Vitlökssmör

Introduktion och förberedelse

Vitlökssmör - blanda mjukt smör med pressad vitlök så får du vitlökssmör.

Serveringsförslag

  • Ett omtyckt kryddsmör eller aromsmör som passar till det mesta som stekt eller grillat kött, fisk, kyckling eller grönsaker.
  • Speciellt gott tycker jag till rätter med potatis som oxfilé provencale.
  • Vitlökssmör är också gott att klicka i bakad potatis.

Kan förberedas och dubbleras

Vitlökssmöret blir bara godare om det får stå i kylen något dygn och få smak. Så det går utmärkt att förbereda och laga innan.

Gör gärna dubbel eller trippel då smöret håller flera veckor i kylen. Det kan även frysas in. smidigt att ta fram vid behov. Frys i rulle och skär av bitar när det tinat så pass att det går att skära i. Eller frys in portionsvis i spritsade rundlar i en burk med bakplåtspapper mellan.

Varianter

  • Tänk på att worcestershiresås ej är vegetariskt - det är valfritt att ha i.
  • Citronsaft och persilja är gott och ser fint ut i smöret.
  • Man kan även ha i andra örter som dragon, gräslök, ramslök med mera - kolla här för fler varianter på kryddsmör.
  • Smaksätt med några msk brynt smör som fått svalna och stelna.
  • Smöret kan även göras med brynt rört smör istället för vanligt smör. Som detta kryddsmör med brynt smör, vitlök och citron.

Veganskt vitlökssmör

Byt smör mot mjölkfritt margarin samt uteslut worcestershiresås för ett vegant vitlökssmör.

Förvaring

  • Väl förpackat i ex. en övertäckt bunke, burk eller inrullat till en rulle i smörpapper eller gladplast så håller sig smöret minst någon månad i kylen.
  • Kan även frysas. Dubbla då gärna receptet så du har lite att ta av. Tips är att skiva upp kallt smör i rulle till skivor som du fryser in portionsvis. Smidigt att plocka fram portionsvis vid behov.

Serveringstips

Vitlökssmör är gott att toppa grillad eller stekt mat med. Maten ska vara varm så att smöret smälter över maten. Man kan även sätta in rätten under en grill ca 15-30 sekunder i ugnen så smöret börjar smälta något vid servering. Eller använda en gasbrännare och värma lite på smöret så det börjar smälta.


Vitlökssmöret får gärna smälta lite över maten som ovan serverad till Oxfilé provencale. Smöret passar till det mesta som grillat, kött, fisk, kyckling, på buffé, vegetariskt med mera.

5 till 6 portioner vitlökssmör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1 stor klyfta pressad vitlök
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 3 msk finhackad hackad persilja, färsk eller fryst (valfritt)
  • 1/2 msk citronsaft (valfritt)
  • 1/2 tsk worcestershiresås (valfritt)
  • Ett ark smörpapper att slå in kryddsmöret i

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att skiva smöret och lägga upp det längs bunkens kanter. Eller mikra det mycket försiktigt - smöret ska ej smälta.
  2. Skala och pressa vitlök i en bunke.
  3. Hacka persiljan och tillsätt den.
  4. Rör smöret och tillsätt citronsaft, worcestershiresås, vitpeppar samt salt i en bunke.
  5. Vitlökssmöret kan serveras direkt men godast blir det om det får stå några timmar i kylen eller över natten.
  6. SMÖR I RULLE: Ett tips är att rulla in smöret i smörpapper och kyla det. Lägg då upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du ta bort pappret och skära snygga skivor att lägga på maten. Smöret kan även frysas in.
  7. SPRITSAT SMÖR: Lägg över i en spritspåse med en stjärnformad tyll. Förbered en form eller bricka med bakplåtspapper. Spritsa ut runda högar portionsvis. Ställ i kylen att kallna och stelna. Kan även frysas in.
E-mail
Medel: 4.2 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-18