AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Fläskfile fläskfilé till fest

Fläskfile fläskfilé till fest Fläskfilé till fest. Ett enkelt och gott recept på fläskfilé som du kan förbereda i god tid till fest eller buffé. Denna fläskfilé är marinerad, stekt och serverad med lite dressing på toppen. Fläskfilén serveras skivad med god dressing på samt kall pesto- och yoghurtsås.
Andra förslag på goda tillbehör till fläskfilén är ugnsrostad klyftpotatis eller Hallelbackspotatis. Fransk potatisgratäng passar också till. Gratinerade bönor, tomatsallad och grönsallad är också goda tillbehör.
Vinförslag är en spansk Rioja eller Shiraz från Australien.
Du kan marinera fläskfilen dagen innan festen och även steka den dagen innan och sedan ha den kyld. Vid servering så skivar du upp den och värmer den lite och har dressing på samt serverar med yoghurtsåsen.
Hoisinsås är en kinesisk sås av plommon som ger fin röd färg och smak till fläskkött. Finns i välsorterade butiker på asiatisk avdelning.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
6-8 por fläskfile till fest

Ingredienser:

  • 1 st fläskfilé, ca 800 g
  • Marinad: 2 msk ljus japansk ljus sojasås
  • 2 msk hoisinsås (valfritt)
  • 2 msk olivolja
  • Dressing till servering: 1/2 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 2 msk citronsaft
  • 1/2 dl hackad kapris (valfritt)
  • Yoghurtsås att servera vid sidan: 4 msk pesto
  • 4 dl turkisk yoghurt
  • 4 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning:

  1. Putsa fläskfilen - skär bort den stora senan.
  2. Lägg fläskfilen i en påse, burk eller bunke.
  3. Tillsätt hoisinsås, sojasås och olivolja. Blanda och vänd runt fläskfilen i blandningen. Täck över och låt stå och marinera upp till två dygn. Förslagsvis över natten.
  4. Ta upp fläskfilen och låt marinaden rinna av på en tallrik.
  5. Värm en stekpanna med lite olivolja.
  6. Bryn fläskfilén runt om.
  7. Sänk värmen och sätt på lock och stek på låg värme ytterligare i 10 minuter. Eller sätt in pannan i ugnen (eller lägg över fläskfilen i en ugnspanna) på 175 grader i ca 10 minuter.
  8. Ta fläskfilén från värmen och låt den vila i minst en kvart. Hit kan du förbereda om du vill. Du kan du steka den några timmar innan eller t.o.m. dagen innan servering. Förvara då fläskfilen i kylen i ex en påse eller en övertäckt bunke.
  9. Vid servering: Blanda dressingen av vatten, olivolja, salt, socker, pressad vitlök, citronsaft samt hackad bladpersilja i en skål.
  10. Skär filén i ca en centimeter tunna sneda skivor.
  11. Lägg dem på ett serveringsfat. Värm dem så att de är ljumma om de kommer från kylen.
  12. Skeda över marinaden. Fläskfilén är klar att servera.
  13. Blanda den kalla såsen i en skål av peston, yoghurt, citronsaft, salt, socker och hackad bladpersilja. Servera såsen i en skål vid sidan av fläskfilén.
  14. Andra förslag på goda tillbehör till fläskfilén är ugnsrostad klyftpotatis eller Hallelbackspotatis. Fransk potatisgratäng passar också till. Gratinerade bönor, tomatsallad och grönsallad är också goda tillbehör.


 

Fler recept ur samma kategori som Fläskfile fläskfilé till fest:

Vitello Tonnato med fläskfile och tonfisksås
Vitello Tonnato som är en italiensk rätt med kallskuret kalvkött eller som här med fläskfile med tonfisksås. Perfekt på buffé, till förrätt eller huvudrätt ex. med tagliatelle, ris, sallad eller rostade grönsaker.
Laga gärna såsen dagen innan så får den godast smak.
Rostbiff med marinad
Rostbiff med marinad av soja, honung och balsamvinäger samt örter.
God till buffe och bjudning. Denna marinaden sätter lite extra smak på kallskuret kött som marinerad rostbiff.
Gott med grillade grönsaker, tomatsallad och potatissallad.
Rostbiffen kan du börja laga två dagar innan och marinera i kylen.
Använd en stektermometer och sätt i mitten av rostbiffen. Stekgrader för rostbiff: 55 °C blodig; 60 °C medium; 70 °C välstekt.
Revben med rödvin och kanel
Revbensspjäll marinerade i rödvin och kanel som kokas möra först och sedan grillas eller ugnsteks.
Gott med tjocka revben även kallade grillklubba av bogrevben. Det går att laga med tunna revben också men räkna då med mer revben per portion (då det är mest ben).
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Grillspett med fläskfilé
Grillspett med fläskfilé, paprika och champinjoner.
Goda spett att grilla som har marinerats i soja, olja, vitlök, vinäger och örter.
Salvia, rosmarin och timjan ger köttet god smak men kan uteslutas.
Istället för fläskfilé blir det gott med skinkstek, fläskkarré eller annat mört fläskkött på spetten.
Rödlök och zucchini i klyftor passar också på spetten.
Istället för ketjap manis soja (som är en söt mild soja från Indonesien) kan du ta japansk ljus soja som Kikkoman eller någon msk vanlig kinesisk soja.
Spetten kan även stekas i ugnen på ugnsgaller över en ugnsplåt i 225 grader ca 20 minuter. Eller stekas i stekpanna eller grillpanna runt om i ca 15 minuter - täck dem under tiden med lock eller folie.
Filé med ädelostsås
Filé med ädelostsås. Filé med sås smaksatt med ädelost. Recept till stekt, grillad eller ugnsstekt oxfilé, viltfilé, älgfilé, rådjursfilé, lammfilé, fläskfilé eller kalvfilé.
Här med kokt fin potatis, kokta morötter och knipplök.
Serverad med sallad på babyspenat och halverade cocktailtomater.
Helstekt fläskfilé fläskfile
Helstekt fläskfilé (fläskfile) med förslag på enkla och goda såser och tillbehör. Att steka eller grilla en hel fläskfilé är enkelt, snabbt och gott.
På bilden är fläskfilén först helgrillad sedan färdiggrillad i skivor.
Svampsås, kantarellsås, fetaostsås, kalla yoghursåser, hummus (kikärtsröra), ratatouille (se recept här på receptfavoriter) är bara några såser som passar till helstekt fläskfilé.
Rostade rotfrukter (225 grader) som små fina potatisar, bitar av morot, rotselleri och rödlök i olivolja, salt och peppar; eller potatisklyftor; eller potatis i skivor rostade i olivolja och hackad svarta oliver passar också till. Råris, couscous-sallad eller pastasallad funkar också. En blandad sallad är också gott.
Gröna bönor eller vaxbönor gratinerade i lite grädde med en pressad klyfta vitlök och lite hackad schalottenlök gratinerad i ugnen med lite gratängost är suveränt - det blir som en sås också.
Helstekt fläskfilé kan du servera varm eller kall på buffé.
Till fest eller buffé passar det att fylla eller späcka fläskfilén. Fyll fläskfilén med 100 gram ost som fetaost, getost eller mozzarella. Skär då ett snitt halvvägs ner i fläskfilén och stoppa i ost. Bind sedan om med ett steksnöre och stek som nedan.
Se alla recept ur kategorin Fläskfilérecept
Gratinerade rödbetor med getost chevre
Gratinerade rödbetor med fransk getost (chevre). Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnsstekt fisk serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk.
Då kan ett lättare rödvin passa bra till.
Rödbetorna är också goda förrätt, osträtt, bufférätt eller mellanrätt.
Banankaka
Banankaka är en lättbakad kaka som blir saftig och god av banan. Banankaka är perfekt att baka om du har bananer som börjar bli övermogna och mörkna. Då är bananerna extra söta och mjuka.
Någon tsk kanel och ingefära är också gott i banankaka.
Kan garneras med smält choklad. Kan serveras med sylt och grädde till dessert.
Citronmarängspaj paj med citronkräm och maräng
Citronmarängspaj. En supergod paj med sötsur citronkräm toppad med söt maräng. Lite krånglig att laga men väl värd besvärlig.
Vintips till är sött dessertvin typ Icewine, Liquer Muscat från Australien eller sött mousserande från Italien.

Se alla recept ur kategorin Festrecept
Jordgubbar med mascarpone och maränger
Jordgubbar med mascarpone och maränger. En god, snabb och enkel dessert med jordgubbar, mascarpone och maränger. Mascarpone är en färskost från Italien.
Baka gärna egna italienska maränger.
Prova att servera mousserande Asti Spumante att dricka till.
Torskgryta
Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke.
Oxfile oxfilé till fest
Oxfilé till fest som serveras kall. Ett gott recept på oxfilé du kan förbereda dagen innan i god tid till fest eller buffé.
Oxfilé som är marinerad, ugnsstekt och serverad ljummen eller kall marinerad i god dressing samt garnerad med hackad persilja.
Gott till oxfilén är ett varmt tillbehör som potatisgratäng, klyftpotatis eller Hallelbackspotatis; en god sås som rödvinsssås, pepparsås, grönpepparsås eller svampsås. Gratinerade bönor, tomatsallad och grönsallad är också goda tillbehör.
Vinförslag är en spansk Rioja eller Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Färsfylld paprika
Färsfylld paprika med fetaost, rostad potatis och snabb tzatziki. Du kan välja spetspaprikor som på bilden eller vanlig paprika. Vidare kan du välja grön eller gul paprika också. Eller orange.
De fyllda paprikahalvorna passar också att servera på buffé.
Citronrutor citronkakor av mördeg och citronkräm
Citronrutor. Citronkakor av mördeg och citronkräm bakta i en stor ugnsform - perfekt för många till fest och buffé.
Du kan också servera de hembakta citronrutorna som dessert (på bilden med hallon och blåbär kokt med lite socker samt garnerat med myntablad) eller med färska bär som jordgubbar eller vinbär; eller med passionsfrukt eller bärsås. En klick vispad grädde är också gott till citronrutorna.
Ugnsrostad potatis med paprika
Ugnsrostad potatis med paprika. Gott och enkelt tillbehör till det mesta, vardag, buffé som fest. Speciellt gott till grillad eller stekt mat.
Istället för delikatesspotatis kan du ta ex. Amandine, sparrispotatis eller skjölda och skrubbade färskpotatisar. Vanlig fast potatis i grova tärningar ca 3x3 cm funkar också (skölj potatistärningarna i durkslag och torka dem torra innan).
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook