Sylt på syltsocker

Introduktion och förberedelse

Sylt med syltsocker och bär som hallon, blåbär, körsbär, björnbär, åkerbär, salmbär, jordgubbar, hjortron, röda vinbär, svarta vinbär, vita vinbär eller lingon.

Enkel, snabb och god hemgjord sylt gör du med syltsocker och lite citron.

Att koka egen sylt med syltsocker är lätt då syltsockret har pektin (gör sylten tjock), citronsyra (för att pektinet ska fungera) samt kaliumsorbat för hållbarhet.

Hållbarhet

Oöppnad burk håller minst något år förvarad mörkt och svalt. Öppnad burk håller några månader i kylen. Syltsocker innehåller kaliumsorbat som gör sylten extra hållbar.

Tips

  • Du kan blanda bär och frukt som du vill efter tillgång och fantasi. Ett exempel är krusgubbsylt - hälften jordgubbar och hälften krusbär.
  • Räkna att du får ut 3-4 st 0,4 - 0,5 liters glasburkar. Du kan dubbla satsen till 2 kg bär eller frukt men öka inte mer utan gör en sats i taget.
  • Läser man på syltsockerpaketet så tycker Dansukker man ska ha 1 kg socker till ett kg bär men jag tycker det blir för sött och mer likt marmelad - vilket också är gott förstås om du vill laga det.
  • Tillsätt gärna 1/2 - 1 dl vatten till bär som ej innehåller så mycket vätska som vinbär, blåbär, krusbär eller lingon.

1,5 liter sylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram syltsocker
  • Sylt på bär: 1 kg, cirka 2 liter bär som hallon, blåbär, körsbär, björnbär, åkerbär, salmbär, jordgubbar, hjortron, röda vinbär, svarta vinbär, vita vinbär eller lingon
  • Sylt på frukt: 1 kg frukt som plommon, persikor, nektariner, päron, kvitten eller äpple
  • 3 msk pressad citronsaft

Tillagning

  1. Rensa, skölj och rengör bär eller frukt.
  2. Kärna ev. ut bär eller frukt.
  3. Mosa, hacka eller skär bär och frukt i små bitar. Kör gärna i mixer.
  4. Blanda bär eller frukt med socker och citronsaft i en stor kastrull med tjock botten.
  5. Värm under omrörning och koka kraftigt under omrörning under cirka 10 minuter. Sylten ska bli lite genomskinlig och börja samlas likt gelé på ytan.
  6. Skumma med en slev.
  7. Häll upp sylten varm på rena syltburkar, sätt på lock och vänd dem upp och ner att svalna.
  8. Förvara sylten mörkt och svalt så håller den färg och smak bäst. Sylten håller även i rumstemperatur.
  9. Öppnad burk sylt har du i kylen.
E-mail
Medel: 3.7 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-28