Lyckas med buffe till många

Slå på stora trumman och bjud på buffé. Att laga mat till din egen fest behöver inte vara så svårt. Här kommer lite tips på bufférecept och recept till buffé samt fest och mat till många.

Bufférecept På en buffé kan du egentligen duka upp precis vilka rätter du vill och tycker om. Här är dock några förslag och tips hur du lyckas med buffén och får med lite för alla smaker. Ovan Tandoorispett med kyckling, bulgursallad och yoghurtsås. Gott samt enkelt att förbereda i god tid.

Välkomna gästerna direkt med något att dricka samt tilltugg. Bjud sedan på en buffé med både varma och kalla rätter att plocka av. Grillspett, sallader, röror och såser som avslutas med dessert. Här hittar du tips på sådant som passar. Exempelvis har jag valt att fixa ett salladsbord. Ett alternativ är att göra en stor Ceasarsallad. Ceasarsallad har blivit en klassiker över hela världen. Så smal är den inte. Ägg, majonnäs, bacon, parmesanost ger bladen av romansallad en tuff match. Därför har jag här lagt till cocktailtomater för att lätta upp.

En sallad behöver inte innehålla några salladsblad. Potatissallad är ett exempel. Purjolöken mjuknar och sötman kommer fram när den tillsätts innan potatisen hunnit svalna. Pastasallad är uppskattat av såväl unga som gamla. Vidare en fyllig pastasallad med champinjoner och salt fläsk smaksatt med en aning vitlök.
Allt fler provar couscous och upptäcker dessa vetegryns fördelar. Förutom att de smakar gott så kokar de på bara några minuter. Kokta och kalla kan de blandas med tomater och persilja till en god bufférätt som räcker till många gäster.

På en buffé är det smidigt att lägga upp allt i greppvänliga portionsbitar. Börjar gäster skära och böka i maten så ser den snabbt tråkig ut. Dessutom upplever gästen det som jobbigt. Att trä kycklingbitar och/eller köttbitar på små spett är bara ett knep som underlättar.

Barn och för all del vuxna gillar pizza. Här har jag en variant på pizza på samma sätt som man bakar ”kanelbullar” men fylld med ost, pepperoni-korv och tomatsås.

Nåt sött måste också finnas. Här är en variant av den klassiska italienska tiramisun full med godis. Och/eller laga en kladdkaka i långpanna och skär i lagom små bitar. Servera ev. med vispad grädde. Perfekt att göra i förväg och förvara i frysen eller kylen.

Att beräkna portioner till buffébord är aldrig helt lätt. Folk tar lite av varje rätt, tar om och ibland kommer fler gäster än man räknat med. Bättre att ta i överkant och frysa in rester. Jag har beräknat recepten till  10 portioner på varje. Väntar du många gäster eller vill vara på säkra sidan kan du dubbla recepten eller utöka med egna favoriter.
När man bjuder på buffé så kommer och går gästerna över en längre tid. Var därför försiktig med hur länge maten står framme så att den inte blir dålig. Vill du vara på säkra sidan så ställ kalla rätter i isbad eller i kyl samt värm varma rätter efter hand som gäster dyker upp eller håll dem varma på värmeplatta. Mat som står ute kan du gärna täcka över med skydd - likt tält - som finns för mat och kakfat - kallas ibland kakskydd.

Aptitretare och tilltugg
Nedan några förslag som passar till buffé. Förslag är att bjuda på bål som fördrink. Andra alternativ är mousserande vin - kyld champagne eller Cava är två förslag.

Laxtartar Laxtartar på toast kan serveras som små tilltugg. Ett lyxigare och lite mer arbetat tilltugg. Andra goda men enklare tilltugg är ex. melon med parmaskinka.

Laxtartar på toast
Lite lyxigare och arbetad förrätt eller tilltugg på buffé. Ett förslag om du serverar till många är att lägga upp små smörstekta toastbröd på ett fat och klicka på en sked laxtartar på toastbröden. Duka fram med citronklyftor, assietter och servetter.

Melon med parmaskinka
En klassiker som alla gillar med salt skinka och söt melon. Servera förslagsvis med grissinis bredvid.

Smördegssnurror med parmesan
Servera dem gärna varma. Förslagsvis tillsammans med lite annat småplock som oliver, rostade mandlar och fat med tandpetare med cocktailtomater och tärnad färsk mozzarella.

Fler förslag på tilltugg >>

Sallader

Enkel salladsbuffé Till buffé är det gott och att duka upp ett salladsbord som kan komplettera buffén ex. varm mat från grillen, pajer, rostade rotfrukter, soppor eller marinerad kokt potatis. Lägg gärna till ett gott nybakt bröd med färskost eller smör som pålägg.

Enkel salladsbuffé
Här har jag valt grönsallad, tomat- och mozzarellasallad med basilika, lufttorkad skinka prosciutto, salami, melon och rökt lax samt citron. Den rökta laxen är kanske inte så italiensk men den anses som en delikatess i Italien iaf. Du kan vidare ha inlagda oliver, kronärtskockor, marinerad paprika, grillad zucchini, räkor med skal, rökta räkor, ruccolasallad, inlagda champinjoner, bröd, fetaost, inlagda soltorkade tomater, fetaostpaj med mera om du vill ha fler gottis till buffén. Dubblera receptet till önskat antal. Servera gärna med bröd och färskost.

Jättestor Ceasarsallad
Sallad med knaprig bacon, krutonger och parmesan. Här har jag valt att fuska med färdig dressing. Hittar du inte romansallad kan du ta och blanda lite andra salladssorter som isberg, frisé och lollo rosso. Du kan servera Ceasardressingen bredvid i en skål.

Tandoorispett med kyckling

Enkla att marinera med färdig Tandoorikrydda. Kan marineras i god tid och förvaras i kylen. Sedan är det bara att grilla på utegrill eller i ugnen. Gott med bulgursallad eller couscoussallad. Samt yoghurtsås med tandoori.

Kycklingspett med jordnötssås
Grillspett med marinerad kyckling i jordnötssås.

Sojamarinerade fläskkarréspett
Grillspett med sojamarinad och fläskkarré. Enkla och supergoda. Blanda bitar av fläskkarré med söt god soja sk ketjap manis så är det klart. Lite extra färg får de med koloritsoja.

Potatissallad med purjolök
Potatissallad med purjolök är enkelt och mycket gott med färskpotatis eller delikatesspotatis. Färskpotatis behöver bara skrubbas. Delikatesspotatis med fint skal behöver bara sköljas. Annars välj en fast sort potatis som ex. Asterix.

Frittat med blomkål och soltorkad tomat
Jättegoda små bitar spansk omelett med blomkål och smakrik soltorkad tomat som passar utmärkt till buffé.

Frittata med blomkål och soltorkad tomat Frittata i lagom bitar passar utmärkt till buffé.

Pastasallad med svamp, ärtor och bacon
En god, snabb och enkel pastasallad med gnocchi eller penne, champinjoner, bacon, ärtor och crème fraiche. Sältan från bacon och de söta ärtorna passar bra ihop. Vill du inte ha i bacon så passar hackad soltorkad tomat bra.

Couscous och tomatsallad med yoghurt
Couscous och tomatsallad med yoghurt. Couscoussalladen håller sig i kylen. God på buffé, till grillad, middagstillbehör eller till picknick.

Gurksallad
Gurksallad med crème fraiche eller matyoghurt. Gurka skuren i bitar i sås är ett gott och enkelt tillbehör.

Vitlöksstekta jättesvampar Portabello
Passar alla men speciellt vegetarianer och veganer. Recept 10 portioner
10 portabellosvampar
4 msk olivolja
1 klyfta vitlök
Salt och vitpeppar
Rensa svampen. Värm ugnen till 175 grader. Pressa vitlöken och blanda med olivolja. Vänd runt svamparna i oljan, salta och peppra. Rosta i ugn cirka 20 minuter. Kan serveras kalla eller varma. Färsk dragon passar till garnering.

Pizzabullar
Pizzabullar eller pizzaknutar - en slags bullar i pizzastil med ost, tomat och pepperoni-korv. Det är alltid bra att ha en backup som barn och för den del vuxna kan tänkas tycka extra bra om.

Godis tiramisu Att fixa dessert till många funkar smidigt om du lagar dem i en stor form eller långpanna. Skär sedan i små portionsbitar och servera. Låt ej gästerna ta och skära själva - det blir ofta en katastrof på fatet efter några gäster. Skär du själv upp portionsbitar är det också lättare att ha koll på hur många det räcker till. Ovan Godis Tiramisu.

Godis tiramisu
Perfekt till buffé, bjudning eller middag att göra i förväg och ställa i frysen eller kylen. Välj två - tre sorter godis du gillar (eller studentens favoritgodis), förslagsvis Dajm, M&M:s, geléhallon, polkagrisar, Marianne eller liknande. Hittar du inte Savoyardikex kan du använda sockerkaksbottnar.

Kladdkaka i långpanna
Det är smidigt att i god tid baka en hel långpanna med kladdkaka. Låt kallna och stelna i kylen. Vid servering så skär du sedan små portionsbitar som trianglar, rektanglar eller rutor. Lägg upp på bricka, garnera med riven choklad och florsocker samt citronmeliss och servera med vispad grädde i en skål bredvid eller klicka på sked på varje bit kladdkaka.

Här hittar du alla Receptfavoriters recept som passar till buffé >>

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer