Plättar

Introduktion och förberedelse

Bjud på klassiska plättar med sylt och grädde eller glass eller annat tillbehör.

Blanda plättsmet och stek mumsiga små plättar i plättlagg.

Serveringsförslag

  • Plättar är goda som efterrätt med sylt som hallonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt eller björnbärssylt samt vispad grädde eller glass.
  • Passar speciellt som mättande efterrätt efter soppa som exempelvis ärtsoppa.
  • Plättar passar även som lätt lunch, kvällsmat, utflykt eller lunchlåda.
  • De kan även serveras med stekt fläsk och lingonsylt.
  • Plättarna kan läggas ihop till en festlig plättårta eller plättatårta likt pannkakstårta. Varva då plättarna med sylt och grädde på ett fat till en tårta. Kan då garneras med färska bär som hallon, blåbär och/eller jordgubbar.

Fler förslag på tillbehör

  • Enbart strösocker eller strösocker och färskpressad citron eller kanel.
  • Nutella eller chokladsås.
  • Lönnsirap.
  • Färska bär som hallon, blåbär och/eller jordgubbar.
  • Frukt som tärnad kiwi, äpple, melon, apelsin, banan eller fruktsallad,
  • Vaniljyoghurt, soyghurt, kesella, matyoghurt, crème fraiche eller vaniljkvarg.
  • Sirap, lönnsirap, agavesirap eller flytande honung.
  • Nötter och frön som valnötter, hasselnötter, cashewnötter, mandlar, pumpafrön eller solrosfrön.

Kan förberedas

Plättsmeten håller sig någon dag i kylen. Förbered gärna dagen innan till frukost eller lunch.

Plättar till utflykt

Enklast är att grädda plättarna hemma och sedan äta kalla eller värma. Man kan också förbereda smeten hemma och ta med smeten i en begagnad pet-flaska eller termos. Stek sedan i plättlagg i gjutgärn direkt på glöden. Se dessa tjocka plättar. Smörolja i flaska är smidigt att använda. Vidare sylt i flaska. Vaniljkvarg är gott till. En variant är att först lägga en tunn skiva äpple i varje plättform och steka i smör och sedan slå på smet.

Plättlagg

Det finns plättlagg i non-stick som är små och lätta att steka plättarna i. Då behövs knappt något fett att steka i och de lossar lätt från pannan.

Varianter

Plättar kan du servera på klassiskt vis med lättvispad grädde och sylt som björnbärssylt eller valfri sylt.
Plättar kan du servera på klassiskt vis med lättvispad grädde och sylt som björnbärssylt eller valfri sylt.

4 portioner plättar, 40-45 plättar, 10 plättar per portion

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl mjölk 3%
  • 3 ägg, L eller M
  • 25 gram smör eller margarin till smeten (valfritt)
  • 25 gram smör, margarin eller flytande margarin att steka i

Tillagning

  1. Blanda mjöl, salt och socker i en stor skål.
  2. Vispa ner mjölk lite i taget och sedan ägg ett i taget. Vispa ihop till en jämn plättsmet utan klumpar.
  3. Smält smör eller margarin och rör ner i plättsmeten. Detta moment är valfritt.
  4. Låt plättsmeten stå i minst 15 minuter att svälla. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
  5. Hetta upp plättlaggen.
  6. Klicka i lite smör i plättlaggen och sprid ut det. Steker du i non-stick så behövs knappt något smör. Steker du i en plättlagg av gjutjärn får du ha smör för att det ej ska fastna.
  7. Rör om i smeten.
  8. Häll i ett tunt lager smet - ca 2-3 msk smet för varje plätt.
  9. Grädda plättarna på strax över medelvärme tills de är ljusbruna på undersidan. Det tar ca 30 sekunder. Vänd dem sedan och grädda andra sidan ytterligare ca 30 sekunder tills de har fin färg.
  10. Lägg upp plättarna på fat eller tallrik efter hand. Täck gärna över med folie så de håller sig varma medan du steker resten av smeten.
  11. Fortsätta grädda plättar tills smeten är slut.
  12. Njut plättarna nygräddade med sylt, vispad grädde eller glass eller med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 3.7 (51 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 418 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-03

Tillbehör och liknande recept: