AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Sparrisrisotto med parmaskinka är en klassiker. Passa på och njut av vårens stora primör -...
Sök
Android

Scones

Scones Scones. Baka enkla scones. Ett sconesrecept som är snabbt att baka. Servera scones med marmelad eller lemoncurd, smör, ost och ev. te.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 17)
16 scones

Ingredienser:

  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk eller filmjölk
  • 100 g margarin eller smör

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
  3. Skär fettet i kuber och knåda in i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Eller använd matberedare.
  4. Tillsätt mjölk eller filmjölk och arbeta ihop till en sconesdeg.
  5. Sconesdegen delar du i fyra bitar. Platta ut dem till 15 cm breda rundlar med lite mjöl under och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.
  6. Skåra varje rundel sconesdeg i fyra delar samt stick lite hål med en gaffel.
  7. Grädda dina scones mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  8. Låt svalna, bryt isär med en gaffel och servera dina scones ljumma med marmelad, smör, ost och annat gott pålägg.


 

Fler recept ur samma kategori som Scones:

Ankarstock bröd mörkt rågbröd
Ankarstock. Ett rågbröd bakat på råg. Ankarstock är ett hållbart nyttigt och klassiskt hembakt militärbröd utan konserveringsmedel. Egentligen blir det inte så mörkt utan rätt ljust.
Ankarstock bakas på rågmjöl, vete- och rågmjöl, smör, mörk sirap, jäst (fördeg) och salt. Jästen jäser du dagen innan med råg och vatten så att den blir som en fördeg. Dagen efter bakar du Ankarstocken.
Ankarstock är ett gammalt brödrecept och klassiskt i militären. Först nämnt i en brödförteckning från 1669 (enligt August Srindberg). 1752 infördes ankarstocken som militärt bröd att ersätt skeppsskorporna. Ankarstocken hade dock högre status och var främst var avsett för befäl. Varje bröd skulle väga 1,7 kg och vara två dagars brödranson. Bröden bakades på Kronobagerierna men när det var krigssituationer fick stadens invånare också leverera bröd. På så sätt kom recepten på Ankarstock ut till allmänheten. Att brödet kallas ankarstock beror på att brödet hade formen av den stock som är tvärgående på ett ankare.
Brioche briochebröd briochedeg
Brioche eller briochedeg. Hembakta franska briochebröd med ägg i degen.
Baka egna briocher - de passar som kuvertbröd till fest eller tillbehör till finare förrätter, soppor ex. hummersoppa mm.
Bakar du briochen i en avlång brödform kan du skära skivor av briochen och rosta till serveringen.
Knäckebröd hembakt
Knäckebröd. Två varianter av hembakt knäckebröd - en variant utan jäst där degen ska stå över natten och en med jäst som jäser någon timme innan bakning.
Baka eget gott knäckebröd till ostbricka, buffe, julbord, midsommar, kräftskivan, sos och all svensk god husmanskost.
Förvara torrt och svalt. Du kan rosta knäckebrödet lätt och låta det svalna så blir det som nybakt knaprigt igen.
Gillar du inte kummin och anis så kan du ha i vallmofrön eller sesamfrön i.
Knäckebröd med jäst går snabbare och behöver bara jäsa någon timme.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Melonsalsa
Melonsalsa eller salsa med melon kan man göra av alla sorters melon. I tärningar blir de en god salsa med olivolja, chili och paprika.
Mango och avocado passar också bra i melonsalsan.
Servera melonsalsan som tillbehör eller en slags sås till ex. grillat eller stekt kycklingfilé med klyftpotatis.
Kall Parmesanröra
Kall Parmesanröra. Färskost smaksatt med riven Parmesan. En enkel men god röra, sås eller crème som smakar bra till det mesta som kött, grönsaker, grillat, kyckling, till buffé osv.
Istället för Kesella kan du ta annan naturell färskost. Parmesan kan du ersätta med Grana padano (som är billigare). Men desto finare parmesan desto godare sås.
Gräddfilssås med gurka
Gräddfilssås med gurka. Enkel, snabb och god sås med gräddfil och gurka i halvmånar. God till varm- eller kallrökt fisk ex. makrill, lax, flundra mm. Passar också till rökt kött som fårfiol eller rökt fläskfilé.
Koka lite potatis och rensa lite rädisor så har du en enkel lunch, buffé eller middag. Servera med kall öl, knäckebröd eller kavring, smör och ost.
Istället för gräddfil kan du ta matyoghurt eller creme fraiche (eller blanda).
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Kotlett i gräddig sås
Kotlett i gräddig sås är en enkel variant på gryta med sås och kött i ett med stekt kotlett, karré eller kotlettspill som fått koka mör och sedan serveras i en sås med buljong, grädde och crème fraiche.
Förslag att servera till är kokt potatis, kokta grönsaker, vinbärsgelé, inlagd gurka och sallad.
Kan också serveras med pasta som tagliatelle eller ris.
Riktigt billig blir denna rätt med kotlettspill från köttdisken.
Korv Stroganoff med falukorv
Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. Här recept på klassiskt korv Stroganoff. Falukorven kan bytas mot starkare korv som chorizo.
Sojaprotein eller quorn blir också gott samt vegetariskt.
En klyfta pressad vitlök samt 0,5 tsk oregano blir också gott i Stroganoff. Vidare kan man ha paprikapulver.
Ris, quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar också till korv Stroganoff.
Fryst cheesecake
Fryst cheesecake. En jättegod och superenkel dessert du kan förbereda i god tid och frysa in.
Fryst cheesecake blir som en blandning mellan glass och kaka. Låt den gärna tina lite i kylen någon timme innan servering så den blir lite mjuk, god och lätt att skära.
Till fryst cheesecake kan du servera någon sylt som ex. körsbär, hallon, krusbär eller jordgubb; färska bär som hallon, blåbär, vinbär eller jordgubbar (dessa kan du garnera med); kiwi, passionsfrukt eller vindruvor funkar också att garnera med.
Smeten till fryst cheesecake rörs bara ihop, hälls i en form och fryses (4 timmar i frysen brukar räcka).
Önskar du vin till så rekommenderar jag ett sött dessertvin eller commanderia.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Smörgås trekant med cheddarost
Smörgås trekant med cheddarost är matiga smörgåstrekankter med cheddarost som passar till bjudning, picknick och buffe. Små sandwich.
Oxfilé Wellington
Oxfilé Wellington. Smördegsinbakad oxfilé med svampfyllning. Lagas i ugnen. Här serverad med skysås med portvin, rostade potatishalvor, rostad blomkål med vitlök samt kokt blomkål och morot.
Du kan välja andra tillbehör efter eget tycke också. Då följer du bara receptet för att tillaga oxfilén.
Istället för fryst färdig smördeg är hemgjord smördeg ett godare alternativ men det är mer arbete. Sök på hemgjord smördeg här på Receptfavoriter.se
Om man vill kan man ha i 150 gram tärnat fläsk eller kycklinglever och mixa med svampröran. Det blir dock gott med bara svamp tycker jag.
Dansk fläskstek
Dansk fläskstek med gräddsås, rödkål, rostad potatis och rotfrukter, brysselkål och pickles. Klassisk dansk fläskstek kan du göra på fläsksida med svålen kvar. Annars går det bra med karré, ribbestek, benfri kotlett eller skinkfransyska så länge svålen är kvar. Du kan fråga i charken då dessa sällan säljs med svål längre. Be om en Dansk Fläskstek. Det är viktigt att det finns ca 8 mm fettrand under svålen.
Hemlagad fläskstek kan också serveras med kokt potatis ex. kan du koka små potatisar och sedan steka dem i lite smör samt någon halv tsk socker.
Du kan också rosta rotfrukter och potatis i pannan med fläsksteken som på bilden.
Detta recept har bla fått inspiration från http://speckspeckspeck.blogspot.com
Se alla recept ur kategorin Mat från övriga västeuropa
Bönsalsa salsa med bönor
Bönsalsa. En salsa med bönor, tomat, rödlök, chili, vitlök, bladpersilja och olivolja.
Salsan kan serveras varm eller kall. Gott som tillbehör till det mesta ex. grillat, dipp till tacochips eller serverat till tacos, kötträtter, kyckling, grönsaker m.m.
Paj med fetaost
Paj med fetaost. En fetaostpaj - här med paprika, purjolök och broccoli som ger god balans åt den salta fetaosten. En vegetarisk paj. Vill du ha kött eller fisk till så passar fetaostpajen utmärkt som tillbehör till ex. grillad kyckling, lufttorkad skinka, renstek, rökt kött, kall- eller varmrökt lax, med mera.
Gott med en grönsallad till.
Annat gott i pajen är svarta urkärnade oliver, rödlök, gul lök, vårlök, salladslök, fräst spenat och broccoli.
Pajen är godast nybakad. Vill du ha en paj som håller sig god länge så uteslut broccolin som annars vattnar sig en aning.
Vegetarisk pasta med solrospesto och grönsaker
Vegetarisk pasta med solrospesto och grönsaker är en mycket god vegetarisk pasta. Pesto på solrosfrön i pasta som spagetti toppat med säsongens grönsaker.
Här är receptet på en stor sats (5 dl) solrospesto och det är svårt att mixa en mindre sats. Spara istället pesto som blir över i kylen eller frys in.
Istället för spagetti kan du ta pasta som tagliatelle, penne, gnocchi eller skruvar.
Köp så fina och goda grönsaker du kan - helst Kravmärkta då de även ofta är godare och nyttigare.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Krabbtoast
Krabbtoast. Toast med krabba och grönsaksröra gratinerad med ost. God som förrätt med sallad.
Godast men rätt pilligt är att plocka köttet från hela krabbor men det blir också gott och går mycket snabbare med krabbkött från burk.
Får du stuvning över kan du spara det i kylen eller frysa in. Eller göra fler krabbtoast direkt. Sprider du ut ett lite tunnare lager krabbstuvning på varje toast kan du få ut fyra portioner.
Bärkaka
Bärkaka med hallon eller andra bär som blåbär, krusbär, hjortron, smultron, röda vinbär eller rabarber.
Du kan baka i långpanna till många eller halvera receptet för en form ca 24 cm i diameter. Bärkakan kan frysas i bitar.
Använder du sura bär kan du vända dem i någon dl socker innan du strör dem över sockerkakssmeten.
Lammstek grundrecept
Grundrecept på lammstek. Klassisk med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssky.
I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek. Finns bara fryst så får man planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina. Ibland säljs lammsteken med med ben och ibland utan. Utan ben säljs lammstek också redan uppbunden. Du kan fylla den ändå med vitlökar och sedan binda om den igen med bomullsnöre. Eller skära mellan snörena och pilla in vitlökar. Eller bara marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den. Lammstek med ben kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre. Eller stekas med benet. Med ben går lammsteken snabbare att steka eftersom benet leder värmen in i steken.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook