Körsbärsvin

Detta vin av körsbär får en bitter ton av krossade körsbärskärnor.
Tidsangivelsen får du ta med en nypa salt. Det tar någon halvtimmer att sätta vinet på jäsning som sedan tar 1-2 veckor.
Körsbärsvin är gott som drink och fördrink - gärna kall eller med is.
OBS Du behöver också köpa och tillsätta vinjäst enligt vinjästens paket.

10 liter körsbärsvin

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim 30 min
  • Klart på: 4 dagar 4 tim

Ingredienser

  • 4 kg mogna körsbär
  • 2,7 kg socker
  • 1 g vinsvavla
  • 3 g jästnärsalt

Tillagning

  1. Mosa bären med kärnorna kvar.
  2. Krossa en deciliter kärnor i en mortel.
  3. Blanda allt utom socker i en jästhink med 8 liter vatten.
  4. Rör om och låt jäsa i 3 dagar. Rör om då och då.
  5. Tappa om vinet och ta bort körsbär och kärnor.
  6. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter.
  7. Låt jäsa vidare med jäslås tills jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också.
  8. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta jäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.
E-mail
Medel: 3.7 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer