Nötrulader oxrulader

Nötrulader eller oxrulader. Rullader av nötkött fyllda med bla senap, bacon och lök samt gräddsås. Oxrulader är gott med potatismos, gräddsås, lingon och saltgurka. Kokta haricots verts (gröna bönor), vaxbönor, brysselkål eller ärtor passar till nötrulader också.
Ett tips för att få rulladerna att hålla ihop är att sätta ihop dem ca 3 stycken (en portion) på träspett och sedan klippa av spetten till lagom längd så de går att steka i pannan.
Du kan köpa färdigskivad lövbiff eller en hel bit kött och skiva tunt och banka ut själv.

4 portioner nötrulader oxrulader

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 600 gram nötkött som lövbiff, innanlår eller fransyska
  • 1 gul lök
  • 100 gram bacon
  • 4 saltgurkor
  • 0,5 dl senap av valfri sort, ex. Dijon eller grovkornig senap
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • Till stekning och sås: 50 g smör
  • 3 dl vatten samt köttbuljongtärning eller köttfond
  • 2 dl steksky
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 msk vinbärsgelé
  • 4 krm salt
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Potatismos med purjolök: 800 g potatis
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 purjolök
  • 80 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl hackad persilja och/eller gräslök

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt lägg i en skål.
  2. Strimla/hacka baconskivorna och lägg i skålen.
  3. Hacka saltgurkorna fint och lägg i skålen.
  4. Blanda i senap, svartpeppar och salt i skålen till en röra.
  5. Lägg ut köttskivorna på en bricka. Har du köpt helt kött så kan du såklart skiva det i åtta skivor och sedan banka ut skivorna tunt själv. Förslagsvis kan du lägga biffskivorna på en stor skärbräda mellan två smörpapper eller gladplast som du viker över och banka dem med något hårt som ex. botten på en kastrull eller såklart en köttbank.
  6. Fördela fyllningen i mitten på köttskivorna och rulla ihop dem till rulader. Du kan sätta ihop dem med 1-2 tandpetare.
  7. Ett tips för att få ruladerna att hålla ihop är att sätta ihop dem ca 3 stycken (en portion) på träspett och sedan klippa av spetten till lagom längd så de går att steka i pannan.
  8. Dags att steka ruladerna: värm en stekpanna och hetta upp smöret och bryn ruladerna runt om några i taget. Lägg efter hand över dem i en gryta eller panna med höga kanter.
  9. Tillsätt vatten och buljongtärning eller fond till stekpannan och koka ur steksmaken och slå över den över ruladerna i grytan.
  10. Rör om och koka ruladerna under lock på svag värme i minst 50 minuter. Köttet ska vara mört och gott.
  11. Ta upp ruladerna och lägg på ett fat. Spara stekskyn i grytan.
  12. Blanda grädden med vetemjölet i ett glas. Tillsätt grädden, gelen, salt och soja samt rör ut i stekskyn.
  13. Koka gräddsåsen i minst 10 minuter på medelvärme och rör då och då. Smaka av med salt och peppar. Späd med grädde om den är för tjock. Red med mer mjöl och grädde blandat om den är för tunn.
  14. Potatismos: Skala potatisen och dela den grovt.
  15. Lägg potatisen i en kastrull och täck med vatten.
  16. Skala och tillsätt vitlöken till potatisarna.
  17. Koka potatisen i ca 25 minuter eller tills den är mjuk samt häll av vattnet.
  18. Rensa och dela purjolöken på längden och skölj den noga - det är ofta jord längst upp.
  19. Strimla purjolöken och fräs några minuter i en kastrull med smöret.
  20. Tillsätt mjölk, grädde och salt samt vitpeppar och låt stå tills du ska göra moset.
  21. När potatisen kokt klart pressar du den eller mosar med potatisstöt.
  22. Blanda i purjolöken (spara lite att garnera ruladerna med) och mjölk/grädd blandningen samt smaka av moset med salt och vitpeppar.
  23. Servera potatismoset med ruladerna och såsen som ruladerna kokt i samt tillbehör som extra vinbärsgelé eller lingon, saltgurka och ev. kokta grönsaker som haricots verts (gröna bönor), vaxbönor, brysselkål eller ärtor.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer