AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Pasta kan varieras på fantastiskt många vis. Den kan vara lyxig och dyr till fest och middag eller billig...
Sök
Android

Kronans kaka

Kronans kaka Kronans kaka. En klassisk kaka och favorit många minns från lumpen. Det ovanliga med Kronans kaka är att den bakas med potatis och mandel istället för mjöl.
Servera Kronans kaka ljummen eller kall till kaffet eller som efterrätt med
lättvispad grädde och sylt (hjortronsylt är en höjdare).
Du kan också sticka i några skalade äppelbitar (från två äpplen) rullade i kanel och socker i kakan. Eller skiva dem tunnt och lägga ett lager äpplen innan du gräddar kakan.
Receptet på Kronans kaka sägs ha publicerats 1903 i första upplagan av Hemmets kokbok.
Vill du lyxa till kronans kaka kan du garnera den med att rippla över smält vit choklad eller sockerkristyr.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 10)
En långpanna eller kakform kronans kaka

Ingredienser:

  • KRONANS KAKA I LÅNGPANNA: Recept för långpanna, ca 4x8 bitar (32 stora bitar):
  • 2 dl mandel, skållad och skalad
  • 5 st bittermandlar
  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 250 g potatisar, kokta och rivna
  • 3 st ägg
  • 3 st äpplen, i tunna skivor
  • 2 msk strösocker
  • KRONANS KAKA I BAKFORM: 10-12 bitar:
  • 1,5 dl sötmandel (ca 100 g)
  • 2-3 bittermandlar
  • potatisar, kokta, kalla medelstora
  • 75 g margarin eller smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 ägg

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mal mandel och bittermandel. Smält smöret. Blanda, mandel, bittermandel, smör och socker i en skål. Rör ner potatis och tillsätt äggen ett i taget och rör ihop till en jämn smet.
  3. I matberedare: Använd stålkniven. Hacka först mandeln. Tillsätt övriga ingredienser, fett och potatis i bitar. Blanda till en jämn smet.
  4. Nu kan du Häll smeten i formen eller långpanna.
  5. Smörj och bröa ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna, 20x30 cm eller en rund springform eller bakform.
  6. Häll upp smeten i formen. Tillsätt äpplena om du vill ha det.
  7. Kronans kaka ska gräddas i ca 40 minuter. Om den börjar bli för mörk på toppen kan du täcka över med lite folie.
  8. Ta ut kakan och låt den svalna något.
  9. Servera Kronans kaka med sylt och grädde eller garnera den med smält vit choklad eller sockerkristyr - då kan den serveras kall till kaffet.


 

Fler recept ur samma kategori som Kronans kaka:

Kladdmuffins
Kladdmuffins är kladdkaka bakad i muffinsformar. Kladdkakemuffins med bitar av vit choklad och valnötter i smeten. Dessa kan uteslutas. Servera som de är eller med en klick vispad grädde smaksatt med lite florsocker samt vaniljsocker.
Äppelbullar fyllda bullar med äppelmos
Äppelbullar. Hembakta fyllda bullar med äppelmos är gott till fika och picknick.
Vaniljhorn
Vaniljhorn. Småkakor av smördeg formade som horn med socker.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Rotfruktsoppa rotfruktssoppa
Rotfruktsoppa. Enkel, snabb och god soppa på rotfrukter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.
Du kan smaksätta rotfruktssoppan med timjan och dragon samt salt och vitpeppar förstås.
Mixa rotfruktssoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.
Lyxig blir soppan med några droppar tryffelolja och kan då serveras till fest, middag eller som förrätt. Gärna serverad med gott bröd som ex. hembakt grissini, baguette eller foccacia.
Rotfruktssoppan är god med nybakt bröd med smör och ost eller färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra rotfrukter och grönsaker efter tycke och smak - förslag är vitlök, purjolök eller blomkål.
Pressad potatis
Pressad potatis. Kokt potatis du pressar med en potatispress. Gott och enkelt.
Pressad potatis passar som potatistillbehör till det mesta. Speciellt när den serveras till en rätt med mycket sås som ex. fisk med vitvinssås eller en god köttgyta.
Du kan välja fast eller mjölig sort. Välj goda ekologiska potatisar.
Enkel potatisgratäng
Enkel potatisgratäng med potatis, grädde, mjölk och vitlök. Receptet är för en stor ugnsform och räcker till åtta portioner. Du kan såklart halvera det om du har en mindre form.
Överbliven potatisgratäng håller sig annars i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat, kanske till lunch.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Smördegspinnar
Smördegspinnar eller snurror som passar till soppa, förrätter eller på egen hand som tilltugg.
Lätta att laga. Serveras direkt efter bakning när de är knapriga. Efter ett tag mjuknar de. Då kan du värma på dem igen till servering ex. om du förbereder smördegssnurror att ha till förrätt som soppa eller tilltugg.
Här är smördegspinnarna garnerade med flingsalt men man kan lägga till sesamfrön, vallmofrön eller andra frön.
Bröd recept grundrecept
Bröd recept. Grundrecept på matbröd med en påse mjöl. Baka hembakt bröd.
Du behöver 2 kg mjöl, 50 g jäst, 1,2 liter vatten och 100 gram smör eller flytande margarin eller 0,5 dl olivolja.
Blir gott matbröd av vetemjöl, lantvetemjöl, dinkelmjöl, grahamsmjöl eller vetemjöl special eller annan färdig mjölblandning.
2 kg mjöl räcker till ett större bröd som du kan breda ut i en långpanna till ex. ciabattaliknande brytbröd; eller baka ut 4 limpor; eller göra bullar och kuvertbröd som på bilden.
Du kan garnera brödet med att skära snitt i degen, pensla med vatten och strö över ex. solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön osv.
Du kan också ha smaksättning i degen. En av mina favoriter är att ha i en finhackad lök i degen. Vidare är någon dl finhackad soltorkad tomat gått.
Italiensk dressing
Italiensk dressing med balsamvinäger, olivolja och vitlök. God som salladsdressing eller marinad till grillad kyckling, paprika, zucchini eller fisk.
Dressingen håller sig flera dagar om du förvarar den lufttätt.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rostade grönsaker med fetaost
Rostade grönsaker med fetaost, tomatsås och råris. En god vegetarisk rätt med sötma från rostade grönsaker kombinerat med sälta från fetaost samt sås av tomat.
Råris är valfritt men nyttigt och mättande att servera till.
Du kan välja andra grönsaker efter tycke och tillgång ex. rotselleri, kålrot, vitkål, palsternacka, potatis,
Sallad med tomater, fetaost och machésallad
Sallad med tomater, fetaost och machésallad i dressing på balsamvinäger, honung och olivolja. Gott som tillbehör till det mesta.
Du kan halvera recept för 4-5 portioner om du önskar.
Du kan också ha annan grön sallad i som ruccola osv.
Linssoppa med broccoli
Linssoppa med broccoli. Soppa med linser och broccoli är nyttig, god och snabb.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Smält rabarber med kanel
Smält rabarber med kanel som är slags rabarbersås som passar till glass och desserter som sås eller till pajfyllning.
Smält rabarber med maräng, grädde och vaniljglass blir en enkel och festlig variant på marängsviss. En rabarbersviss!
Ökar man mängden socker med en dl eller använder syltsocker får du rabarbermarmelad som håller sig i kylen.
Sockret kan ersättas med glykos och vit sirap och fryst blir det en god sorbet.
Röd och fin blir rabarbern med karamellfärg.
Receptet kan dubblas och frysas in om du har mycket rabarber.
Frästa svarta bönor
Frästa svarta bönor med hackad bladpersilja, rödlök och vitlök. Frästa svarta bönor är en variant av mexikanska Refried beans. Goda till Texmexbuffén att ha i tortillas, tacos mm.
Koka gärna egna svarta bönor enligt paket. En god idé är att koka ett paket och spara undan det som blir över i frysen. Det är både godare och billigare än de färdigkokta på burk som dock också går att använda såklart.
Detta är en variant av de mexikanska Refried beans (som också finns på burk). Det innebär att man fräser upp redan kokta bönor - här med hackad lök och vitlök.
Det blir också gott att bara blanda ihop bönorna med hackad lök och pressad vitlök utan att fräsa lök, vitlök och bönor.
Grillade kycklingspett med bulgursallad
Grillade kycklingspett med bulgursallad och kall sås på yoghurt smaksatt med tandoorikrydda.
Spetten kan också stekas eller grillas i panna på spisen. Eller grillas i ugnen.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Isberband med stuvad potatis
Recept på isberband med stuvad potatis. Klassisk svensk husmanskost. Jo jag vet att det är felstavat på isberband... men det går ju att laga ändå.
Hemlagad stuvad potatis med isterband serveras ofta med inlagda rödbetor och grov eller stark senap efter smak. Stekt lök och inlagd gurka funkar också till isterband.
Stuva potatis själv är lätt och gott.
Isterband är en lättrökt, \\\"grovkornig\\\" korv med syrlig smak. Den innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Just att den är lättrökt innebar att isterband är lätt syrlig av mjölksyrebakterier som bidrar till smaken.
Brantevikssill
Brantevikssill. Inlagd sill eller strömming med lök, dill, kryddpeppar, citronpeppar och ättika.
Håller en vecka i kylen minst.
Brantevikssill passar till midsommar, jul, påsk eller som lunch med kokt potatis. Namnet sägs komma från en dam som lagade sillen i Brantevik på Österlen i Skåne på 70-talet och då hade citronpeppar (som då var en ny krydda) i lagen. Vanligt är att ha hela filéer till Brantevikssill. Det går såklart också bra att skära dem i bitar.
Stuvad vitkål eller spetskål
Stuvad vitkål eller spetskål. Kokt strimlad kål stuvad i vit sås sk Bechamelsås. Det blir också gott att stuva annan kål som savoykål, rödkål eller grönkål.
Gott och billigt som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, köttbullar, isterband eller att gratinera med riven ost till kålgratäng.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Tunnbröd
Tunnbröd. Baka tunnbröd själv. Hårt tunnbröd du kavlar med kruskavel och gräddar efterhand.
Traditionellt tunnbröd gräddas i stenugn - ofta en som bakar och en som gräddar.
Vill du baka tunnbrödskorgar så kavlar du ut tunnbröden 1/3 så stora, ca 15 cm i diameter. Efter de kommit ut ur ugnen och är mjuka så böjer du ner dem i en skål eller kopp så att de stelnar som korgar. Då kan du ha dem till förrätter och fylla med ex. med gravad lax, creme fraiche, löjrom, citron och dill. Eller renstek, pepparrot, creme fraiche och blandsallad.
Du kan också bryta tunnbröden i snittar och ha som tilltugg. Lägg ex. en röra med hackad renstek, pepparrot, färskost och gräslök i små klickar på tunnbröden och servera med mousserande vin.
Tunnbröden är också utmärkta som ostkex till ostbrickan.
Mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat
Mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat. Gott som vegetarisk gratäng till råris, pasta.
Även god som sidorätt eller GI-tillbehör till kött som stekt eller grillad kycklingfilé mm.
Gott i gratängsåsen är också något krm finriven muskot.
Pizza Maffia med bacon och lök
Pizza Maffia med bacon och lök. Hembakt Maffiapizza. Gott på är också ett ägg, svartpeppar, pressad vitlök, färsk basilika samt hackad pfefferoni.
Hemgjord pizzasallad (sök här på receptfavoriter) är gott till eller en grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till pizzan.
Du kan köpa färdig tomatsås om du ej vill laga egen ex. Glenn Strömbergs.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook