Ryggbiff med rostade rotsaker och rödbetstzatziki

Introduktion och förberedelse

Ryggbiff med rostade rotsaker i basilikaolja serverat med rödbetstzatziki.

Rödbetstzatziki får fin röd färg och blir mycket god samt nyttig. Annars är det samma ingredienser med vitlök, yoghurt och gurka som till vanlig tzatziki.

Tips

Överbliven basilikaolja kan du spara i kylen eller frysa in och servera till annat ex. som salladsdressing eller som grillolja till kyckling, fisk eller skaldjur.

Varianter

  • Du kan grilla eller steka ryggbiffen.
  • Blir också gott med entrecote, oxfilé, flankstek, rostas eller innanlår.
  • Andra goda rotfrukter att blanda med är rotselleri, persiljerot och kålrot.

Stekgrader och tillagningstider för ryggbiff med eller utan kappa

Obs tillagningstiderna är ungefärliga. Tänk på att innertemperaturen stiger någon grad när köttet får vila några minuter vilket jag rekommenderar.

Stekgrad 1 cm tjock 2 cm tjock
Röd, blodig, rosa 55 °C, Medium rare 57,5 °C 1 minut per sida 2 minuter per sida
Medium, rosa 60 °C 1,5 minuter per sida 3 minuter per sida
Well done, välstekt 65-70 °C 3 minuter per sida 4 minuter per sida

4 portioner ryggbiff med rostade rotsaker och rödbetstzatziki

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 bitar ryggbiff på mellan 130-150 gram styck
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk smör eller olivolja
  • ROSTADE ROTSAKER: 10 medelstora fasta potatisar
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm rosmarin
  • 2 krm timjan
  • BASILIKAOLJA: 3 dl kallpressad olivolja
  • 15 blad basilika
  • RÖDBETSTZATZIKI: 4 medelstora rödbetor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2,5 dl matlagningsyoghurt
  • 0,5 gurka
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka rödbetor mjuka med skal i cirka 40 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  3. Skala potatisarna och dela dem i kuber (cirka 2x2 cm). Skala och skär morötter och palsternacka i stavar (cirka 1x3 cm).
  4. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olivolja, salt, peppar och eventuellt kryddor.
  5. Rosta rotfrukterna i 40 - 50 minuter. Vänd runt dem två gånger utan att mosa sönder dem.
  6. BASILIKAOLJA: Koka upp en liter vatten i en kastrull. Plocka basilikan, fina stjälkar kan också användas. Lägg ner stjälkarna i det kokande vattnet först, någon minut senare bladen. Vänd runt och sleva upp i en skål med is och vatten eller kallt rinnande vatten. Då håller sig den ljusa gröna färgen. Sila av vattnet och mixa basilikan med oljan. Smaka av med lite salt och peppar.
  7. När rödbetorna kokt och är mjuka så sköljer du dem med kallt vatten och skalar dem med händerna. Skär loss fästet och ev. fula delar också.
  8. Riv gurka och rödbetor grovt på ett rivjärn, mandolin eller i en matberedare. Lägg i en skål. Hacka de sista bitarna så du inte river fingrarna av dig. Pressa i vitlök och blanda allt. Smaka av rödbetstzatzikin med salt och vitpeppar.
  9. Stek eller grilla ryggbiffarna i smör eller olivolja ca 2 minuter på varje sida eller till önskad stekgrad. Salta och peppra dem under tiden. Lägg upp på en tallrik och låt dem vila några minuter innan servering.
  10. Lägg upp rotfrukterna på fat och ringla några msk basilikaolja över och runt om rotfrukterna. Smaka av med salt och peppar.
  11. Servera ryggbiffarna med rotfrukterna och rödbetstzatzikin.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 576 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-30