AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Sylt på syltsocker

Sylt på syltsocker Sylt med syltsocker. Enkel, snabb och god hemgjord sylt gör du med syltsocker.
Att koka egen sylt med syltsocker är lätt då syltsockret har pektin (gör sylten tjock), citronsyra (för att pektinet ska fungera) samt kaliumsorbat för hållbarhet. Kaliumsorbat finns naturligt i bla rönnbär.
Räkna att du får ut ca 4 st 0,5 liters glasburkar.
Du kan dubbla satsen till 2 kg bär eller frukt men öka inte mer utan gör en sats i taget.
Marmelad får du dubblar mängden socker.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 19)
2 liter sylt
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 5 dl syltsocker
  • Sylt på bär: 1 kg bär som hallon, blåbär, körsbär, björnbär, åkerbär, salmbär, jordgubbar, hjortron, röda vinbär, svarta vinbär, vita vinbär eller lingon
  • Sylt på frukt: 1 kg frukt som plommon, persikor, nektariner, päron, kvitten eller äpple

Tillagning:

  1. Rensa, skölj och rengör bär eller frukt.
  2. Kärna ev. ut bär eller frukt.
  3. Mosa, hacka eller skär bär och frukt i små bitar. Kör gärna i mixer.
  4. Blanda bär eller frukt med socker i en stor kastrull.
  5. Värm under omrörning och koka kraftigt under omrörning under 10 minuter. Ett tips är att mixa sylten lätt någon halv minut med stavmixer (om du inte mixat innan förstås). Då blir sylten lite mer finfördelad.
  6. Skumma ev. om det är skum på ytan.
  7. Ställ åt sidan och låt svalna något, ca en kvart.
  8. Häll upp på rena syltburkar eller plastburkar för frysen. Du kan också låta sylten svalna i kastrullen och sedan fylla fryspåsar halvvägs och frysa in.
  9. Förvara sylt på burk mörkt och svalt så håller den färg och smak bäst. Sylten håller även i rumstemperatur.
  10. Öppnad burk sylt har du i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Sylt på syltsocker:

Rödbetssmoothie
Rödbetssmoothie med rödbetsjuice, kvarg, apelsin och jordgubbar samt lite honung. Rödbetor är speciellt bra för muskeluppbyggnad eller rättare sagt syreupptagningen då de innehåller nitrat. En supernyttig och god smoothie som passar såväl dig som tränar som du som bara vill dricka något gott och uppiggande.
Istället för rödbetsjuice kan du ta tärnade kokta kalla rödbetor som du kan skala och koka själv eller köpa vacuumförpackade eller frysta rödbetor. Inlagda rödbetor blir ej så bra.
Du kan variera ingredienserna med ananasjuice, äppeljuice, naturell yoghurt, fil, mandelmjölk, rismjölk, havremjölk, vanlig mjölk, banan, fryst eller färsk mango, frysa eller färska blåbär, frysta eller färska hallon med mera.
Gillar du kanel och ingefära så kan du ha i något krm av varje eller en halv tsk riven färsk ingefära.
Jordgubbsmarmelad
Jordgubbsmarmelad. Koka marmelad på jordgubbar. Smaksätt marmeladen med kanel, lagerblad och apelsinlikör om du vill.
Gott i är också att koka jordgubbsmarmeladen med någon cm vaniljstång.
Använder du ej syltsocker så får du tillsätta extra pektin och ev. citronsyra för att få en tjockare marmelad när den sedan stelnar. Vill du ha en hållbar marmelad får du även tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat.
Använder du vanligt socker så kan det vara en god idé att göra ett pektinprov genom att ta en klick marmelad på en tallrik och ställa in i frysen att stelna några minuter. Kan du sedan dra ett streck genom marmeladen utan att den flyter ihop så kommer marmeladen att stelna fint sedan. Tillsätt annars mer pektin enligt paket och koka några minuter till.

Sylt på syltsocker
Sylt med syltsocker. Enkel, snabb och god hemgjord sylt gör du med syltsocker.
Att koka egen sylt med syltsocker är lätt då syltsockret har pektin (gör sylten tjock), citronsyra (för att pektinet ska fungera) samt kaliumsorbat för hållbarhet. Kaliumsorbat finns naturligt i bla rönnbär.
Räkna att du får ut ca 4 st 0,5 liters glasburkar.
Du kan dubbla satsen till 2 kg bär eller frukt men öka inte mer utan gör en sats i taget.
Marmelad får du dubblar mängden socker.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Björnbärsmarmelad marmelad med björnbär
Björnbärsmarmelad. Marmelad med björnbär. En god hemgjord marmelad till frukosten, scones, rostmackan, fikat eller bageln. Du kan också koka med en halv vaniljstång istället för vaniljsocker. Du kan byta citronen mot limeskal.
Röda vinbärssylt sylt på röda vinbär
Röda vinbärssylt. Hemgjord sylt på röda vinbär. Gott till rostmackan, dessert, pannkakor, creme caramel, ostbrickan samt desserter.
Rödavinbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter som panna cotta, cheesecake mm.
Ta i natriumbensoat om du ska spara sylten och kommer att ha den öppen i kylen längre tid. Ska du äta sylten direkt skippar du konserveringsmedel. Du kan också använda syltsocker såklart.
Ska du ha sylten länge är det bra om du steriliserar glasburkarna med röda vinbärssylt genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i sylten då blir den snabbt dålig.
Rabarbermarmelad med kardemumma
Rabarbermarmelad med kardemumma. Laga egen marmelad på rabarber och smaksätt den med kardemumma. Gott, enkelt och snabbt med syltsocker eller strösocker.
Välj helst späda fina rabarber - de behövs ej skalas.
Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbermarmeladen i. Sterilisera dem gärna om du ska spara marmeladen längre tid: kör i diskmaskinen, koka dem några minuter eller värm i 20 minuter på 120 grader i ugnen.
Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha marmeladen extra fast och extra hållbar. Förvaras marmeladen i kylen så håller den rätt bra ändå.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook