Rödlöksmarmelad

Introduktion och förberedelse

Rödlöksmarmelad lagar du av rödlök, socker och vinäger som du kokar ihop så den blir som en marmelad i konsistensen.

Ett sötsyrligt och gott, lättlagat samt billigt tillbehör.

Serveringsförslag

Hållbarhet

Kan frysas. Håller länge i kylen. Dubblera gärna receptet och koka en stor omgång och frys in i små omgångar att ta fram när du behöver.

Vill du ha en extra hållbar marmelad så kan du koka marmeladen med syltsocker. Häll upp marmeladen i steriliserade glasburkar och förvara dem mörkt och svalt.

Varianter

  • Tillsätt örter som 1-2 lagerblad, någon kvist eller tsk färsk timjan, mejram eller oregano. Eller blanda.
  • Ta med en klyfta vitlök.
  • Smaksätt med 2 kryddnejlikor; 1/2 stjärnanis, 2 korn hela svartpeppar, 1 tsk senapsfrön eller en liten bit kanelstång. Eller blanda.
  • Smaksätt med någon halv tsk chiliflakes för hetare lökmarmelad.
  • Smaksätt med två tsk citronsaft eller limesaft.
  • Byt rödlöken mot gul lök, schalottenlök eller röd knipplök - ta då ej med blasten.
  • Socker eller honung kan bytas mot agavesirap.

Rödlöksmarmeladen kan serveras varm eller förvaras i burk och serveras kall som tillbehör till det mesta.
Rödlöksmarmeladen kan serveras varm eller förvaras i burk och serveras kall som tillbehör till det mesta.

4,5 dl rödlöksmarmelad,

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 5 rödlökar, 550 gram eller ca 1 liter hackad rödlök
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 0,75 dl råsocker, strösocker, brun farin eller honung
  • 0,75 dl lagrad rödvinsvinäger, balsamvinäger eller vit balsamvinäger
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl vatten eller rött vin

Tillagning

  1. Skala och skiva eller hacka rödlöken så fint du kan.
  2. Stek löken på medelvärme i en tjockbottnad panna i olivoljan eller smöret under omrörning någon minut utan att de får färg.
  3. Sänk värmen och tillsätt vinäger, salt, socker och lite vatten eller rött vin. Du kan även tillsätta extra kryddning enligt förslag ovan.
  4. Låt koka ihop under lock i minst timme upp mot 2 timmar. Rör då och då. Löken ska ha en tjock marmelad-liknande konsistens. Späd eventuellt med lite vatten då och då så att det inte kokar torrt och bränns.
  5. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, vinäger och socker.
  6. Servera direkt varm eller kall i skål. Kan då garneras med färsk strimlad rödlök, hackad persilja och färsk timjan.
  7. Eller lägg på rena glasburkar och sätt på lock när marmeladen är varm och ställ upp och ner att svalna. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk i kylen. Kan också frysas.
E-mail
Medel: 4.1 (63 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-28