AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Fläskfile fläskfilé till fest

Fläskfile fläskfilé till fest Fläskfilé till fest. Ett enkelt och gott recept på fläskfilé som du kan förbereda i god tid till fest eller buffé. Denna fläskfilé är marinerad, stekt och serverad med lite dressing på toppen. Fläskfilén serveras skivad med god dressing på samt kall pesto- och yoghurtsås.
Andra förslag på goda tillbehör till fläskfilén är ugnsrostad klyftpotatis eller Hallelbackspotatis. Fransk potatisgratäng passar också till. Gratinerade bönor, tomatsallad och grönsallad är också goda tillbehör.
Vinförslag är en spansk Rioja eller Shiraz från Australien.
Du kan marinera fläskfilen dagen innan festen och även steka den dagen innan och sedan ha den kyld. Vid servering så skivar du upp den och värmer den lite och har dressing på samt serverar med yoghurtsåsen.
Hoisinsås är en kinesisk sås av plommon som ger fin röd färg och smak till fläskkött. Finns i välsorterade butiker på asiatisk avdelning.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
6-8 por fläskfile till fest

Ingredienser:

  • 1 st fläskfilé, ca 800 g
  • Marinad: 2 msk ljus japansk ljus sojasås
  • 2 msk hoisinsås (valfritt)
  • 2 msk olivolja
  • Dressing till servering: 1/2 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 2 msk citronsaft
  • 1/2 dl hackad kapris (valfritt)
  • Yoghurtsås att servera vid sidan: 4 msk pesto
  • 4 dl turkisk yoghurt
  • 4 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning:

  1. Putsa fläskfilen - skär bort den stora senan.
  2. Lägg fläskfilen i en påse, burk eller bunke.
  3. Tillsätt hoisinsås, sojasås och olivolja. Blanda och vänd runt fläskfilen i blandningen. Täck över och låt stå och marinera upp till två dygn. Förslagsvis över natten.
  4. Ta upp fläskfilen och låt marinaden rinna av på en tallrik.
  5. Värm en stekpanna med lite olivolja.
  6. Bryn fläskfilén runt om.
  7. Sänk värmen och sätt på lock och stek på låg värme ytterligare i 10 minuter. Eller sätt in pannan i ugnen (eller lägg över fläskfilen i en ugnspanna) på 175 grader i ca 10 minuter.
  8. Ta fläskfilén från värmen och låt den vila i minst en kvart. Hit kan du förbereda om du vill. Du kan du steka den några timmar innan eller t.o.m. dagen innan servering. Förvara då fläskfilen i kylen i ex en påse eller en övertäckt bunke.
  9. Vid servering: Blanda dressingen av vatten, olivolja, salt, socker, pressad vitlök, citronsaft samt hackad bladpersilja i en skål.
  10. Skär filén i ca en centimeter tunna sneda skivor.
  11. Lägg dem på ett serveringsfat. Värm dem så att de är ljumma om de kommer från kylen.
  12. Skeda över marinaden. Fläskfilén är klar att servera.
  13. Blanda den kalla såsen i en skål av peston, yoghurt, citronsaft, salt, socker och hackad bladpersilja. Servera såsen i en skål vid sidan av fläskfilén.
  14. Andra förslag på goda tillbehör till fläskfilén är ugnsrostad klyftpotatis eller Hallelbackspotatis. Fransk potatisgratäng passar också till. Gratinerade bönor, tomatsallad och grönsallad är också goda tillbehör.


 

Fler recept ur samma kategori som Fläskfile fläskfilé till fest:

Hemgjord kebab eller gyros till pitabröd
Hemgjord kebab eller gyros. Kebabkött du marinerar och grillar själv blir mycket gott. Du kan grilla på utegrill eller i ugnen.
Gyros är grekiska för att rotera och görs ofta av kött som grillas på ett vertikalt spett och serveras sedan i pitabröd (I Sverige kallar vi det kebab).
Kebabköttet kan du servera i kebabbröd eller i tunnbröd och rulla till kebabrullar. Gott till är strimlad isbergssallad, skivade tomater, strimlad rödlök, chilisås samt vitlökssås.
Arabisk shawarma och Turkisk döner är namn på nästan samma sak. Fyllning och recept varierar ju lite. I Grekland har tzatziki sin självklara plats i Pita Gyro.
Kycklingcurry med kokosmjölk
Kycklingcurry med kokosmjölk. En variant på en mild Massaman curry med kokosmjölk, jordnötter, röd chilipasta, lime, jordnötter med mera.
Här har jag valt hel färsk kyckling som får mycket god smak. Istället för kyckling med ben så kan du ta fyra kycklingfiléer (en per portion) eller ca 700 gram urbenat kycklinglår.
Du kan slänga resten av skrovet men har du tid kan du koka buljong på det. Täck skrovet med vatten i en gryta och tillsätt 1 hackad morot, 1 klyftad lök, 0,5 purjolök och 1/4 rotselleri, 1 lagerblad samt 5 vitpepparkorn. Koka på medelvärme i ca 30 minuter och häll sila sedan upp kycklingbuljongen och använd till kycklingcurryn istället för vatten. Överbliven kycklingbuljong kan du spara i kyl eller frysa in till annat. Gott till soppa och såser.
Annat gott i currygrytan är någon tumme färsk ingefära och/eller galangal; 1-3 piri-piri chili; någon msk tamarind; några msk fisksås; 10 blad thaibasilika; en halv kruka färsk koriander; grön currypasta istället för röd currypasta osv.
Pastalåda med skinka
Pastalåda med skinka. En god pastalåda med skinka som gratineras med ost och krämig sås. Perfekt att göra på kokt penne eller annan pasta.
En enkel och god resträtt du kan göra om du har pasta över. Självklart kan du ha andra ingredienser i som soltorkad tomat istället för skinka då blir den vegetarisk. En tomatsallad är gott till och fräschar upp. Riven morot, salladsblad och ruccolo passar också. En variant av makaronilåda och pastagratäng.
Lite riven muskot (2 krm) är också gott i. En annan variant är om du gillar curry - ta i 0,5 tsk.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Marinad till fläskkött
Marinad till fläskkött. Fläskmarinad eller grillolja till fläskkött som fläskfilé, skivad fläskkarré eller grillspett.
Inbakad fläskfile fläskfilé
Inbakad fläskfile eller fläskfilé fylld med svampstuvning. Du kan välja champinjoner eller annan svamp som ex. kantareller, ostronskivling, skogschampinjon mm.
Istället för färdig smördeg kan du göra vanlig pajdeg och baka ut i en rektangel. Lägg på fläskfilen och vik ihop. Pensla med ägg.
Gott till inbakad fläskfile är ex. rostade rotfrukter som små potatisar eller potatisklyftor. Grönsaker som ärtor, fräst spenat eller brysselkål passar till. Fräst purjolök, morotsslantar och bitar av kålrot är en god blandning.
Råris eller kokt vete passar också till.
Vidare kan man ha en extra sås som ex. Madeirasås.
Istället för hemgjord svampstuvning kan du fylla fläskfilén med smaksatt färskost eller färdig stuvad svamp från burk.
Andra saker som är goda i inbakad fläskfile är fräst spenat, hackad skinka eller inlagd sparris.
En klassiker från 70-talet och det gamla franska köket.
Vintips till inbakad fläskfilé är rött vin som en Pinot Noir från Nya Zeeland eller en fruktigt rött vin från Spanien ex. Rioja.
Fläskfilé med Italiensk marinad
Fläskfilé med Italiensk marinad. Ugnsstekt fläskfilé som skivas och serveras varm eller kall toppad med en marinad av soltorkad tomat, basilika, vitlök, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar.
Passar till buffé, fest eller vanlig middag. Gott till fläskfilén är potatisgratäng, pastasallad, potatissallad eller rostade grönsaker.
Istället för att bryna och steka fläskfilén i ugn kan du grilla den runt om så att den får färg och sedan steka klart den på lägre värme inlindad i folie.
Vill du ha snygga bitar och köpt en stor fläskfilé så kan du skära bort ändarna och använda till annat. Exempelvis strimla och steka till pastasås med grädde, soja och svamp.
Se alla recept ur kategorin Fläskfilérecept
Ugnsbakade kvisttomater
Ugnsbakade kvisttomater med olivolja, vitlök och basilika är goda som tillbehör till det mesta. Det blir lika gott med andra småtomater som cocktailtomater eller plommontomater.
Ugnsbakade tomater är goda i sallader ex. med mozzarella och babyspenat. Eller att blanda med kokt spagetti, lite ruccola och riven parmesan till en god pasta du smakar av med salt och peppar.
Pasta med svamp
Pasta med svamp, zucchini, soltorkad tomat, lök, vitlök, grädde och vitt vin. En god pasta som funkar till både vardags som fest.
Du kan laga med valfri svamp som shiitake, champinjon, skogschampinjon, ostronskivling, karl-johansvamp men även annan god matsvamp som smörsopp, stensopp, kantarell med flera.
Vill du göra pastan riktigt dyr och lyxig till fest så hyvlar du lite över färsk tryffel vid serveringen... Några droppar tryffelolja är annars en billigare variant att lyxa till pastan.
Till pastan med svamp passar ett friskt vitt vin ex. Pinot Grigio från Italien.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Vill du ha en vegan pasta så byter du ut grädden mot soja- eller havregrädde samt skippar osten.
Kuvertbröd till fest, soppa eller sallad
Kuvertbröd till fest, soppa eller sallad. Baka egna kuvertbröd eller småbullar. Kuvertbröd är små bullar som är lagom för en person - alltså en bulle per kuvert/person (vid uppdukning) eller servera kuvertbröden i en brödkorg vid buffe.
Kuvertbröden är godast lite småvarma - så värm dem något innan servering. Hembakta kuvertbröd går bra att frysa in, tina och sedan värma.
Det finns flera fördelar att bjuda på gott bröd. De som är lite hungriga får snabbt något i magen som dessutom smakar gott. Då minns de hur gott bröd det var. Sedan luktar nybakt bröd gott och då får gästerna bättre aptit. Om du vill kan du skära upp kuvertbröden åt gästerna men då försvinner lite av poängen att slippa skära upp bröd. Duka istället med en extra kniv och assiett för brödet.
Smör är ju såklart gott till. Men du kan också lyxa till det lite med andra pålägg, speciellt vid en modernare middag eller buffe. Färskost finns ex. i många smaker. Du kan göra eget pålägg som hummus (kikärtsröra); blanda färskost med pesto; mixa smör med rödbetor till rödbetssmör; mixa majs med vitlök och olivolja; servera tapenade (olivröra) till.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Gröna bönor med vitlök, rödlök och olivolja
Gröna bönor med vitlök, rödlök och olivolja. Ett gott och enkelt tillbehör av de bönor som är i säsong.
Välj bönor som haricots verts, vaxbönor, skärbönor, bondbönor eller brytbönor.
Blanda gärna med kokt halverad potatis till en jättegod potatissallad.
Kan serveras varm eller kall.
Piroger med parmaskinka och ost
Piroger med parmaskinka och ost. Piroger är godast nybakta eller uppvärmda. Passar som lunch med sallad, liten middag, snack, buffé, nattamat, soppa, knytis eller buffé. Piroger är också god utflyktsmat.
Piroger går utmärkt att frysa och värma vid behov.
Tysk potatissallad
Tysk potatissallad. En potatissallad av kokt kall tärnad potatis i en dressing av olja och vinäger samt rödlök, kapris, senap och persilja.
Mycket god och nyttigare potatissallad utan majonnäs. Tysk potatissallad passar till wienerschnitzel, buffé och utflykter samt som alternativ till vanlig potatissallad.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Ostkaka ostkakerecept med ostlöpe
Ostkaka. Ostkakerecept med ostlöpe. Klassiskt recept på hemgjord ostkaka.
Servera ostkaka med lättvispad grädde, bär och/eller jordgubbssylt, drottningsylt eller hallonsylt.
Ostlöpe finns på Apoteket. Ostlöpe används i ostkakerecept för att göra ostmassa till ost eller ostkakan.
Revbensspjäll
Revbensspjäll är goda grillade som huvudrätt med coleslaw och potatisklyftor, bakad potatis eller färskpotatissallad.
Men revbensspjäll passar också på midsommarbuffe, påskbord och julbord samt till vickning.
Du kan grilla revbensspjällen på grillen eller i ugnen.
Revbensspjäll kan också serveras kalla på picknick.
Om du vill kan du smaksätta barbecuesåsen med rökessens (liquid smoke) så smakar den mer rökt - ta bara någon droppe dock för den tar lätt överhanden.
Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna.
Janssons Frestelse
Janssons frestelse är en potatisgratäng med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.
Janssons är klassiskt på julbord. Jansson frestelse passar också till vickning ex. med köttbullar och prinskorv.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook