Våfflor och våffelsmet

Grädda goda våfflor med hemgjord våffelsmet. Det blir klassiska frasvåfflor som görs av vispad grädde och mjöl samt lite bakpulver. Mycket smörsmak blir det. 

4 portioner våfflor, 12 laggar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 dl grädde
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 25 gram smält smör
  • 3 dl kallt vatten eller mineralvatten
  • 1/4 tsk salt

Tillagning

  1. Värm våffeljärnet.
  2. Rör ut bakpulver och salt i mjölet.
  3. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
  4. Rör ut vatten i mjölet.
  5. Vispa grädden hårt och vänd ner mjöl och vattenblandningen samt hälften av det svalnade smälta smöret.
  6. Spara resten av smöret att smörja järnet med första gångerna.
  7. Lägg cirka 1 dl smet i järnet åt gången.
  8. Grädda våfflorna 2-3 minuter.
  9. Lägg upp våfflorna på galler för sig eller servera dem helst direkt.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer