AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Scones

Scones Scones. Baka enkla scones. Ett sconesrecept som är snabbt att baka. Servera scones med marmelad eller lemoncurd, smör, ost och ev. te.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 16)
16 scones

Ingredienser:

  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk eller filmjölk
  • 100 g margarin eller smör

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
  3. Skär fettet i kuber och knåda in i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Eller använd matberedare.
  4. Tillsätt mjölk eller filmjölk och arbeta ihop till en sconesdeg.
  5. Sconesdegen delar du i fyra bitar. Platta ut dem till 15 cm breda rundlar med lite mjöl under och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.
  6. Skåra varje rundel sconesdeg i fyra delar samt stick lite hål med en gaffel.
  7. Grädda dina scones mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  8. Låt svalna, bryt isär med en gaffel och servera dina scones ljumma med marmelad, smör, ost och annat gott pålägg.


 

Fler recept ur samma kategori som Scones:

Skållade råglimpor
Skållade råglimpor. Grovt skållat rågmjöl blir saftiga och smakrika bröd. Skållning innebär att du häller kokande vatten i mjölet och låter det svälla några timmar innan bakningen. Det är ett enkelt sätt att få ett smakrikt bröd men kräver lite planering innan bakningen.
Använd gärna en degblandare för att knåda degen. Det går också bra för hand på mjölat bakbord.
Surdegsbröd med färdig rågsurdeg
Surdegsbröd eller surdegsbaguetter med färdig rågsurdeg från burk. Nu finns färdig surdeg att köpa på burk som ger surdegsbröd på under 4 timmar. Du behöver alltså inte föda upp en egen surdeg för att baka gott surdegsbröd.
Om du vill kan du jäsa dem i runda eller avlånga jäskorgar för att få ett runt randigt bröd som det på bilden.
Minibaguette med räksallad
Minibaguette med räksallad är ett fyllt bröd med räksallad på räkor, ingefära, majonnäs och chili. Goda picknickbröd eller på en sandwichbuffe. Självklart kan du fylla stora baguetter (som du delar) eller valfritt bröd - kanske hembakt.

Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Laxsås till pasta
Laxsås till pasta. En god, snabb och enkel pastasås med lax, grädde och vitt vin. Hemgjord laxsås till pasta som tagliatelle, penne, skruvar eller spagetti.
Gott till vardags, fredagsmiddag som fest (gärna då med ett vitt vin som Chardonnay till).
Kall Parmesanröra
Kall Parmesanröra. Färskost smaksatt med riven Parmesan. En enkel men god röra, sås eller crème som smakar bra till det mesta som kött, grönsaker, grillat, kyckling, till buffé osv.
Istället för Kesella kan du ta annan naturell färskost. Parmesan kan du ersätta med Grana padano (som är billigare). Men desto finare parmesan desto godare sås.
Dijondressing
Dijondressing är en mycket god salladsdressing. Dijonsenap är en stark fransk senap. Dijon- eller senapsdressing blir också god grillmarinad eller sås till buffe.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Steksill i ugn med löksås
Steksill i ugn med gräddig löksås, kokt potatis samt dill. En klyfta citron samt hacka gräslök är också gott till. Knäckebröd och öl passar också till sillen.
Istället för grädde kan du ta kokbar crème fraiche eller sojagrädde.
Receptet går utmärkt att dubblera för fyra portioner.
Potatismos
Potatismos på klassiskt vis med smör och mjölk. Potatismos blir gått av både mjöliga eller fasta potatisar. King Edward, Ukama, sparris eller mandelpotatis är goda sorter till potatismos.
Själv tycker jag mos på fast potatis blir utmärkt gott och lite rustikare med någon klump kvar.
Vispa ej potatismos för mycket med elvisp. Använd ej stavmixer om du inte vill ha potatisklister. Potatismoset består av celler som är fyllda med potatisstärkelse som är likt klister. Använd en potatisstöt eller visp och mosa potatisen. Tips är att pressa potatisen först i en potatispress och sedan röra ihop till mos.
Potatismos blir godare desto mer smör man har i moset. Till viss gräns förstås. En känd fransk stjärnkock sa han gjorde det perfekta moset med hälften av varje! Det är ju lite att ta i.
Istället för smör kan du ha olivolja i potatismos. Och smaksätta med basilika eller vitlök.
Chilipasta, pesto eller rotselleri, palsternacka eller majs blir också gott i mos.
Några förslag till smaksättning av potatismos: ersätt mjölk och smör samt tillsätt: 0,5 deciliter olivolja, 1 deciliter mjölk, 0,5 paket fryst hackad basilika (15 g). Eller så kan du ta några msk pesto.
Potatismos med chili: Tillsätt några knivsuddar chilipasta som sambal oelek eller harissa.
Potatismos med rotfrukter: Blanda ut potatisen med lite rotselleri och palsternacka
Potatismos med vitlök: smaksätt med pressad vitlök.
Hackad persilja, basilika, dragon, purjolök, majs, paprika blir också gott.
Asiatisk dressing eller marinad
Asiatisk dressing eller marinad är god till det mesta som salladsdressing, marinad eller grillsås. Ex. på sallad, skivat stekt eller grillat nötkött (stek gärna blodigt), fläskkött, stekt eller grillad kyckling, fisk eller grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Frukt och nötkaka engelsk fruktkaka
Frukt och nötkaka till jul. En klassisk engelsk god fruktkaka eller julkaka bakad med torkad frukt i konjak och nötter.
Engelsk frukt och nötkaka är i princip en sockerkaka med kryddor, massor av torkad frukt samt nötter och ibland smaksatt med sprit som rom, whisky eller konjak. Klassiskt är att slå in julkakan i en handduk fuktat med whisky, rom eller konjak (calvados funkar också). Sedan får frukt och nötkakan mogna några dagar och sedan håller sig i några veckor.
Fruktkakan äter man sen till teet eller fikat i tunna skivor. Eller så ger man bort frukt och nötkakan som julkaka kanske inslagen i något fint paket eller burk.
Det finns många varianter av frukt och nötkaka. De flesta torkade frukter hackade i bitar passar i julkakan; vanligast är fikon, russin och aprikoser men också dadlar (urkärnade), plommon, äppelskivor, torkad papaya, torkad ananas eller tranbär funkar. Vidare är nötter som hackad mandel, valnötter, pistage vanliga samt även paranötter, pekannötter eller hasselnötter goda i.
Smaksättning av frukt och nötkakan kan också göras med syltade apelsinskal, röda cocktailbär, sprit som rom, whisky, konjak eller tom glögg, apelsinjuice, rivet skal av apelsin eller citron efter smak. Nedan recept på frukt och nötkaka är ett förslag men du kan såklart prova att byta ingredienser som du vill.
Ett trick är att marinera den torkade frukten i sprit, glögg eller juice innan så får de mer smak och blir mjukare i julkakan.
Frukt och nötkaka håller några veckor i kylen. Slå dock in den väl i plastfolie, aluminiumfolie eller i burk med lock - kanske inslagen i en kökshandduk fuktad med lite sprit (om kakan är för vuxna).
Äggtoddy
Äggtoddy med konjak, calvados eller annan sprit till jul eller påsk. Utan sprit blir äggtoddyn alkoholfri och passar då för hela familjen. Receptet kan såklart dubblas. Tillsätter du varm mjölk, lite mer sprit och lite riven muskot får du Eggnog.
Waffles Belgiska tjocka våfflor med bakpulver
Waffles Belgiska tjocka våfflor med bakpulver att laga i ex. Waffle Maker - eller annat våffeljärn för tjocka våfflor.
Tjocka Waffles kan serveras som vanliga våfflor med sylt och grädde; chokladsås; glass; färska bär som hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar; lönnsirap; frukt som banan eller äppelklyftor stekt i socker; florsocker med mera.
Se alla recept ur kategorin Mat från övriga västeuropa
Libapizza med mozzarella, basilika och tomat
Libapizza med mozzarella, basilika och tomat. Vegetarisk pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke. Svarta oliver, soltorkade tomater, kokt broccoli, inlagd kronärtsskocka är gott exempelvis.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Bönsallad med svarta bönor
Bönsallad med svarta bönor, rödlök, paprika, zucchini, tomat och majs. En kall bönsalsa som passar till det mesta.
Majs kan uteslutas om du äter GI eller LCHF.
Du kan byta ut svarta bönor med andra bönor efter tycke ex. vita bönor, adzukibönor eller annan god sort.
Godast (och billigast) blir det med hemkokta bönor. Detta förbereder du lämpligen dagen innan ex. lägger bönor i blöt samt följer anvisningarna på paketet. Koka gärna ett paket och spara resten i omgångar i påsar i frysen.
Du kan byta ut grönsaker efter tycke som ex. zucchini mot gurka.
Makaroner och ost
Makaroner och ost eller Mac and cheese. En amerikansk klassiker med kokta makaroner smaksatta med tre sorters ost som cheddar, parmesan och mozzarella samt Bechamelsås som gratinerats eller lagats direkt i kastrullen.
Gott som vegetarisk rätt med sallad eller som tillbehör till ex. amerikansk mat som revbensspjäll, pulled pork, grillad korv eller annat grillat. Även gott till svenska klassiska köttbullar eller stekt falukorv.
Med riktig cheddar, parmesan och mozzarella är makaronerna riktigt lyxiga och passar som finare tillbehör. Vill du dra ner på lyxen på tar du vanlig billigare riven gratängost.
Vidare kan du skippa att gratinera dina makaroner och bara blanda ihop de kokta makaronerna med bechamelsås samt riven ost och servera.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Rågsiktsbröd
Rågsiktsbröd. Goda bröd med rågsikt, matyoghurt, vanlig jäst, sirap och brödkryddor som anis och fänkål.
Istället för matyoghurt kan man ta Crème fraiche och istället för vatten kan man ta mjölk.
Hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis. Ugnsstekt hel skalad potatis. En riktig sjuttitalare. Hasselbackspotatis är gott tillbehör till det mesta. Den blir knaprig, smakrik och riktigt cool att se på.
Kalvdans med råmjölk
Kalvdans med råmjölk. Hemgjord kalvdans är en svensk klassisk dessert som smälter i munnen. Kalvdans är opastöriserad (ej kokt mjölk) som värms försiktigt tills den stelnar till en äggstanning lik creme caramel (fast utan ägg).
Hur tjock eller tunn kalvdansen blir beror på hur mycket råmjölk du tar - hälften av varje brukar bli lagom till kalvdans.
Får du ej tag på råmjölk kan du göra kalvdans med ägg eller extra mjölkpulver.
Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med mjölkpulver.
Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans. Råmjölk kan frysas.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook