Grekisar

Grekisar är ugsbakade köttfärskorvar i tomatsås serverade med tzatziki och klyftpotatis. En rätt som passar både till vardag som fest. Istället för klyftpotatis kan du ha ris, råris, pasta, kokta morötter, stekta aubergineskivor eller valfritt tillbehör.
Gott till är också tärnade tomater, kokt morot, sallad samt smulad fetaost på toppen.

6 portioner grekisar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 700 g nötfärs
  • 1 tsk kummin
  • 1 dl ströbröd
  • 2 kr salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl riven ost ex. grana padano
  • Tomatsås: 0,5 gul lök
  • 1 tsk socker
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk smör, margarin eller olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tzatziki: 1 gurka
  • 2,5 dl creme fraiche eller matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • Klyftpotatis: 1 kg potatisar, fast sort
  • 2 msk raps- eller majsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tomtatsås: Skala och hacka lök.
  3. Fräs den i smör, margarin eller olivolja i en kastrull några minuter.
  4. Tillsätt socker, krossade tomater, salt, peppar samt vinäger och låt koka under lock på låg värme medan du lagar resten.
  5. Förbered klyftpotatis om du vill ha det till: skala potatis, klyfta den och vänd i olja, salt och peppar i en stor ugnspanna eller ugnsbleck. Stek tills de fått färg och är mjuka i 20 minuter i mitten av ugnen.
  6. Blanda köttfärs, kummin, salt, peppar, pressad vitlök, ägg och ströbröd till en köttfärsröra.
  7. Forma till korvar ca 15 cm långa och 2 cm breda, lägg i en ugnssäker form smord med lite olja eller smör.
  8. Ugnsstek köttfärskorvarna i mitten av ugnen i 10 minuter tills dom fått färg.
  9. Ta ut köttet och häll tomatsåsen över samt strö över riven ost. Sätt in i ugnen igen i ca 15 minuter.
  10. Ta ur formen när köttfärskorvarna fått fin färg.
  11. Tzatziki: Riv gurkan grovt och lägg i en skål. Blanda i creme fraiche eller matyoghurt samt pressad vitlök. Rör ihop till en röra.
  12. Servera Grekisarna i tomatsåsen med tzatzikin till samt valfritt tillbehör som ex. klyftpotatis, kokta morötter och grönsallad, tärnad tomat samt smulad fetaost på toppen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer