AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Fläskfile fläskfilé till fest

Fläskfile fläskfilé till fest Fläskfilé till fest. Ett enkelt och gott recept på fläskfilé som du kan förbereda i god tid till fest eller buffé. Denna fläskfilé är marinerad, stekt och serverad med lite dressing på toppen. Fläskfilén serveras skivad med god dressing på samt kall pesto- och yoghurtsås.
Andra förslag på goda tillbehör till fläskfilén är ugnsrostad klyftpotatis eller Hallelbackspotatis. Fransk potatisgratäng passar också till. Gratinerade bönor, tomatsallad och grönsallad är också goda tillbehör.
Vinförslag är en spansk Rioja eller Shiraz från Australien.
Du kan marinera fläskfilen dagen innan festen och även steka den dagen innan och sedan ha den kyld. Vid servering så skivar du upp den och värmer den lite och har dressing på samt serverar med yoghurtsåsen.
Hoisinsås är en kinesisk sås av plommon som ger fin röd färg och smak till fläskkött. Finns i välsorterade butiker på asiatisk avdelning.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
6-8 por fläskfile till fest

Ingredienser:

  • 1 st fläskfilé, ca 800 g
  • Marinad: 2 msk ljus japansk ljus sojasås
  • 2 msk hoisinsås (valfritt)
  • 2 msk olivolja
  • Dressing till servering: 1/2 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 2 msk citronsaft
  • 1/2 dl hackad kapris (valfritt)
  • Yoghurtsås att servera vid sidan: 4 msk pesto
  • 4 dl turkisk yoghurt
  • 4 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning:

  1. Putsa fläskfilen - skär bort den stora senan.
  2. Lägg fläskfilen i en påse, burk eller bunke.
  3. Tillsätt hoisinsås, sojasås och olivolja. Blanda och vänd runt fläskfilen i blandningen. Täck över och låt stå och marinera upp till två dygn. Förslagsvis över natten.
  4. Ta upp fläskfilen och låt marinaden rinna av på en tallrik.
  5. Värm en stekpanna med lite olivolja.
  6. Bryn fläskfilén runt om.
  7. Sänk värmen och sätt på lock och stek på låg värme ytterligare i 10 minuter. Eller sätt in pannan i ugnen (eller lägg över fläskfilen i en ugnspanna) på 175 grader i ca 10 minuter.
  8. Ta fläskfilén från värmen och låt den vila i minst en kvart. Hit kan du förbereda om du vill. Du kan du steka den några timmar innan eller t.o.m. dagen innan servering. Förvara då fläskfilen i kylen i ex en påse eller en övertäckt bunke.
  9. Vid servering: Blanda dressingen av vatten, olivolja, salt, socker, pressad vitlök, citronsaft samt hackad bladpersilja i en skål.
  10. Skär filén i ca en centimeter tunna sneda skivor.
  11. Lägg dem på ett serveringsfat. Värm dem så att de är ljumma om de kommer från kylen.
  12. Skeda över marinaden. Fläskfilén är klar att servera.
  13. Blanda den kalla såsen i en skål av peston, yoghurt, citronsaft, salt, socker och hackad bladpersilja. Servera såsen i en skål vid sidan av fläskfilén.
  14. Andra förslag på goda tillbehör till fläskfilén är ugnsrostad klyftpotatis eller Hallelbackspotatis. Fransk potatisgratäng passar också till. Gratinerade bönor, tomatsallad och grönsallad är också goda tillbehör.


 

Fler recept ur samma kategori som Fläskfile fläskfilé till fest:

Grillat fiskspett med kryddsmör
Grillat fiskspett med kryddsmör serverat med ugnsrostad potatis, paprika och rödlök samt tomat och ruccolasallad. Kryddsmör med soltorkad tomat, vitlök och citron. Servera ugnsrostad klyftat potatis, bitar av paprika och rödlök till exempelvis. Ruccola och tomatsallada passar också till.
Välj Msc eller kravmärkt fisk.
Ett vitt vin från norra Italien som Soave, vitt från Rioja eller en fruktig Chardonnay passar till.
Kryddsmöret kan förbereds helt dagen innan. Fiskspetten kan förberedas några timmar innan grillning. Du kan varva fiskbitarna med bitar av paprika och rödlök.
Blir GI om du tar mindre eller bort potatisen.
Lasagne med skaldjur skaldjurslasagne
Lasagne med skaldjur eller skaldjurslasagne med räkor och surimisticks (crabsticks) i tomatsås, pastaplattor och ostsås.
Man kan också ha i kräftstjärtar, musselkött eller annan skaldjursmix. Räkna ca 700 gram blandade skaldjur totalt.
Receptet kan halveras till 4-5 personer och lagas i en gratängform i storlek som en halv långpanna (ca 18x28 cm) istället för en större form nedan (35x25 cm).
Grillade vegetariska burgare med hirs, fetost och soltorkade tomater
Grillade vegetariska burgare för grillen med hirs, fetost och soltorkade tomater.
Hirsburgare kan du servera vegoburgare som vanligt med hamburgerbröd.
Förslag är bottenbröd, majonnäs, hackad isberssallad, hirsburgare, ketchup, rödlök, tomatskivor, jalapenos och toppa med locket.
Klyftpotatis, grillade grönsaker samt tzatziki passar också till vegetariska burgare.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fläskfilé med pesto, couscoussallad och fetaostsås
Fläskfilé med pesto, couscoussallad och fetaostsås.
Fläskfilé gratinerad med pesto och riven parmesan samt rostade pinjenötter.
En smidig rätt som är lätt att laga till många samt förberedas innan. Kan serveras varm, ljummen eller kall till buffé och fest.
Du kan använda köpt färdig pesto eller gör egen pesto (blir godast).
Kan förberedas dagen innan i kylen. Sedan gratinerar du innan servering.
Istället för parmesan kan du ta grano padano som är en italiensk hårdost i samma stil dock billigare.
Vintips till fläskfilén blir ett rött vin från Italien ex. av Sangiovese från Chianti eller från Valpolicella.
Vitello Tonnato med fläskfile och tonfisksås
Vitello Tonnato som är en italiensk rätt med kallskuret kalvkött eller som här med fläskfile med tonfisksås. Perfekt på buffé, till förrätt eller huvudrätt ex. med tagliatelle, ris, sallad eller rostade grönsaker.
Laga gärna såsen dagen innan så får den godast smak.
Söndagsgryta med fläskfile
Söndagsgryta med fläskfilé. En snabb, god och enkel gryta med crème fraiche, fransk senap, dragon, paprika och purjolök. Råris, ris, pressad potatis, tagliatelle eller rostade rotfrukter är gott till.
Gott till är även mango chutney, jordnötter och russin.
Barnvänligt och snällt. Vill du ha mer currysmak så kan du tillsätta någon tsk garam masala och en spansk chilifrukt.
Vintips är en röd Rioja.
Tomatsallad och/eller grönsallad passar också till.
Om gästerna är mycket hungriga så räkna med att köpa ca 1 kg fläskfilé. Grytan är ju god att äta som resträtt också om det blir över.
Se alla recept ur kategorin Fläskfilérecept
Laxpudding med skirat smör
Laxpudding med skirat smör. Knäckebröd, citronklyfta och ljus lageröl är gott till. Håller sig i kylen.
Du kan också ha 2 dl fint skivad gul lök i laxpuddingen.
Varma jordgubbar med vit choklad
Varma jordgubbar gratinerade med riven vit choklad. En enkel och god dessert som är god med vaniljglass.
En variant på Gino (som har fler frukt och bär).
Du kan lägga till eller byta ut en del av jordgubbarna mot annan frukt eller bär som skalad skivad kiwi, skivad banan, hallon, blåbär, delade krusbär eller urkärnade och delade körsbär.
Grillat fiskspett med kryddsmör
Grillat fiskspett med kryddsmör serverat med ugnsrostad potatis, paprika och rödlök samt tomat och ruccolasallad. Kryddsmör med soltorkad tomat, vitlök och citron. Servera ugnsrostad klyftat potatis, bitar av paprika och rödlök till exempelvis. Ruccola och tomatsallada passar också till.
Välj Msc eller kravmärkt fisk.
Ett vitt vin från norra Italien som Soave, vitt från Rioja eller en fruktig Chardonnay passar till.
Kryddsmöret kan förbereds helt dagen innan. Fiskspetten kan förberedas några timmar innan grillning. Du kan varva fiskbitarna med bitar av paprika och rödlök.
Blir GI om du tar mindre eller bort potatisen.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rödbetor med getost
Rödbetor gratinerade med getost. Passar som tapas och som förrätt samt på buffé.
Kokta, skalade och klyftade rödbetor håller sig i kylen. När det är dags att servera gratineras rödbetorna med getost och garneras med lite hackad gräslök.
Ökensandkakor Ökensand
Ökensandkakor. Mycket goda småkakor som är \"sandiga\" i konsistensen därav namnet Ökensand. Kakorna får smak av brynt smör.
Grillat ostfyllt tunnbröd
Grillat ostfyllt tunnbröd eller quesadillas är ett recept som passar som tilltugg, snittar eller aptitretare till ex. drink eller öl.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Lax med fetaosttäcke
Lax med fetaosttäcke. Ugnsbakad lax toppad med ett täcke av smulad fetaost, crème fraiche och spenat.
Gott med kokt potatis, klyftpotatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, pasta eller ris.
Tips är att även blanda lite extra sås av crème fraiche och smulad fetaost.
Makaronilåda med skinka
Makaronilåda med skinka, purjolök samt mozzarellaost. Makaronipudding är en bra rätt att göra om du har köttrester från ex. julskinka.
Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller italienska jättemakaroner.
Om du vill lyxa till lådan och gillar mer såsig makaronilåda kan du ha i 2 dl grädde i äggstanningen.
Gratinerad aubergine
Gratinerad aubergine eller äggplanta med tomat, zucchini, vitlök, olivolja, persilja och riven mozzarellaost.
Gott som tillbehör. GI-vänligt och nyttigt.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook