AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Körsbärssylt
Gör din egen sylt, marmelad eller gelé. Det är enklare än du tror. Sylter som körsbärssylt (bilden), blåbärssylt, hallonsylt, vinbärssylt och jordgubbssylt, björnbärssylt och lingonsylt blir mycket goda hemgjorda. Foto: Martin Mattsson

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé. Recept, fakta och tips för bästa resultat.  Det är både kul, gott och billigt. Dessutom kan du ge bort sylten som present.

Hemgjord sylt, marmelad eller gelé kan du spara i flera månader och njuta av när som. Här kommer hemligheterna, bästa tipsen och recepten för att lyckas med din hemkokta sylt, marmelad eller gelé.

Att konservera med socker
Socker är den magiska ingrediensen i all sylt, marmelad och gelé. Socker är mer speciellt än du tror - förutom den söta smaken konserverar sockret och ger konsistens till sylten, marmeladen och gelén. Minska inte på mängden socker i recepten.



En god gel
Egentligen är allt sylt och marmelad en gelé - en gel - dock i olika stadier av fasthet. Gelén bildas av sockret, fruktens pektin samt vatten i samarbete. För att det ska hända behöver bärblandningen vara sur, runt 2,6- 3,4 pH. Bär och frukt har hög syra innan de mognar och blir sötare. Det är därför man i syltkretsar ofta tipsar om att sylten blir bäst på nyligen mogna bär eller bär plockade precis innan de mognar. Eller så kan tillsätta citronsyra som det står i många syltrecept.

Pektin och konsten att bli tjock
En annan viktig sak som händer när bären mognar är att pektinet som håller bären hårda och fasta tappar i spänst. Bär och frukt blir mjukare då pektinet försvinner. Pektin vill vi ha i sylten för att den ska tjockna. Därför ser man ofta tipset att tillsätta extra pektin i sylt, marmelad och gelérecept. I syltsocker är pektin tillsatt med citronsyra och konserveringsmedel - klart för hållbar och fin syltning.
Frukter och bär rika på pektin även när de är mogna är citron, apelsin, citrus, syrliga äpplen, plommon och vinbär - med dessa tjocknar oftast sylt, marmelad och gelé naturligt. Med bär som körsbär, hallon, vinbär, plommon har bra med pektin precis innan eller när de nyss mognat annars kan man tillsätta lite pektin för att få det att tjockna. Läs då först på förpackningen av pektinet - det ska oftast tillsättas sist med sockret och få ett snabbt uppkok. Du kan också blanda sylten med en pektinrik frukt eller bär eller använda syltsocker.

Hemgjord sylt
Hemgjord sylt är gott på frukostflingorna. En smak av sommaren hela vintern.


Kokning av sylt, marmelad och gelé
Koka först frukt och bär i små bitar i en kastrull. Eventuellt med någon dl vatten per kg frukt eller bär inte har så mycket frukt- eller bärsaft naturligt. Då frigörs pektin och syror. Koka ca 10 minuter och rör och mosa ihop frukt eller bär.
Du kan se om sylten, marmeladen och gelén har lagom pektin genom att göra pektinprov (se nedan) - genom att med en sked se om du kan göra ett dike i en klick avsvalnad sylt, marmelad eller gelé. Kokar du pektinet för länge - typ någon timme - så förstörs pektinet och resultatet blir segt och karamelliserat.
Sedan tillsätts sockret och du kokar under omrörning i 5-10 minuter tills sockret löst sig och blandat sig väl med bären eller frukten. Om sockret får koka med hela tiden kan konsistensen bli lösare än man önskar. Sockret blir nu fruktos och glukos och binder med pektinet i bären eller frukten. Nu tillsätts också ev. tillsatser. Du kan också köra med en stavmixer lite i bären eller frukten för att finfördela dem lite mer.



Ska det vatten till?
Nej, inte vanligtvis. Undantag är ex. citrusmarmelad. De flesta bär och frukt är så saftiga i sig att det räcker. Mindre saftiga frukter som citrus och vissa bär som hjortron så då kan man tillsätta någon dl per kg frukt. Till citrusmarmelad tillsätts ännu mer vatten speciellt om de har tjockt skal eller är mest apelsinskal. Tillsätts för mycket vatten blir det helt dock för löst. En viss mängd vatten avdunstar också vid kokningen. Dubblar man receptet flera gånger (och har tillsats med vatten i receptet) så kan sylten helt enkelt bli för lös då avdunstningen är nästan är densamma från en liten kastrull som en stor. Därför brukar man rekommendera att koka flera små omgångar i taget om du ej har testat dig fram själv med din 10-liters kastrull.

Extra konserveringsmedel?
Ska du spara din sylt, marmelad och gelé i flera månader så bör du tillsätta konserveringsmedel. Eller använda syltsocker som är konserveringsmedel, pektin och citronsyra i färdig dos för hållbar sylt. Förvara svalt och mörkt. Undantagen är lingon och hjortron som konserverar sig själva. Natriumbensoat är vanligast. Det köps som pulver och blandas först med lite av sylten i ett glas och sedan ner i kastrullen.

Blåbärssylt
Blåbärssylt. Godare, nyttigare och billigare sylt (om du plockar själv) får man leta efter. Blåbärssylt är god till pannkakorna, våfflorna, flingorna, glassen eller mycket annat. Foto: Martin Mattsson

Andra tillsatser
Askorbinsyra (C-vitamin) har man i ex. ljusa sylter för att de ej ska bli mörka. C-vitamin finns ju naturligt i många frukter och bär speciellt citrusfrukter.

Citronsyra kan tillsättas om du plockat väl mogna bär eller frukt för att öka syran så att pektinen kan tjockna och sylten få fin konsistens. Finns naturligt i citrusfrukter.

Paraffinera
Om du ska spara sylt, marmelad eller gelé lång tid så kan man täcka den i glasburken med ett lager smält paraffin. Se förpackning. Då kommer inget syra åt och hållbarheten ökar. Sylt kan täckas varm med paraffinet men gelé ska svalna först.

Pektinprov för sylt, marmelad eller gelé
1 msk sylt, marmelad eller gelé
Ev. 1 msk sprit som brännvin eller t-sprit
Ta en matsked av sylten, marmeladen eller gelén  och blanda med en msk brännvin, t-sprit eller sprit i ett glas.
Efter ca 1 minut ska det bildas fasta klumpar likt gelé.
Du kan också ta en msk gele på en tallrik och kyla någon minut i frysen eller kylen.
Kan du sedan dra ett streck som inte flyter ihop är gelén tillräckligt fast och klar.
Koka annars sylten, marmeladen eller gelén några minuter till och testa igen.
Är det ännu för löst så tillsätter du pektin enligt paket.
Brukar vara ca 1 tsk per liter. Blanda först pektinet i ett glas med lite av saften (gelén) och tillsätt under omrörning. Koka två minuter till och gör pektinprovet igen.

Recept på sylt:

Körsbärssylt
En god och enkel hemgjord sylt på körsbär, moreller eller klarbär.

Blåbärssylt
En riktigt god blåbärssylt till flingor, pannkakor eller dessert.

Hallonsylt
Hallonsylt är enkelt att göra. Koka hallon med socker så får du god hemgjord hallonsylt.

Vinbärssylt - röd vinbärssylt - svart vinbärssylt

Jordgubbssylt
En fast och hållbar jordgubbssylt. Blanda gärna ut jordgubbssylten med hallon och blåbär eller med krusbär.

Jordgubbssylt med rabarber
Söta jordgubbar och frisk syrlig rabarber med lite vaniljsocker och syltsocker blir en god och hållbar hemlagad sylt.

Björnbärssylt
Mosa rensade björnbär, blanda med socker och koka ihop.

Lingonsylt
En god och hållbar hemkokt lingonsylt. Lingon konserverar sig själv med sockret naturligt. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Men vill du ha en mycket hållbar och säker lingonsylt så tillsätter du konserveringsmedel eller använder syltsocker.

Krusbärssylt
Krusbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter och pålägg.

Plommonsylt
Sylt med plommon är gott till det mesta och enkelt att göra. Har du mycket plommon över så kan du ta tillvara dem genom att sylta dem. Hemgjord plommonsylt är en trevlig present att ge bort.

Trädgårdsbärssylt
Trädgårdsbärssylt är en snabb, god och enkel sylt till desserter som pannkaka, citrontårta, pannacotta, creme caramel, citrontarte, fusktarte eller cheesecake.

Aprikossylt
Sylt med torkade aprikoser. Hemgjord aprikossylt är lätt och gott.

Äppelmos eller äppelsylt
Att göra äppelmos kräver en del förberedelser men är egentligen inte särskilt komplicerat. Med ett visst mått av hygien håller moset länge.

Recept på marmelad:

Marmelad på syltsocker
Enkel, snabb och god hemgjord marmelad gör du med syltsocker. Att koka egen marmelad med syltsocker är lätt då syltsockret har pektin (gör sylten tjock), citronsyra (för att pektinet ska fungera) samt kaliumsorbat för hållbarhet.

Apelsinmarmelad
Klassisk apelsinmarmelad.

Aprikosmarmelad
Marmelad på torkade aprikoser.

Morotsmarmelad
Hemgjord marmelad med morötter, socker och citron.

Citrusmarmelad
Marmelad med blandade citrus som apelsin, citron och grapefrukt.

Marmelad med grapefrukt och melon
En god bittersöt marmelad med bitter grapefrukt och god söt melon.

Snabb Lemon curd engelsk citronmarmelad
Lemon curd som är en engelsk citronmarmelad klassisk till frukost på rostad bröd eller till scones.

Svartvinbärsmarmelad
Hemgjord marmelad med svarta vinbär är enkelt att koka själv.

Björnbärsmarmelad
Marmelad med björnbär.

Plommonmarmelad
Har du plommon över så kan du göra god och enkel marmelad av plommonen.

Vinbärsgele
Hemgjord vinbärsgelé. Du kan göra gelé på röda, svarta eller vita vinbär. Gott som tillbehör till stek, viltkött med mera.

Hallonmarmelad

Godismarmelad
Hemgjort godis. Gillar du melonkulor? Gör egen godismarmelad med fruktsmaker.

Recept på gelé:
Vinbärsgelé gelé på vita, röda eller svarta vinbär
Du kan göra gelé på röda, vita eller svarta vinbär.

Äppel- och vinbärsgelé
En god gelé med hälften äpple och hälften vinbär.

Alla recept med sylt, marmelad och gelé >>




 

Gilla oss på Facebook