Helgrillad fläskfile

Helgrillad fläskfilé. Grilla en hel fläskfilé så blir den extra saftig. Här hittar du tips på hur du marinerar, grillar och vilken stekgrad den ska ha samt förslag på tillbehör. 

Godast blir fläskfilén om du marinerar den kvällen innan och låter den stå övertäckt att marinera i kylen över natten. 

Du kan servera med valfria tillbehör - använd fläskfilé som kött i följande recept med Gorgonzolasås, Tzatziki och grillade grönsaker, Bearnaisesås, potatissallad, chilibea och rostad potatis eller servera med annat valfritt tillbehör efter tycke. 
 

4 portioner helgrillad fläskfilé

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk vit eller röd vinäger
  • 1 tsk honung
  • 0,5 klyfta vitlök

Tillagning

  1. Putsa fläskfilén fri från stora hinnor och skär bort den stora senan om den sitter kvar.
  2. Salta och peppra runt om och lägg fläskfilén i en marinad av olivolja, rosmarin, timjan, honung, soja, pressad vitlök och vinäger. Marinera gärna övertäckt i kylen över natten eller några timmar. Eller minst 20 minuter (medan du förbereder önskade tillbehör).
  3. Tänd grillen och förbered önskade tillbehör.
  4. Grilla fläskfilén runt om så att den får färg.
  5. Grilla den sedan på lägre värme till en innertemperatur på 65 grader. Kontrollera med termometer. Man kan slå in den i folie om man önskar. Räkna ca 15 minuter.
  6. Låt fläskfilén vila några minuter innan du skär upp och serverar fläskfilén i ca 1-2 cm tjocka skivor med valfritt tillbehör som grönsaker, sallad och sås.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer