Helstekt fläskfile

Helstekt fläskfilé med förslag på enkla och goda såser och tillbehör. Att laga en hel fläskfilé är enkelt, snabbt och gott då den håller sig saftig. 

På bilden är fläskfilén först stekt hel sedan färdigstekt och grillad i skivor till servering. Då får man fin stekyta och smak. 

Svampsås, kantarellsås, fetaostsås, kalla yoghurtsåser, hummus (kikärtsröra), ratatouille, Gorgonzolasås är bara några såser som passar till helstekt fläskfilé. Rostade rotfrukter, vanliga potatisklyftor eller med paprika och oliverpotatis i skivor med vitlök. Råris, couscoussallad eller pastasallad med pesto funkar också. En blandad sallad är också gott. Gröna bönor eller vaxbönor gratinerade i lite grädde med en pressad klyfta vitlök och lite hackad schalottenlök gratinerad i ugnen med lite gratängost är suveränt - det blir som en sås också.

Skivad helstekt fläskfilé kan du servera varm eller kall på buffé.

Ett annat tips är att fylla eller späcka fläskfilén med ex. 100 gram ost som fetaost, getost eller mozzarella. Skär då ett snitt halvvägs ner i fläskfilén och stoppa i ost. Bind sedan om med ett steksnöre och stek som i dettar recept.

4 portioner helstekt fläskfilé fläskfile

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk vit eller röd vinäger

Tillagning

  1. Putsa fläskfilén fri från stora hinnor och skär bort den stora senan om den sitter kvar.
  2. Salta och peppra runt om och lägg fläskfilén i en marinad av olivolja, rosmarin, soja och vinäger. Marinera gärna övertäckt i kylen över natten eller några timmar. Eller minst 20 minuter (medan du förbereder önskade tillbehör).
  3. Planera och laga önskade valfria tillbehör - se förslag ovan.
  4. I UGNEN: Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Bryn fläskfilén runt om i en stekpanna så att den får färg. Är inte pannan ugnsfast så lägg över den i en ugnsfast panna eller form. Sätt in i mitten av ugnen.
  6. Stek fläskfilen klar i ca 20 minuter. Du kan täcka över den med lock eller lite folie.
  7. Fläskfilé ska vara runt 65 grader i mitten - kolla med termometer. Steker du för länge så blir fläskfilén lätt torr.
  8. Låt fläskfilén vila några minuter innan du skär upp och serverar fläskfilén i ca 1-2 cm tjocka skivor med valfritt tillbehör och sås.
  9. PÅ GRILLEN: Grillar du fläskfilén så bryner du den runt om och lindar sedan in i folie att vila i fem minuter. Skär sedan upp i 1,5 cm breda skivor som du sedan grillar färdiga några minuter på vardera sida till servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer