Crème brûlé

Otroligt smaskig fransk dessert. Servera Crème brûlé med bär som färska hallon, jordgubbar, hjortsonsylt eller andra bär. Krusbärssylt, körsbär, passionsfrukt eller vinbär passar också.
Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott. Servera gärna med färska hallon, hjortonsylt eller andra bär. Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen tills det är dags att servera - först då karemelliserar du den och serverar.

4-6 portioner crème brûlé

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • florsocker eller råsocker
  • 2 dl färska bär som hallon, jordgubbar eller hjortronsylt eller andra färska bär

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt till en kastrull med mjölk, grädde och socker.
  3. Låt mjölken, grädden och sockret nästan koka upp, rör då och då så att sockret löser sig och ta sedan av värmen och låt stå att dra.
  4. Vispa under tiden äggulorna.
  5. Tillsätt äggulorna medan mjölken fortfarande är varm under kraftig vispning.
  6. Häll creme brule smeten i portionsformar.
  7. Ta fram en långpanna med hög kanter. Koka upp 1,5 liter vatten.
  8. Ställ formarna i pannan.
  9. Häll i hett vatten upp till halva kanten på formarna.
  10. Grädda creme bruleen i cirka en timme i nedre delen av ugnen. Använder du breda och platta formar som på bilden går det snabbare ca 40 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna. Låt kallna i kylen.
  12. Hit kan du förbereda creme brulee och ha i kylen.
  13. Vid servering är det bara att kandera socker på toppen. Det kan du göra med en gasbrännare eller med grillen i ugnen. Sätt då ugnen på max grill.
  14. Pudra florsocker eller råsocker över formarna.
  15. Sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar eller bränn med gasbrännare. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om Crème brûléen är kall).
  16. Servera gärna Crème brûlé med färska hallon, jordgubbar, hjortron eller andra bär vid sidan.
E-mail
Medel: 4.6 (20 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer