Plättar plättrecept plättsmet

Plättar och plättsmet till goda små plättar. Plättrecept till plättlagg. Stek gärna plättarna i ett plättlagg.

Plättsmeten håller sig i kylen om du inte vill steka upp alla plättar på en gång.
Plättar är goda med sylt, grädde eller glass.
Räkna ca 7 plättar per portion. Du får ut ca 50 plättar på denna smet.

Du kan ta 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl om du vill. Bakar du plättarna med en del grövre grahamsmjöl passar de bra till förrätt och crepes också.

7 portioner

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 3 msk smör

Tillagning

  1. Blanda mjöl, salt och socker i en skål.
  2. Rör ner 0,5 tsk bakpulver i mjölet om du vill ha mycket frasiga och fluffiga plättar.
  3. Vispa ner mjölk lite i taget och sedan ägg ett i taget. Vispa ihop till en jämn plättsmet.
  4. Smält smöret eller margarinet och rör i det i plättsmeten.
  5. Låt gärna plättsmeten stå i 2 timmar så blir den bäst. Det går bra att steka direkt eller vänta några minuter bara så att mjölet får svälla lite.
  6. Hetta upp plättlaggen eller en stekpanna.
  7. Smörj med smör, vispa upp smeten och häll i ett tunt lager smet ca 3/4 dl för varje plätt.
  8. Grädda plättarna ljusbruna på undersidan i någon minut på strax över medelvärme. Vänd dem sedan och grädda andra sidan.
  9. Lägg upp plättarna på fat eller tallrik efter hand (håll dem gärna varma under folie i ugnen på 75 grader).
  10. Njut plättarna nygräddade med sylt, vispad grädde eller glass.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer