Fläskkarré i ugn

Fläskkarré i ugn med ingefära, vitlök och chili som ger god smak åt fläskköttet. Helstekt karré blir mycket gott att servera skivad till samma tillbehör som plommonspäckad fläskkarré dvs kokt potatis, gräddsås, saltgurka, kokta grönsaker. Annat gott till är grönsaker, potatismos, morotssallad och snabbinlagd gurka.

Du kan späcka fläskkarrén med ca 10 plommon om du önskar och får då plommonspäckad fläskkarré. Då kan man också skippa vitlöken och chilin om man vill det. 

4 portioner fläskkarré i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 800 gram fläskkarré
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk grovhackad färsk ingefära
  • 2 krm chiliflakes eller en halv spansk röd chilifrukt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk hackad persilja till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och grovhacka vitlöken samt den färska ingefäran. Dela kärna ur och finhacka färsk chili om du använder det.
  3. Skär små hål in i fläskkarrén och stoppa in vitlöksbitar och ingefärsbitar.
  4. Salta och peppra köttet samt gnid in med chilin.
  5. Värm en stekpanna med olivolja och bryn fläskkarrén på någon minut på varje sida.
  6. Lägg köttet i en ugnsform eller använd en ugnsfast stekpanna.
  7. Sätt in fläskkarrén i nedre delen av ugnen. Gärna med en stektermometer i mitten av köttet.
  8. Stek karrén i 30 minuter på 200 grader och sänk sedan till 175 grader och stek ytterligare 1-1,5 timmar. Innertemperaturen ska visa mellan 80-85 grader.
  9. Ta ut fläskkarrén och låt det vila några minuter innan du skär upp det i ca 0,5 cm tunna skivor med en vass kniv.
  10. Finhacka persilja och garnera med den.
E-mail
Medel: 4.1 (22 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer