Helgrillad fläskfile

Helgrillad fläskfilé. Grilla en hel fläskfilé så blir den extra saftig. Här hittar du tips på hur du marinerar, grillar och vilken stekgrad den ska ha samt förslag på tillbehör. 

Godast blir fläskfilén om du marinerar den kvällen innan och låter den stå övertäckt att marinera i kylen över natten. 

Du kan servera med valfria tillbehör - använd fläskfilé som kött i följande recept med Gorgonzolasås, Tzatziki och grillade grönsaker, Bearnaisesås, potatissallad, chilibea och rostad potatis eller servera med annat valfritt tillbehör efter tycke. 
 

4 portioner helgrillad fläskfilé

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk vit eller röd vinäger
  • 1 tsk honung
  • 0,5 klyfta vitlök

Tillagning

  1. Putsa fläskfilén fri från stora hinnor och skär bort den stora senan om den sitter kvar.
  2. Salta och peppra runt om och lägg fläskfilén i en marinad av olivolja, rosmarin, timjan, honung, soja, pressad vitlök och vinäger. Marinera gärna övertäckt i kylen över natten eller några timmar. Eller minst 20 minuter (medan du förbereder önskade tillbehör).
  3. Tänd grillen och förbered önskade tillbehör.
  4. Grilla fläskfilén runt om så att den får färg.
  5. Grilla den sedan på lägre värme till en innertemperatur på 65 grader. Kontrollera med termometer. Man kan slå in den i folie om man önskar. Räkna ca 15 minuter.
  6. Låt fläskfilén vila några minuter innan du skär upp och serverar fläskfilén i ca 1-2 cm tjocka skivor med valfritt tillbehör som grönsaker, sallad och sås.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer