Fläskfilé till fest

Ett enkelt och gott recept på fläskfilé som du kan förbereda i god tid till fest eller buffé. Denna fläskfilé är först marinerad, sedan stekt och skivad och serverad med dressing samt kall pesto- och yoghurtsås vid sidan. Kan serveras varm eller kall på fat.

Andra förslag på goda tillbehör till fläskfilén är ugnsrostad klyftpotatis eller Hasselbackspotatis. Fransk potatisgratäng passar också till. Gratinerade bönor, tomatsallad och grönsallad är också goda tillbehör.

Du kan marinera fläskfilén dagen innan festen och även steka den dagen innan och sedan ha den kyld. Vid servering så skivar du upp den och värmer den lite och har dressing på samt serverar med yoghurtsåsen. Hoisinsås är en kinesisk sås av plommon som ger fin röd färg och smak till fläskkött. Finns i välsorterade butiker på asiatisk avdelning.

Vinförslag är en spansk Rioja eller Shiraz från Australien. 

6 por fläskfile till fest

  • Förberedelse: 10 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 11 tim

Ingredienser

  • 800 gram fläskfilé
  • 2 msk ljus japansk sojasås
  • 2 msk hoisinsås
  • 2 msk olivolja
  • Till servering: 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad kapris (valfritt)
  • Yoghurtsås: 4 msk pesto
  • 4 dl turkisk yoghurt
  • 4 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Putsa fläskfilen - skär bort den stora senan.
  2. Lägg fläskfilen i en påse, burk eller bunke.
  3. Tillsätt hoisinsås, sojasås och olivolja. Blanda och vänd runt fläskfilen i blandningen. Täck över och låt stå och marinera upp till två dygn. Förslagsvis över natten.
  4. Ta upp fläskfilen och låt marinaden rinna av på en tallrik.
  5. Värm en stekpanna med lite olivolja.
  6. Bryn fläskfilén runt om.
  7. Sänk värmen och sätt på lock och stek på låg värme ytterligare i 15 minuter. Eller sätt in pannan i ugnen (eller lägg över fläskfilen i en ugnspanna) på 175 grader i ca 15 minuter. Använd en stektermometer och stek tills innertemperaturen är 68 grader.
  8. Ta fläskfilén från värmen och låt den vila i minst en kvart. Hit kan du förbereda om du vill. Du kan du steka den några timmar innan eller t.o.m. dagen innan servering. Förvara då fläskfilen i kylen i ex en påse eller en övertäckt bunke.
  9. Vid servering: Blanda dressingen av vatten, olivolja, salt, socker, pressad vitlök, citronsaft samt hackad bladpersilja i en skål.
  10. Skär filén i ca en centimeter tunna sneda skivor.
  11. Lägg dem på ett serveringsfat. Värm dem så att de är ljumma om de kommer från kylen.
  12. Skeda över marinaden. Fläskfilén är klar att servera.
  13. Blanda den kalla såsen i en skål av peston, yoghurt, citronsaft, salt, socker och hackad bladpersilja. Servera såsen i en skål vid sidan av fläskfilén.
  14. Andra förslag på goda tillbehör till fläskfilén är ugnsrostad klyftpotatis eller Hallelbackspotatis. Fransk potatisgratäng passar också till. Gratinerade bönor, tomatsallad och grönsallad är också goda tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer