AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Scones

Scones Scones. Baka enkla scones. Ett sconesrecept som är snabbt att baka. Servera scones med marmelad eller lemoncurd, smör, ost och ev. te.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 18)
16 scones
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk eller filmjölk
  • 100 g margarin eller smör

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
  3. Skär fettet i kuber och knåda in i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Eller använd matberedare.
  4. Tillsätt mjölk eller filmjölk och arbeta ihop till en sconesdeg.
  5. Sconesdegen delar du i fyra bitar. Platta ut dem till 15 cm breda rundlar med lite mjöl under och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.
  6. Skåra varje rundel sconesdeg i fyra delar samt stick lite hål med en gaffel.
  7. Grädda dina scones mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  8. Låt svalna, bryt isär med en gaffel och servera dina scones ljumma med marmelad, smör, ost och annat gott pålägg.


 

Fler recept ur samma kategori som Scones:

Bondbröd med lök
Bondbröd med lök är ett gott brödrecept som blir mycket aromatiskt. Hackad lök är ett enkelt sätt att sätta god och fyllig smak åt ett vanligt bondbröd.
Piroger grundrecept pirogdeg
Piroger. Grundrecept på pirogdeg till hembakta piroger. Fyllning kan vara fräst köttfärs med hackad lök, hackad paprika och kryddor som paprika, spiskummin och chili. Eller fyll pirogerna med strimlad skinka och ost. Vegetariska piroger får du med quornfärs istället för köttfärs.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Surdegsbröd med färdig surdeg
Surdegsbröd med färdig surdeg. Blir också goda surdegsbaguetter. Köp färdig vetesurdeg eller använd hemgjord surdeg till detta grundrecept på naturellt surdegsbröd. Gott och saftigt surdegsbröd på under 4 timmar.
Kronjäst säljer numer färdig vete- eller rågsurdeg som är smidig och god att baka surdegsbröd med.
Vill du sätta igång en egen surdeg att baka med så sök recept här på receptfavoriter.se.
Tillsätt gärna andra ingredienser om du vill ex. grovt hackade valnötter eller andra nötter; torkade tranbär, lingon eller blåbär; hackade oliver; soltorkade tomater; hackad lök; frön som solrosfrön; örter som hackad basilika; hackad spenat osv.
Vill du ha runt mönster på bröden som på bilden så jäser du bröden sista gången i mjölade brödkorgar och stjälper sedan upp dem direkt på bakplåtspapper och plåt för att sedan grädda dem.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Chokladsås
Chokladsås. Recept på enkel, snabb och god chokladsås. Chokladsås lagar du av socker, vatten och kakao.
God till glass, sviss, banana split osv. Vill du lyxa till chokladsåsen så byter du ut hälften av kakaopulvret mot 100 gram fin mörk choklad som du bryter i bitar och på låg värme rör ut i såsen efter att du kokat ihop sockret, kakaon och vattnet.
Grädde eller mjölk kan du också ha i istället för vatten om du önskar.
Pasta med gorgonzola och bacon
Pasta med gorgonzola och bacon. Pastasås med grönmögelost samt stekt bacon som går snabbt att göra och är jättegod. Med bara ost är pastan vegetarisk.
Kalla såser till grillat
Kalla såser till grillat. Några enkla och goda varianter av såser med crème fraiche med olika smaksättning. Pestosås, ingefärssås, sweet chilisås, mango chutney och fetaostsås.
Det finns massor av varianter att smaksätta kalla såser med. Några andra förslag är: pressad vitlök och limesaft; ett paket hackade franska örter och citronsaft; några msk ajvar; några msk Bostongurka; någon halv dl riven parmesan samt 0,5 vitlök och 2 finhackade sardeller (ceasardressing); 1 msk torkad dragon och 1 msk vinäger (bearnaisevariant); någon msk ketchup och tabasco för Rhode Island variant; curry och hackade pickles för Remouladvariant osv.
Man kan också variera såserna genom att tillsätta matyoghurt, gräddfil eller majonnäs.
Du kan såklart laga färre än fem såser som nedan (eller flera). Eller laga dina egna favoriter.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Stekt potatis
Stekt potatis. Ett grundrecept på kokt stekt potatis som passar som tillbehör till det mesta.
Stekt potatis är enkelt och gott att laga speciellt om man har överbliven kall kokt potatis.
Har du inga kokta potatisar så kan du koka egna. Räkna 2-3 potatisar eller 150-200 gram per portion. Skala dem och dela stora potatisar i halvor. Koka dem mjuka i ca 20 minuter. Låt svalna.
Potatisen kan också råstekas: skölj tärnad rå potatis, stek först under lock med någon dl vatten i 10 minuter; häll av vatten och tillsätt fett och stek gyllenbruna i ca 10 minuter runt om.
En panna med teflon är bra att steka då potatisen ej fastnar så lätt då. Ska du steka mycket potatis så använd en stor panna eller dela upp det i omgångar istället för att ha för mycket i pannan på en gång.
Förslag på smaksättningar av stekt potatis är: att blanda i en halv hackad gul lök; en halv pressad vitlök; några msk hackade svarta oliver; något krm paprikapulver; något krm curry eller garam masala; något krm chiliflakes; hackade örter som persilja, dill eller basilika.
Rödlöksmarmelad
Rödlöksmarmelad. Rödlök kokt med socker och vinäger blir som en marmelad. Räcker till ca 6 portioner. Räkna ca 8 rödlökar till receptet.
Rödlöksmarmelad är gott som tillbehör till grillad kött, kyckling, grönsaker, vilt, till buffé mm. Billigt, enkelt, gott och nyttigt.
Kokt durra
Kokt durra eller sorghum. Hur du kokar durra - ett glutenfritt tillbehör likt ris, quinoa eller couscous.
Durra är neutralt i smaken och påminner om råris när det är kokt.
Här har jag lagat ett helt paket på 500 gram på en gång. Använder du inte all durra kan du frysa in resten eller spara i kylen och använda till annat.
Kokt durra passar förutom tillbehör till: matig sallad med kall kokt durra blandad med ex. babyspenat, kokt broccoli, finriven morot, tärnad tomat, kokta svarta bönor, fetaost, olivolja, citronsaft och hackad bladpersilja.
Ett annat förslag är durrabiffar - blanda kokt durra med något ägg och söndermixad halloumiost samt svarta bönor. Stek som vegetariska biffar. Kokt durra kan man även ha i soppor samt att tillsätta till brödbaket.
Du kan garnera med strimlad salladslök eller hackad bladpersilja om du vill.
Durra kan användas som glutenfritt alternativ till recept med couscous, matvete eller bulgur samt till glutenfritt bröd.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Torskfile med bacon
Torskfilé med bacon, potatismos, fisksås, morötter och ärtor. Speciellt gott och lyxigt med färsk torskrygg - gärna Skreietorsk.
Har du råd och vill ha riktigt fin torsk så köper du en hel bit färsk torskfilé (och skär ut torskryggen) alternativt en fin bit torskrygg. Välj gärna norsk Skreie-torsk. Billigare men helt ok är den styckfrysta torskfilén.
En rätt inspirerad av hur norrmännen lagar sin fina skreie-torsk som har säsong på senare vinterhalvåret.
Smörrebröd med lax och majonnäs
Smörrebröd med lax och majonnäs. Danska smörgåsar med rökt lax, majonnäs och citron.
Engelska muffins english muffins
Engelska muffins eller English muffins kan serveras till te som scones med marmelad, ost och smör till fikat. Eller fyll med färskost, stekt ägg och några skivor stekt bacon som på bilden och servera till frukost, lunch eller kvällsmacka.
Servera de engelska muffinsen nybakta eller så kan de delas vid servering rostas i brödrost som rostbröd.
Du kan dubbla satsen och frysa in. Engelska muffins tar lite tid att baka då de ska jäsa men de blir mycket goda.
Se alla recept ur kategorin Mat från övriga västeuropa
Spagetti med parmesan
Spagetti med parmesan. Här med extra allt men pastan blir också god på enklast vis med riven parmesan och smör eller olivolja, salt och peppar.
På bilden har lyxat till spagettin ordentligt med soltorkad hackad tomat, vitlök, chiliflakes, ruccola, basilika samt serverat med rostad vitlök, nybakt baguette och en tomatsallad med färsk basilika, olivolja och vinäger.
Ett annat alternativ är att ösa på med mer riven parmesan, smör och även ha i en skvätt grädde för en riktigt krämig pasta parmesan.
Färsk pasta utan ägg
Färsk pasta utan ägg. Pastadegen kan du forma till ex. trofie (en slags avlånga skruvar) som är vanliga i Ligurien i norra Italien.
Du kan dubbla receptet och göra pastadeg på ett kilo durumvetemjöl (blir ca 1 dl över till utknådning av pasta). 400 gram mjöl är ca 6,5 dl.
Pastadegen håller sig inslagen i gladplast i kylen, i frysen eller så gör du helt enkelt en stor omgång färsk pasta som du lägger ut och torkar på en bricka blandade med lite mjöl, förvarar i kylen eller fryser in.
Pastan är mättande även om det ser mindre ut än när du serverar vanlig pasta.
FÖRSLAG TILLBEHÖR: valfri pastasås; pesto; valnötspesto; pesto på soltorkad tomat; pressad vitlök och chili fräst i olivolja samt hackad basilika, soltorkad tomat och riven parmesan.
Rostade rotfrukter med paprika
Rostade rotfrukter med paprika samt potatis, morötter, lök samt kålrot. Ett nyttigt och enkelt recept på tillbehör som passar till det mesta.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Varma jordgubbar med vit choklad
Varma jordgubbar gratinerade med riven vit choklad. En enkel och god dessert som är god med vaniljglass.
En variant på Gino (som har fler frukt och bär).
Du kan lägga till eller byta ut en del av jordgubbarna mot annan frukt eller bär som skalad skivad kiwi, skivad banan, hallon, blåbär, delade krusbär eller urkärnade och delade körsbär.
Surdegsbröd och surdeg
Surdegsbröd och surdeg. Bröd bakat med surdeg blir gott, nyttigt, har lågt gi, håller längre och smakar mer. Går bra att frysa.
Köp gärna ekologiskt mjöl från ex. Saltå Kvarn eller annan lokal producent
Tidsangivelsen stämmer ej men räkna med att det tar 4 dagar att få igång surdegen och 2 dagar att använda den till bröd. När du väl har surdeg igång så går det snabbare att baka surdegsbröd.
Marockanska kycklingspett
Marockanska kycklingspett med kryddig marinad. Här med couscous, fräst zucchini och tomat, yoghurtsås, harissa och ev. chermoula.
Chermoula är som en marockansk pesto och du hittar recept om du söker här på receptfavoriter.
Du behöver 12 små träspett eller fyra stora metallspett.
Vill du ha vegetariska spett så kan du använda bitar av quorn eller halloumi.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook