Stekta fläskkotletter

Stekta fläskkotletter med enkla tillbehör som kall sås, klyftpotatis samt sparris och tomatsallad.
Andra goda tillbehör till stekt fläskkotlett är såser som svampsås, brunsås, tomatsås, gräddsås, tzatziki eller coleslaw; varianter på potatis är kokt potatis eller stekt potatis; råris eller bulgursallad passar också till. Andra grönsaker som passar till är kokt broccoli, blomkål, morot, sockerärtor, gröna bönor eller majs.
Godaste fläskkotletterna kommer från Krav-märkta och svenska gårdar.

4 portioner stekta fläskkotletter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 fläskkotletter
  • 1 msk smör
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Kall sås: 2,5 dl crème fraiche
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 msk limesaft eller citron (valfritt)
  • Klyftpotatis: 16 potatisar av fast sort ex. delikatesspotatis
  • 1 msk majsolja
  • 1 krm salt
  • Sparris- och tomatsallad: 12 gröna sparrisar - eller ett knippe
  • 12 cocktailtomater - eller en burk
  • 2 msk fin vinäger som vit balsamvinäger eller lagrad rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 4 msk hackad persilja eller gräslök att garnera med

Tillagning

  1. Börja med klyftpotatisen om du vill ha det till: sätt ugnen på 225 grader.
  2. Putsa och dela potatisen i klyftor. Har den fint skal behövs den ej skalas. Lägg i en ugnsform eller stor stekpanna och blanda med olja och salt.
  3. Baka klyftpotatisen i ca 20-25 minuter tills de fått fin färg. Vänd gärna runt dem en gång mot slutet.
  4. Bryn fläskkotletterna gyllenbruna i smör ca 3-4 minuter på varje sida. Salta och peppra dem. Sänk värmen och låt steka klart i ytterligare 5-10 minuter - gärna under lock.
  5. Koka upp en kastrull med 0,5 dl saltat vatten. Dela sparrisarna i grova bitar och koka sparrisen mjuk i ca 3 minuter. Häll av och lägg i en skål.
  6. Skölj och dela cocktailtomater och lägg dem med sparrisen. Blanda i vinäger, olivolja samt smaka av med salt.
  7. Kall sås: om du vill smaksätta din crème fraiche så blandar du i lite pressad vitlök samt lime- eller citronsaft. Du kan också servera den naturell.
  8. Servera de stekta fläskkotletterna med klyftpotatisen, den kalla såsen samt sparris- och tomatsalladen.
  9. Garnera ev. med hackad persilja eller gräslök vid servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer