AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Sylt på syltsocker

Sylt på syltsocker Sylt med syltsocker. Enkel, snabb och god hemgjord sylt gör du med syltsocker.
Att koka egen sylt med syltsocker är lätt då syltsockret har pektin (gör sylten tjock), citronsyra (för att pektinet ska fungera) samt kaliumsorbat för hållbarhet. Kaliumsorbat finns naturligt i bla rönnbär.
Du kan dubbla satsen till 2 kg bär eller frukt men öka inte mer utan gör en sats i taget.
Marmelad får du dubblar mängden socker.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 19)
2 liter sylt, ca 4 st 0,5 liters glasburkar
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 1 kg bär som hallon, blåbär, körsbär, björnbär, åkerbär, salmbär, jordgubbar, hjortron, röda vinbär, svarta vinbär, vita vinbär eller lingon
  • eller 1 kg frukt som plommon, persikor, nektariner, päron, kvitten eller äppel
  • 5 dl syltsocker

Tillagning:

  1. Rensa och rengör bär eller frukt.
  2. Kärna ev. ut bär eller frukt.
  3. Mosa, hacka eller skär bär och frukt i små bitar. Kör gärna i mixer.
  4. Blanda bär eller frukt med socker i en stor kastrull.
  5. Värm under omrörning och koka kraftigt under omrörning under 10 minuter. Ett tips är att mixa sylten lätt någon halv minut med stavmixer (om du inte mixat innan förstås). Då blir sylten lite mer finfördelad.
  6. Skumma ev. om det är skum på ytan.
  7. Ställ åt sidan och låt svalna något, ca en kvart.
  8. Häll upp på rena syltburkar eller plastburkar för frysen. Du kan också låta sylten svalna i kastrullen och sedan fylla fryspåsar halvvägs och frysa in.
  9. Förvara sylt på burk mörkt och svalt så håller den färg och smak bäst. Sylten håller även i rumstemperatur.
  10. Öppnad burk sylt har du i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Sylt på syltsocker:

Björnbärsmarmelad marmelad med björnbär
Björnbärsmarmelad. Marmelad med björnbär. En god hemgjord marmelad till frukosten, scones, rostmackan, fikat eller bageln. Du kan också koka med en halv vaniljstång istället för vaniljsocker. Du kan byta citronen mot limeskal.
Sylt med björnbär björnbärssylt
Hemgjord sylt med björnbär eller björnbärssylt. Mosa rensade björnbär, blanda med socker och koka ihop.
Vill du ha en egen hållbar björnbärssylt blandar du in natriumbensoat, pektin och citronsyra. Eller använder syltsocker.
Marmelad på syltsocker
Marmelad med syltsocker. Enkel, snabb och god hemgjord marmelad gör du med syltsocker.
Att koka egen marmelad med syltsocker är lätt då syltsockret har pektin (gör sylten tjock), citronsyra (för att pektinet ska fungera) samt kaliumsorbat för hållbarhet. Kaliumsorbat finns naturligt i bla rönnbär.
Marmeladen blir bäst om du inte dubblar satsen utan gör en sats i taget.
Vill du ha en mindre söt och lösare marmelad kan du öka mängden bär eller frukt upp till 2 kg.
Sylt får du om du tillsätter mer vatten, ca 8 dl, eller bär eller frukt.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Röda vinbärssylt sylt på röda vinbär
Röda vinbärssylt. Hemgjord sylt på röda vinbär. Gott till rostmackan, dessert, pannkakor, creme caramel, ostbrickan samt desserter.
Rödavinbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter som panna cotta, cheesecake mm.
Ta i natriumbensoat om du ska spara sylten och kommer att ha den öppen i kylen längre tid. Ska du äta sylten direkt skippar du konserveringsmedel. Du kan också använda syltsocker såklart.
Ska du ha sylten länge är det bra om du steriliserar glasburkarna med röda vinbärssylt genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i sylten då blir den snabbt dålig.
Hemgjord äppeldricka rårörd äppelsaft
Hemgjord äppeldricka eller rårörd äppelsaft. God och supernyttig dricka på äpplen du rårör med socker.
Äppledricka är gott som måltidsdryck, till bål eller drink.
ÄPPELJUICE: Ska du göra äppeljuice eller äppelmust (som är utan tillsatt vatten med bara juice av krossade samt silade äpplen) så behöver du en råsaftcentrifug eller juicepress. Finns elektriska att köpa. Alternativt så kan man riva äpplen i en skål med silduk och sedan pressa ur musten. Håller då tre dagar i kylskåp i flaska. Mer hållbar äppeljuice (ca 4 mån) får du om du sjuder flaskorna utan kork i 70 graders vatten i 30 minuter och sedan skruvar på korken.
Svartvinbärsmarmelad marmelad med svarta vinbär
Svartvinbärsmarmelad. Hemgjord marmelad med svarta vinbär är enkelt att koka själv. Gott till pannkakor, våfflor, desserter mm.
Ökar du mängden vatten med dubbelt får du svartvinbärssylt. Precis mogna bär ger en fast marmelad som jag tycker blir bäst.
Syltsocker, pektin, konserveringsmedel går givetvis att använda också - se recept på paket.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook