Fläskfile med quinoasallad

Fläskfilé med quinoasallad och kall sås med ingefära. Gott och nyttigt. En IBS-fri eller Food map cost - rätt som passar gäster med känslig mage.
Du kan välja laktosfri creme fraiche om du önskar (om du ex. har laktosintollerans). Rätten är även glutenfri (quinoa innehåller ej gluten).
Gott i quinoasalladen är även hackad bladpersilja, färsk koriander, andra bönor och linser.
Vill du ha vegetariskt så kan du byta fläskfilén mot ex. stekt quornfile, stekt halloumi, falafel eller veganbiffar.

4 portioner fläskfile med quinoasallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskfilé
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Quinoasallad: 2 dl quinoa
  • 4 dl vatten
  • 65 gram babyspenat, 1 litet paket
  • 2 morötter
  • 1 dl kokta kikärtor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk risvinäger, japansk
  • 2 krm flingsalt eller 1 krm vanligt salt
  • Kall sås: 1 dl creme fraiche
  • 2 tsk finriven färsk ingefära
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125-175 grader. Ju lägre temperatur desto saftigare fläskfilé men då tar det också lite längre tid.
  2. Skär och putsa bort hinnan om fläskfilén har den kvar.
  3. Salta och peppra fläskfilén runt om.
  4. Värm en stekpanna. Tillsätt smör.
  5. Bryn fläskfilén runt om några minuter runt om.
  6. Har du en stekpanna som tål ugn så kan du sätta in den direkt i ugnen. Annars så lägger du över fläskfilén i en ugnsform. Sätt i en stektermometer i mitten av filén.
  7. Sätt in fläskfilén i mitten av ugnen och stek den i ca 20 minuter - beroende på ugnsvärme och storlek. Stek fläskfilén till en innertemperatur på 67 grader.
  8. Koka quinoan med vatten och salt i 15 minuter. Ta av från värmen och låt stå i 5 minuter. Lägg upp i en skål eller på fat.
  9. Skala och riv morötter och blanda med quinoan.
  10. Har du köpt färdigkokta kikärtor så sköljer du dem i durkslag.
  11. Tillsätt kikärtor och olivolja till quinoan.
  12. Smaksätt quinoasalladen med risvinäger och salt.
  13. Ta ut köttet och täck över eller slå in filén i folie. Låt fläskfilén vila ca 15 minuter innan du skär upp den till servering.
  14. Skölj och blanda babyspenaten med quinoan innan servering.
  15. Kall sås: skala och finriv färsk ingefära. Blanda med creme fraiche i en skål. Smaka av med salt.
  16. Skär upp fläskfilén i förslagsvis 1 cm tjocka skivor och servera den på fat eller tallrik med quinoasalladen och den kalla såsen.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer