Fläskfilé till fest

Introduktion och förberedelse

Ett enkelt och gott recept på fläskfilé som du kan förbereda i god tid till fest eller buffé.

Denna fläskfilé är först marinerad, sedan stekt och skivad.

Hoisinsås ger fin röd färg och smak till fläskkött. Finns i välsorterade butiker på asiatisk avdelning.

Serveringsförslag

Kan förberedas

Du kan marinera fläskfilén dagen innan festen och även steka den dagen innan och sedan ha den kyld.

Vid servering så skivar du upp den och värmer den lite och har dressing på samt serverar med yoghurtsåsen.

Att dricka till

Vinförslag är en spansk Rioja eller Shiraz från Australien.

Festlig fläskfilé på fat
Festlig fläskfilé på fat.

6 por fläskfilé till fest

  • Förberedelse: 10 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 11 tim

Ingredienser

  • 800 gram fläskfilé
  • 2 msk ljus japansk sojasås
  • 2 msk hoisinsås
  • 2 msk olivolja
  • Till servering: 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad kapris (valfritt)
  • Yoghurtsås: 4 msk pesto
  • 4 dl turkisk yoghurt
  • 4 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Putsa fläskfilen - skär bort den stora senan.
  2. Lägg fläskfilen i en påse, burk eller bunke.
  3. Tillsätt hoisinsås, sojasås och olivolja. Blanda och vänd runt fläskfilen i blandningen. Täck över och låt stå och marinera upp till två dygn. Förslagsvis över natten.
  4. Ta upp fläskfilen och låt marinaden rinna av på en tallrik.
  5. Värm en stekpanna med lite olivolja.
  6. Bryn fläskfilén runt om.
  7. Sänk värmen och sätt på lock och stek på låg värme ytterligare i 15 minuter. Eller sätt in pannan i ugnen (eller lägg över fläskfilen i en ugnspanna) på 175 grader i ca 15 minuter. Använd en stektermometer och stek tills innertemperaturen är 68 grader.
  8. Ta fläskfilén från värmen och låt den vila i minst en kvart. Hit kan du förbereda om du vill. Du kan du steka den några timmar innan eller t.o.m. dagen innan servering. Förvara då fläskfilen i kylen i ex en påse eller en övertäckt bunke.
  9. Vid servering: Blanda dressingen av vatten, olivolja, salt, socker, pressad vitlök, citronsaft samt hackad bladpersilja i en skål.
  10. Skär filén i ca en centimeter tunna sneda skivor.
  11. Lägg dem på ett serveringsfat. Värm dem så att de är ljumma om de kommer från kylen.
  12. Skeda över marinaden. Fläskfilén är klar att servera.
  13. Blanda den kalla såsen i en skål av peston, yoghurt, citronsaft, salt, socker och hackad bladpersilja. Servera såsen i en skål vid sidan av fläskfilén.
  14. Andra förslag på goda tillbehör till fläskfilén är ugnsrostad klyftpotatis eller Hallelbackspotatis. Fransk potatisgratäng passar också till. Gratinerade bönor, tomatsallad och grönsallad är också goda tillbehör.
E-mail
Medel: 3.7 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 210 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-29

Tillbehör och liknande recept:

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Här är mina bästa tips på enkla men...

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Här är mina bästa tips på enkla men...