Stekt aubergine äggplanta med tzatziki

Stekt aubergine eller äggplanta med tzatziki. Grekisk stekt äggplanta är gott som förrätt eller tillbehör till det mesta som grillat, buffé osv.
 

4 portioner stekt aubergine

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 auberginer
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tzatziki: 1 pressad vitlök
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 gurka, riven
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Skölj och skiva auberginerna.
  2. Lägg dem i en stor bunke och salta dem och blanda runt. Låt stå i 5-10 minuter.
  3. Skölj bort saltet i ett durkslag och skaka av vattnet.
  4. Stek eller grilla aubergineskivorna i olivolja några i taget så att de får färg på båda sidor. Lägg över på en tallrik. När du stekt alla skivor så lägger du tillbaks dem i en stor stekpanna med lock (ev. den du stekt i). Stek sedan på låg värme i 5-10 minuter tills aubergineskivorna är mjuka och genomstekta. Grillar du auberginen så höj gallret, flytta dem till sidan eller sänk värmen på grillen så att skivorna inte bränns men lagas klart några minuter till.
  5. Smaka av de stekta aubergineskivorna med salt och peppar.
  6. Gör en enkel tzatziki: Skölj och riv gurkan grovt.
  7. Lägg upp yoghurt i en skål.
  8. Blanda i pressad vitlök och rör om väl.
  9. Blanda i den rivna gurkan, citronsaft och olivolja.
  10. Rör om och smaka av med salt och peppar.
  11. Servera de grillade eller stekta aubergineskivorna med tzatzikin och bröd till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer