Ostkaka från Småland

Småländsk ostkaka är gott med vispad grädde och sylt. Hemgjord ostkaka är inte så svårt att laga och blir mycket gott.

2 liter oskaka ca 8 portioner

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 liter röd mjölk
  • 1 msk ostlöpe (handlas på Apotek)
  • 5 ägg
  • 2 msk socker
  • 3 dl vispgrädde
  • 20 mandlar, skållade, hackade
  • 1 bittermandel, hackad

Tillagning

  1. Vispa ihop mjöl och 3 dl mjölk.
  2. Värm resten av mjölken i en kastrull till fingervarmt 37 grader.
  3. Rör i mjöl och mjölkblandningen.
  4. Tillsätt ostlöpen, rör om och ta av från värmen. Sätt åt sidan med lock i 50 minuter.
  5. Häll av vasslen och slå upp i ett durkslag med en silduk så att ostmassan får rinna av lite.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Vispa under tiden ägg, socker och grädde 5 minuter i en stor bunke. Tillsätt finhackad mandel och ostmassan. Nu har du en ostkakesmet.
  8. Häll upp smeten till ostkakan i en ugnsform eller flera. Ostkakesmeten är ca 2 liter.
  9. Grädda i en timme. Täck med folie om den börjar bli för brun.
  10. Sylt och vispad grädde hör till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer