samt rosmarin.
Du kan byta ut grönsaker som du vill. Jordärtskockor, palsternacka, rödbetor, vitlök, persiljerot, rödlök, kål med mera passar bra att rosta i ugnen.
Räkna minst 1 kg rotfrukter till 4 portioner.
Ugnsrostad potatis med timjan och rosmarin
Ugnsrostad potatis med timjan, rosmarin och basilika. Rosta potatisar med skal i olivolja, salt, peppar och örter. Blir mycket gott och enkelt att laga.
Istället för delikatesspotatis kan du köpa vanlig potatis av fast sort. Om de har fint skal är det bara att skrubba dem och dela i grova bitar. Putsa bort fula delar. Eller använda färskpotatis - skölj och skrubba dem rena.
Här har jag räknat en påse som vanligen väger 900 gram. Annars räcker 800 gram till 4 portioner. Men tycker det är lika bra att laga helat påsen.
Potatisen blir knaprigare med matolja som rapsolja, majsolja eller solrosolja men man kan såklart ta olivolja också.
Det finns frysta hackade örter som är smidiga att använda. Använd då ett halvt paket örter provencale, ett halvt paket hackad persilja och ett halvt paket basilika till nedan recept.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Senapsdressing med honung
Senapsdressing med honung. En fransk vinägrett med Dijonsenap, honung, vinäger, olivolja, dragon, salt och peppar.
Desto bättre kvalité på olivolja och vinäger desto godare dressing. Välj extra virgin kallpressad olivolja. Vidare en finare vinäger som vit balsamvinäger. Nymalen svartpeppar är också att föredra.
Dressingen håller sig länge i kylen ex. i en glasburk, plastburk eller glasflaska. Det kan därför vara en bra idé att blanda en större mängd dressing att ha till nästa gång.
Blanda ej dressingen med salladen förrän precis innan servering. Annars slokar salladsbladen av saltet och vinägern.
Skumtoppar på pepparkakor
Skumtoppar på pepparkakor. En variant på kokosbollar som är spritsade som toppar på pepparkakor garnerade med strössel.
Pensla ev. pepparkakorna med smält choklad innan du spritsar dem om du önskar. Då mjuknar ej pepparkakorna.
Skumtopparna kan garneras med rostad kokos eller valfritt strössel som ex. chokladströssel.
Tänk på att skumtopparna ska stå i kylen och stelna i ca fyra timmar.
Blåbärsglass
Blåbärsglass. Hemgjord vaniljglass med rårörda blåbär blir en fantastiskt god glass. Recept med eller utan glassmaskin.
Servera gärna garnerad med lite färska blåbär och citronmeliss. Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor - sök recept här på receptfavoriter.se
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Älggryta
Grundrecept på älggryta. En klassisk och enkel gryta med älgkött kokt i rödvin och smaksatt med enbär samt timjan.
Blir också god med annat grytkött.
Älggryta är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller ris som råris.
Gott till är också gelé samt kokta grön)saker.
Älggrytan är god som den är men vill du variera så kan du ha en eller flera andra ingredienser ex. torkad eller smörstekt färsk svamp (tillsätt mot slutet; fläsktärningar (fräs med köttet i början); tomatpuré (fräs med köttet i början); messmör (smaksätt i slutet); grädde (tillsätt i slutet); röd- eller svartavinbärsgelé (smaksätt med på slutet) samt smulad mögelost (smaksätt med på slutet); kanelstång (koka med grytan); mörk choklad (smaka av med på slutet); balsamvinäger (smaka av med på slutet) osv.
Kokta vaxbönor
Kokta vaxbönor är gott tillbehör till det mesta. Alternativ till vaxbönor är haricots verts eller gröna bönor.
Nykokta vaxbönor är mjuka och lätt söta i smaken och godast är de kanske med en klick smör, salt och lite peppar.
Vaxbönor har säsong på hösten som primör och är då en delikatess tycker jag då de är mycket goda nyplockade. De kan också köpas frysta. Lägg dem då frysta direkt i kokande vatten.
Kokta (blancherade) vaxbönor kan sparas i kylen eller frysas.
Kalla, varma eller ljumma vaxbönor passar till sallad, tillbehör, buffé eller t.o.m. till en enkel förrätt med smör, salt och peppar (servera med gott bröd och ev. ett vitt smörigt vin som Chardonnay).
Makaronilåda med skinka
Makaronilåda med skinka, purjolök samt mozzarellaost. Makaronipudding är en bra rätt att göra om du har köttrester från ex. julskinka.
Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller italienska jättemakaroner.
Om du vill lyxa till lådan och gillar mer såsig makaronilåda kan du ha i 2 dl grädde i äggstanningen.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Pastasallad med kassler
Pastasallad med kassler, cocktailtomater, majs, gurka, purjolök och rödlök.
Kokt broccoli, bondbönor, soltorkad tomat, tärnad ost, riven morot är också gott i pastasalladen.
Har du kokt pasta över kan du använda den till pastasalladen. Räkna ca 6 dl kokt till 4 portioner.
Pastasallad är gott till picknick eller att ta med som lunch eller till buffé med gott nybakt bröd.
Kall citronsås med crème fraiche
Kall citronsås med crème fraiche. God till såväl grillat, paj, sallad, som kall rökt lax eller rökt makrill.

Tobbes köttfärspaj
Tobbes köttfärspaj. Paj med köttfärs gratinerad med ost. Servera köttfärspajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche eller grekisk yoghurt samt en blandad grönsallad och tomatsallad.
Havregryn kan ersättas med vetemjöl i pajdegen. Minska då vattnet till 3 msk.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Grillade rådjurskotletter med svampsås
Grillade rådjurskotletter med svampsås smaksatt med torkade trattkantareller. Här med kokt potatis och morötter, vaxbönor, grönsallad med tomater och gelé på röda vinbär.
Rådjurskotletterna går också att steka på spisen i stekpanna eller grillpanna. Då kan man göra såsen direkt i pannan sedan vilket ger god smak.
Stora rådjurskotletter räcker till en portion (se bild) men mindre kotletter får man räkna två stycken per portion. Iallafall om det är hungriga gäster (ofta herrar) som ska äta. Räkna 4-8 rådjurskotletter, ca 160 - 200 gram per portion då de består av en stor del ben.
Istället för torkad svamp kan du ta 250 gram färsk matsvamp av valfri sort ex. champinjon eller kantarell.
Biff Rydberg
Biff Rydberg som är stekt oxfilé i kuber, råstekt potatis samt lök serverat med äggula.
Gott är att blanda pytten med en skvätt grädde. Stark senap, inlagd saltgurka, ärtor och broccoli passar också till.
Kalvsylta
Kalvsylta är malt finhackat kött av kalv smaksatt med kryddpeppar, lagerblad och lök. Kalvsylta serveras till julbord och ofta med rödbetor till.
Hittar du inte kalvkött med ben så kan du ta kalvbringa med ben och köpa oxbringa med ben. Sedan kan du tillsätta extra gelatin för att få det att stelna.
Vill du ha en rödare sylta så tillsätt nitritsalt.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Gratinerad sparris
Gratinerad sparris med vitlök, grädde och ost är gott som tillbehör till det mesta. Sås, grönsak och gratäng i ett. Ett recept som också kan räknas som GI eller LCHF-tillbehör.
Istället för grön sparris kan du ta vit sparris. Sparris från burk eller inlagd sparris blir också gott.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället.
Choucroute surkålsgryta från Alsace
Choucroute surkålsgryta från Alsace. Här med fläsklägg, korv, rökt fläsk, potatis samt senap. Och surkål såklart.
Man kan ta valfria charkuterier och värma med surkålen ex. andra korvar, rimmat rökt fläsk, färskt rimmat fläsk, skinkbog (rimmad bogbladsstek - räkna 750 gram om den är urbenad) istället för fläsklägg, toppa anklever (lyx), fransk blodkorv, leverkorv med mera. Klassiskt är att ha tre olika sorters korv men det är såklart valfritt.
Stekt korv som passar till är Strasburg, Bratwurst, Nurnberger rostbratwurst, Boudin (fransk blodkorv). Isterband är också gott till.
Räkna runt 1 kg fläsklägg med ben eller skinkbog. Du kan ta 2 små framlägg eller 1 större baklägg.
Du kan göra hemgjord surkål - sök recept här på receptfavoriter eller köpa färdig surkål - helst den på burk som är mildare.
Surkålen behöver inte koka en hel timme om du ej har tid - den kan ätas direkt som den är eller när den kokats några minuter med kryddorna.
Gott i chocrout är även ett klyftat äpple.
Vitt vin från Alsace som Riesling eller Tysk kall lageröl passar bra till surkålsgrytan.
Choucroute är franska för surkål. Choucroute garnie är surkål som är garnerad med tillbehör som här - charkuterier och annat gott.
Rostade grönsaker i ugn GI
Rostade grönsaker i ugn. GI-grönsaker som morot, blomkål, kål och lök rostade i olivolja i ugnen. Ett gott grönsakstillbehör för såväl GI-följare som alla andra. Passar till det mesta.
Ett GI-tillbehör som ersätter ex. ugnsrostad potatis och klyftpotatis. Är ni fler som äter och bara någon äter GI kan du även rosta extra klyftad potatis med lite olivolja, salt och peppar i en separat ugnsform (laga lika lång tid som grönsakerna).
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook