Grillad oxfilé med örtsmör

Introduktion och förberedelse

Grillad oxfilé med örtsmör, klyftpotatis, grillad tomathalva och grönsallad. Örtsmör med gräslök, timjan, rosmarin, vitlök och citron.

Enkelt och gott att laga. Blir också gott med annat kryddsmör.

Portionsberäkning oxfilé

Räkna 4 bitar oxfilé på ca 120-150 gram vardera. Du kan också ta två mindre bitar på ca 60 gram styck vardera.

Stekgrader för oxfilé

Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

Vintips

Till oxfilén passar ett fylligt rött vin bra ex. en fyllig men snäll Rioja; bärig och fyllig Shiraz från Australien eller lite mer personlig och sträv Syrah från Frankrike.

4 portioner grillad oxfilé med örtsmör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram oxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 krm salt
  • Klyftpotatis: 14 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 4 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Örtsmör: 75 gram smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 3 msk hackad gräslök
  • 0,5 klyfta pressad vitlök
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm salt
  • Tillbehör: 65 gram blandad grönsallad
  • 2 bifftomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Ta fram oxfilé och smör så att de blir rumstempererade.
  2. Börja med klyftpotatisen: Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på.
  4. Skölj klyftorna i vatten ev. i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt.
  5. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd ev. runt klyftpotatisarna efter halva tiden. Prova ev. med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk. Vidare kan du såklart smaka på en klyfta men akta så du inte bränner dig. Vid servering så kan du ev. strö över lite gourmetsalt samt något varv med svartpepparkvarnen.
  6. Tänd under tiden grillen. Rengör gallret.
  7. Örtsmör: rensa och hacka bladen av timjan och rosmarin samt gräslök. Pressa vitlök. Blanda med smöret i en bunke. Nu kan du använda smöret men godast blir det om det får stå några timmar i kylen och få smak.
  8. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kyl eller frys att kallna. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på oxfilén.
  9. Skölj sallad och dela tomater. Blanda med olivolja och vinäger på ett salladsfat.
  10. Dags att grilla oxfilén. Har du köpt hel oxfilé så skär den i fyra eller åtta (två var) portionsbitar.
  11. Gnid i köttet i olivolja, salt och peppar.
  12. Grilla oxfilébitarna 2-3 minuter på varje sida. Sänk värmen (sätt på lock om du har kupolgrill) och låt dem grilla i några minuter vid sidan av den heta delen av grillen tills de har den stekgrad du önskar. Känn på köttet och avgör själv: är köttet mjukt som underläppen är det blodigt, som nästippen är det medium och som hakan är det welldone. Eller använd en digital stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött, 60 grader ger medium eller rosastekt kött och slutligen 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött så kallat welldone.
  13. Servera oxfilén med en bit örtsmör som får smälta på toppen, klyftpotatisen samt salladen.
E-mail
Medel: 4.4 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 523 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-14