Provencalsk lammgryta

En riktigt mustig och god lammgryta. Smaksatt med vitlök, tomat, timjan med mera. Lammgryta är gott att koka på de segare delarna av lammet som hel fin lammnacke (som jag tycker är det godaste på lammet för gryta) benfria grytbitar eller skivad lammbog. Speciellt om du har lammkött med ben som annars är svårt att bena ur - koka med allt så får du god smak och köttet.

Servera lammgrytan som den är med gott bröd eller med pressad potatis, kokt potatis, pasta, råris, ris, kokta grönsaker eller valfritt tillbehör. Du kan också tillsätta ca fyra fler tärnade potatisar till grytan så behöver du inget tillbehör mer än bröd.

4 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 1,5 kg lammkött för gryta med eller utan ben, hel fin lammnacke (som jag tycker är det godaste på lammet för gryta) benfria grytbitar eller skivad lammbog
  • 1 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 stjälk blekselleri
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2,5 dl vitt vin
  • 2,5 dl vatten
  • 1 buljongtärning av lamm, kalv eller kyckling (valfritt)
  • 1 morot
  • 1 apelsin
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 2 lagerblad
  • 2 potatisar
  • 2 dl kokta stora eller små vita bönor (valfritt)

Tillagning

  1. Hacka lök, vitlök och blekselleri och fräs i olja några minuter under omrörning i en stor stekgryta.
  2. Tillsätt tomatpuré och fräs i några minuter till.
  3. Rör ut vetemjöl och fräs någon minut.
  4. Tillsätt 2,5 dl vitt vin. Rör om och koka ihop till hälften.
  5. Häll på vatten och köttbuljongtärning.
  6. Skala och tärna en morot och tillsätt den.
  7. Skölj en apelsin och riv skalet av ca 1/4. Tillsätt rivet apelsinskal och rör om.
  8. Lägg i timjan, rosmarin och lagerblad.
  9. Stek lammköttet eller köttbitarna med ben eller grytbitar runt om i lite olivolja och lägg i grytan. Salta och peppra köttet när du steker det.
  10. Koka lammgrytan i 1,5 timmar.
  11. Valfritt är att ta upp lammköttet om det är grova ben med i grytan. Skär loss eller plocka loss köttet och dela eller skär det i lagom grytbitar ca 3x3 cm. Lägg tillbaka köttet i grytan.
  12. Skala och tärna potatis samt tillsätt dem.
  13. Tillsätt kokta stora vita bönor.
  14. Koka lammgrytan en 25 minuter till.
  15. Smaka av lammgrytan med salt och peppar.
  16. Lammgrytan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (21 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer