AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Sylt på syltsocker

Sylt på syltsocker Sylt med syltsocker. Enkel, snabb och god hemgjord sylt gör du med syltsocker.
Att koka egen sylt med syltsocker är lätt då syltsockret har pektin (gör sylten tjock), citronsyra (för att pektinet ska fungera) samt kaliumsorbat för hållbarhet. Kaliumsorbat finns naturligt i bla rönnbär.
Du kan dubbla satsen till 2 kg bär eller frukt men öka inte mer utan gör en sats i taget.
Marmelad får du dubblar mängden socker.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 19)
2 liter sylt, ca 4 st 0,5 liters glasburkar
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 1 kg bär som hallon, blåbär, körsbär, björnbär, åkerbär, salmbär, jordgubbar, hjortron, röda vinbär, svarta vinbär, vita vinbär eller lingon
  • eller 1 kg frukt som plommon, persikor, nektariner, päron, kvitten eller äppel
  • 5 dl syltsocker

Tillagning:

  1. Rensa och rengör bär eller frukt.
  2. Kärna ev. ut bär eller frukt.
  3. Mosa, hacka eller skär bär och frukt i små bitar. Kör gärna i mixer.
  4. Blanda bär eller frukt med socker i en stor kastrull.
  5. Värm under omrörning och koka kraftigt under omrörning under 10 minuter. Ett tips är att mixa sylten lätt någon halv minut med stavmixer (om du inte mixat innan förstås). Då blir sylten lite mer finfördelad.
  6. Skumma ev. om det är skum på ytan.
  7. Ställ åt sidan och låt svalna något, ca en kvart.
  8. Häll upp på rena syltburkar eller plastburkar för frysen. Du kan också låta sylten svalna i kastrullen och sedan fylla fryspåsar halvvägs och frysa in.
  9. Förvara sylt på burk mörkt och svalt så håller den färg och smak bäst. Sylten håller även i rumstemperatur.
  10. Öppnad burk sylt har du i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Sylt på syltsocker:

Trädgårdsbärs sylt
Trädgårdsbärssylt med blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär, blåbär, krusbär eller hjorton. En snabb, god och enkel sylt som passar till vardags på flingorna såväl till desserter som pannkaka, citrontårta, pannacotta, creme caramel, citrontarte, fusktarte eller cheesecake.
En kanelstång ger god smak om den får koka med i sylten också.
Skippa syltsocker om du ska äta sylten inom någon till några dagar samt förvarar den i kylen. Välj syltsocker om du vill ha en hållbar sylt som du ska spara länge. Då behöver den ej stå i kyl men gärna mörkt och svalt ex. i matkällare eller skåp.
Pannacotta panna cotta med hallon
Pannacotta med färska hallon. En dessert som är både enkel och underbart god. Här en smal variant med vaniljyoghurt men ack så god.
Den söta pannacottan passar bra med de syrligare hallonen. Givetvis så kan du ta andra bär som jordgubbar, blåbär, hjorton mm.
Servera gärna ett sött vin till ex. Muscat D\'Alexandrie, Icewein eller ett sött franskt Sauternes.
Detta är en bra dessert att förbereda innan så kan du umgås med gästerna sen på middan istället.
Hallonsorbet-tårta tårta med hallonsorbet
Hallonsorbet-tårta. Tårta med hallonsorbet. Jätte god hallontårta och frisk och svalkande tårta med sorbet på hallon på en botten gjord av i stort sett mandelmassa. Passar bra en varm sommardag eller vi andra festliga tillfällen.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Körsbärssylt sylt på körsbär
Körsbärssylt. En god och enkel hemgjord sylt på körsbär, moreller eller klarbär.
Hemkokt körsbärssylt blir rätt lös. Tillsätter du pektin så blir körsbärssylten fastare - finns på apotek och välsorterade butiker - se förpackning för dosering - brukar vara 1 tsk per kilo sylt (körsbär innehåller mycket lite pektin). Blandar du ut med hälften hallon (som innehåller mycket pektin) så får du en god fast blandsylt utan tillsatt pektin.
Ett tips är annars syltsocker som redan innehåller pektin och konserveringsmedel.
Körsbärssylt passar till efterrätter som ostkaka med grädde, pannkakor, vaniljglass, till desserter som cheesecake mm.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel som du tillsätter istället för syltsocker om du ska spara sylten länge eller ha syltburken öppen i kylen länge.
Ska du äta sylten inom några dagar så behövs ej syltsocker eller konserveringsmedel dock gärna pektin för att sylten ska tjockna mer.
Hemgjord apelsinsaft saft av apelsin
Hemgjord apelsinsaft. En god saft kokt av apelsiner. Häll gärna apelsinsaften på mörka flaskor så skyddas c-vitaminen från ljus.
Bäst apelsinsaft blir det med apelsiner som har tunt skal.
Tillsätt ev. 1 tsk atamon om du vill ha saften extra hållbar.
Om du vill ha lite annorlunda god apelsinsaft har du i en kanelstång och en liten bit stjärnanis när du kokar upp socker och vatten.
En god variant är att göra apelsin och jordgubbssaft. Då byter du ut 500 gram av apelsinerna mot 2 liter rensade jordgubbar.
Hallonsylt
Hallonsylt är enkelt att göra. Koka hallon med socker så får du god hemgjord hallonsylt.
Hallonens naturliga syra gör sylten hållbar. Men hallon har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin (följ anvisningarna på pektinpaketet).
Det finns färdiga påsar där det står precis hur man syltar i mataffären. Ex. syltsocker. Annars är det inte så svårt.
Se till att koka burkarna i vatten (sterilisera) innan du häller i sylten. Sätt på lock direkt. Då blir det vakuum som håller sylten fin. Tyvärr blir burken jobbig att öppna. Locket brukar dock släppa om man spola burken i hett vatten eller sticker upp en matkniv i kanten. Öppnad burk hallonsylt förvaras i kylen.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook