Fläskfilé med Italiensk marinad

Ugnsstekt fläskfilé som skivas och serveras varm eller kall toppad med en marinad av soltorkad tomat, basilika, vitlök, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar.
Passar till buffé, fest eller vanlig middag. Gott till fläskfilén är potatisgratäng, pastasallad, potatissallad eller rostade grönsaker.
Istället för att bryna och steka fläskfilén i ugn kan du grilla den runt om så att den får färg och sedan steka klart den på lägre värme inlindad i folie.
Vill du ha snygga bitar och köpt en stor fläskfilé så kan du skära bort ändarna och använda till annat. Exempelvis strimla och steka till pastasås med grädde, soja och svamp.

4 portioner fläskfilé med Italiensk marinad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 fläskfilé ca 700 gram
  • 1 msk smör och 1 msk olja att steka i
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Marinad: 4 soltorkade tomater i olja
  • 8 blad färsk basilika
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,25 dl fin olivolja
  • 0,25 dl röd fin vinäge
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj in fläskfilén med salt och peppar.
  3. Bryn den i smör och olja i en stekpanna. Den kan också gnidas in i olja och grillas på utegrill.
  4. Lägg över den i en ugnsform (eller använd en stekpanna om den är ugnsfast). Sätt in fläskfilén i ugnen och stek den i ca 25 minuter tills innertemperaturen är 68 grader. Använd gärna en stektermometer.
  5. Låt den vila och svalna i folie.
  6. Gör marinaden genom att blanda pressad vitlök, hackad soltorkad tomat, hackad basilika, olivolja, vinäger, malen svartpeppar och salt.
  7. Hit kan du förbereda och ha allt i kylen eller så kan du servera fläskfilén direkt.
  8. Vid servering så kan du låt fläskfilien bli ljummen eller värm på den några minuter i folien i ugnen.
  9. Skiva upp fläskfilén och lägg på ett fat. Skeda över marinaden och garnera ev. med färsk basilika.
E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer