AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Sylt på syltsocker

Sylt på syltsocker Sylt med syltsocker. Enkel, snabb och god hemgjord sylt gör du med syltsocker.
Att koka egen sylt med syltsocker är lätt då syltsockret har pektin (gör sylten tjock), citronsyra (för att pektinet ska fungera) samt kaliumsorbat för hållbarhet. Kaliumsorbat finns naturligt i bla rönnbär.
Räkna att du får ut ca 4 st 0,5 liters glasburkar.
Du kan dubbla satsen till 2 kg bär eller frukt men öka inte mer utan gör en sats i taget.
Marmelad får du dubblar mängden socker.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 19)
2 liter sylt
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 5 dl syltsocker
  • Sylt på bär: 1 kg bär som hallon, blåbär, körsbär, björnbär, åkerbär, salmbär, jordgubbar, hjortron, röda vinbär, svarta vinbär, vita vinbär eller lingon
  • Sylt på frukt: 1 kg frukt som plommon, persikor, nektariner, päron, kvitten eller äpple

Tillagning:

  1. Rensa, skölj och rengör bär eller frukt.
  2. Kärna ev. ut bär eller frukt.
  3. Mosa, hacka eller skär bär och frukt i små bitar. Kör gärna i mixer.
  4. Blanda bär eller frukt med socker i en stor kastrull.
  5. Värm under omrörning och koka kraftigt under omrörning under 10 minuter. Ett tips är att mixa sylten lätt någon halv minut med stavmixer (om du inte mixat innan förstås). Då blir sylten lite mer finfördelad.
  6. Skumma ev. om det är skum på ytan.
  7. Ställ åt sidan och låt svalna något, ca en kvart.
  8. Häll upp på rena syltburkar eller plastburkar för frysen. Du kan också låta sylten svalna i kastrullen och sedan fylla fryspåsar halvvägs och frysa in.
  9. Förvara sylt på burk mörkt och svalt så håller den färg och smak bäst. Sylten håller även i rumstemperatur.
  10. Öppnad burk sylt har du i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Sylt på syltsocker:

Smoothie
Smoothie med bär och yoghurt. Med frusna bär och yoghurt kan du göra flera olika smoothies med olika smak.
Varma jordgubbar med vit choklad
Varma jordgubbar gratinerade med riven vit choklad. En enkel och god dessert som är god med vaniljglass.
En variant på Gino (som har fler frukt och bär).
Du kan lägga till eller byta ut en del av jordgubbarna mot annan frukt eller bär som skalad skivad kiwi, skivad banan, hallon, blåbär, delade krusbär eller urkärnade och delade körsbär.
Blåbärsglass
Blåbärsglass. Hemgjord vaniljglass med rårörda blåbär blir en fantastiskt god glass. Recept med eller utan glassmaskin.
Servera gärna garnerad med lite färska blåbär och citronmeliss. Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor - sök recept här på receptfavoriter.se
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Äppelmarmelad med ingefära
Äppelmarmelad med ingefära. God och smakrik marmelad på äpplen och syltsocker - smaksatt med färsk ingefära.
Istället för gröna äpplen kan du ta röda äpplen eller valfri sort.
God som vanlig marmelad. Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.
Tack för receptet till Eva Henjer i Karlshamn.
Hallonsaft
Hallonsaft. Koka hemgjord hallonsaft på färska eller frysta hallon.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i hallonsaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp. Hallonsaft blir annars tillräckligt hållbar med 5,5 dl socker per liter saft. Socker och syra gör då saften hållbar i sig. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel.
Krusbärsmarmelad marmelad med krusbär
Krusbärsmarmelad. Marmelad med krusbär är god och lätt att göra själv.
Har du mer än en liter krusbär så kan du dubbla detta krusbärsmarmeladrecept, håll dock koll på att marmeladen klarar geleprovet och smaka på den så att den är lagom söt.
Tillsätt ev. natriumbensoat samt parafinera burkarna om du vill ha en hållbar krusbärsmarmeladen som du kan förvara mer än någon månad.
Öppnad burk förvaras i kylen. Förvara oöppnad burk mörkt och svalt.
Du kan också använda syltsocker istället för vanligt socker och natriumbensoat. Räkna 0,5 kg syltsocker till 1 kg krusbär.
Syltsocker innehåller konservingsmedel och pektin för att få en hållbar krusbärsmarmelad.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook