AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Köttfärsbiffar

Köttfärsbiffar Köttfärsbiffar görs av samma smet som till köttbullar och köttfärslimpa. Du kan använda blandfärs, oxfärs eller fläskfärs eller t.o.m. kycklingfärs.
Provstek gärna en liten bit färs innan du formar alla biffarna. Smaka på så vis av salt och peppar. Är färsen för lös kan du tillsätta någon msk mer ströbröd eller några tsk potatismjöl.
Till köttfärsbiffar är det gott med kokt potatis, gräddsås eller svampsås, inlagd gurka och kokta grönsaker som blomkål, morot och vårlök eller gröna bönor.
Köttfärsbiffar är också goda med rostad potatis, rotfrukter och paprika i ugnen serverat med tzatziki eller annan yoghurtsås.
Råris, quinoa eller kokt vete passar också köttfärsbiffar då gärna med ex. en tomatsås samt ugnsrostad paprika.
Köttfärsbiffarna kan du smaksätta på andra vis också med olika kryddor. Några förslag är: pressad vitlök, smulad fetaost och oregano;
hackad persilja, pressad vitlök, rosmarin och hackade oliver;
tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 23)
4 port, ca 8-10 köttfärsbiffar
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 500 g blandfärs
  • 5 msk ströbröd; eller 2 mosade kokta potatisar; eller 1 dl havregryn
  • En halv finhackad gul lök
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Förbered tillbehör som potatis och grönsaker om du vill ha det till.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (om du ska steka klart köttfärsbiffarna i ugnen - du kan steka klart dem i stekpannan också om du har en stor panna).
  3. Blanda mjölk och ströbröd i en skål. Låt svälla medan du hackar löken.
  4. Skala och hacka gul lök fint (eller riv den).
  5. Blanda köttfärs, hackad lök, socker, ägg, salt och vitpeppar med ströbrödet i skålen till en jämn smet. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  6. Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov. Smaka av med salt och peppar.
  7. Dela upp köttfärssmeten i 8-10 delar och forma till bullar som du sedan plattar till och lägger på en bricka, tallrik eller fat smort med lite olja.
  8. Bryn köttfärsbiffarna på varje sida i en stekpanna, 3-4 minuter på varje sida. Du kan steka i lite olivolja och/eller smör. Bryn 3-4 stycken i taget. Lägg över efterhand i en ugnsform.
  9. När du brynt alla biffar ställer du in dem att steka klart i ugnen ca 15 minuter. Du kan också steka klart dem på medelvärme i stekpannan - gärna med lock då.
  10. Köttfärsbiffarna är klara att servera.


 

Omdömen:

Kommenterad av Neasva , söndag 22 mars 2015 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Sönerna älskar dessa! Använder lökpulver och tillsätter även Bullfighter sauce.

Fler recept ur samma kategori som Köttfärsbiffar:

Oxfilé med kantarellsås
Oxfilé med kantarellsås samt rostade rotfrukter eller klyftpotatis serverat med grönsallad med avokado, babyspenat och tomater.
Istället för rostade rotfrukter kan du ta bara potatis och laga klyftpotatis till.
Istället för 2 dl förvällda kantareller kan du ta 300 gram färska rensade och grovt delade kantareller.
Du kan oxfilén i stekpanna eller grillpanna. Det blir också mycket gott att grilla den på utegrillen. Gnid då in den med salt, peppar och olja innan.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Pasta med bacon, chili och vitlök
Pasta med bacon, chili, vitlök, ärtor, olivolja och salladslök toppad med parmesan.
Istället för chiliflakes kan du ta färsk chili ex. en spansk röd chilifrukt eller efter smak.
Istället för salladslök kan du ta en halv purjolök.
Älgstek i rödvinsmarinad
Älgstek i rödvinsmarinad. Älgstek som marinerats i rödvin och sedan stekts i ugn.
Servera förslagsvis med hasselbackspotatis (sök recept här på receptfavoriter.se), gräddsås och grönsaker. Vidare är kokt potatis, potatisgratäng eller jordärtskocksgratäng gott till älgstek.
Gröna bönor, brysselkål, kokta eller rostade rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot; samt gelé passar till.
Vintips till älgstek blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Älgstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Steken kan du laga dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.
Du behöver stora fryspåsar till att marinera älgsteken med.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fetaostbiffar med klyftpotatis och tzatziki
Fetaostbiffar med klyftpotatis och tzatziki. Grekiska biffar smaksatta med fetaost, serverade med rostade potatisklyftor, paprika och kalamataoliver samt tzatziki.
Du kan laga biffarna av nötfärs, oxfärs, blandfärs eller viltfärs. Eller tom kycklingfärs.
Istället för ströbröd kan du ta i 2 kokta mosade kalla potatisar.
Kryddor som passar i lammfärsbiffar är: 1 tsk mynta, 0,5 tsk spiskummin, 0,5 tsk grovmalen kryddpeppar, 0,5 tsk oregano samt 0,5 tsk timjan. Ta den eller de kryddor du gillar.
Serverat till middag passar ett rött fylligt vin som Shiraz eller franskt Rhone-vin till. Eller lageröl.
Halstrad råbiff med persiljesmör och råstekt potatis
Halstrad råbiff med persiljesmör och råstekt potatis är en klassiker. Du kan också rosta potatis och rotfrukter som morot och palsternacka i ugnen och ha till.
Be att få köttet malt två gånger.
Koka gärna blomkål, broccoli, morot eller annan grönsak till. Tomatsallad med lite smulad fetaost på toppen är också gott till.
Gillar du råbiff så kan du låta bli att halstra biffen och servera med tillbehören vid sidan.
Köttbullar med nötfärs
Köttbullar med nötfärs. Klassiska köttbullar med färs av nötkött, lök, grädde och mjölk. Utan ströbröd (glutenfria).
Gott att smaksätta nötköttsbullarna med är ex. något av följande: 2 msk dijonsenap; 1 krm mald kryddpeppar (julköttbullar); 2 msk finhackad ansjovis; 1 tsk oregano och en klyfta vitlök. Vill du spä färsen till 1-2 portioner till så kan du ha i 2 dl mer mjölk och 2 dl ströbröd i smeten.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Stuvad spenat
Stuvad spenat. Vanligast är att stuva hackad fryst eller hel spenat men det blir också gott med grovhackad förvälld färsk bladspenat.
Räkna 800 gram färsk bladspenat istället för fryst spenat.
Hemgjord stuvad spenat passar till kokt fisk, falukorv, äggröra men också som tillbehör till de flesta rätter.
Spenat är nyttigt och har mycket C och A vitamin.
Muskot är gott i stuvad spenat. Vitlök kan man också ha i samt skivad rödlök.
Var noga med att skölja färsk spenat innan tillagning för att få bort jord och grus mm. Av jordbakterier kan det bildas nitritgift om du har spenat dagar i kylen och värmer den igen. Undvik detta om du ej är säker på att spenaten är mycket noga sköljd. Ett tips är att lägga spenaten i en stor kastrull, skål eller hink med vatten, arbeta runt spenaten i vattnet noga, sedan ta upp den ur vattnet och skölja i durkslag. Ev. jord och grus lägger sig då på botten av kastrullen, skålen eller hinken.
Stekt havregrynsgröt stekt gröt
Stekt havregrynsgröt. Kall gröt ex. överbliven från gårdagen blir mycket god stekt i smör eller margarin. En gammal klassiker.
Gröt med havregryn är nyttig och full med fibrer. Stekt gröt på rester av havregrynsgröt är dessutom grymt billig mat.
Stekt havregrynsgröt är gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker osv.
Välj gärna ekologiska havregryn. Tillsätt krossad linfrön för mer fibrer.
Man kan också ha stekt gröt till stekt fläsk med lingonsylt.
Stekt gröt är perfekt att göra på överbliven gröt från ex. morgongröten. Gör lite extra gröt. Ställ bara in kastrullen med överbliven havregrynsgröt i kylen. Sen steker du den överblivna havregrynsgröten nästa morgon, till lunch eller kväll. Då lossnar gröten också lättare ur kastrullen och blir inte så jobbig att diska.
Laxgryta med saffran
Laxgryta med smak av saffran. En god fiskgryta eller matig laxsoppa som är enkel att laga med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Det här receptet är för åtta portioner vilket är lika bra att laga en stor gryta på en gång. Överbliven gryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp kravmärkt lax.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kalvrulader med gräddsås
Kalvrulader med gräddsås och potatismos smaksatt med purjolök. Fyllda rulader av kalvkött som bankats ut och rullats med hackad lök, äpple, dijonsenap och saltgurka. Du kan också fylla dem med kapris samt syltlök om du gillar det. Istället för kalvkött kan du ta oxkött som innanlår eller rostbiff.
Köp förslagsvis 6 stycken schnitzlar som delas på halvor och bankas ut. Det blir då tre rullader per portion.
Ett tips för att få ruladerna att hålla ihop är att sätta ihop dem ca 3 stycken (en portion) på träspett och sedan klippa av spetten i ändarna till lagom längd så de går att steka i pannan.
Övriga tillbehör: Saltgurka, lingon, knäckebröd och smör.
Du behöver också fyra träspett.

Björnbärspaj smulpaj med björnbär
Björnbärspaj. Smulpaj med björnbär. Björnbärspaj är gott med vaniljglass, vaniljsås eller sorbet.
Om björnbären är rinniga efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl innan du täcker bären med smuldeg. Då blir björnbärspajen fastare.
Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären.
Svampsås utan grädde
Svampsås utan grädde kan du laga med champinjoner eller annan valfri matsvamp som kantareller eller Karl-Johan. Här med mjölk, buljong, mjöl, lök, vitlök och lite örter samt soja.
Istället för ljus japansk soja kan du ta någon tsk kinesisk soja.
Garnera ev. med hackad persilja.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Havrerutor havrekakor
Havrerutor eller havrekakor blir en sats havrerutor lagom för en långpanna. Du kan också baka runda havrekakor.
Det går också bra att baka havrerutor på rumstempererat mjukt smör. 2 dl russin kan man också ha i havrekakssmeten om du gillar russin.
Bröd recept grundrecept
Bröd recept. Grundrecept på matbröd med en påse mjöl. Baka hembakt bröd.
Du behöver 2 kg mjöl, 50 g jäst, ca 1,2 liter vatten och 100 gram smör eller flytande margarin eller 0,5 dl olivolja.
Tänk på att mjöl har olika fuktighet beroende på typ av vete, när och hur det är malt samt förvaring med mera. Därför får du tillsätta degvätska eller vatten lite på känn tills degen är något lös och klibbig men samtidigt fast nog att knåda.
Blir gott matbröd av vetemjöl, lantvetemjöl, dinkelmjöl, grahamsmjöl eller vetemjöl special eller annan färdig mjölblandning.
2 kg mjöl räcker till ett större bröd som du kan breda ut i en långpanna till ex. ciabattaliknande brytbröd; eller baka ut 4 limpor; eller göra bullar och kuvertbröd som på bilden.
Du kan garnera brödet med att skära snitt i degen, pensla med vatten och strö över ex. solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön osv.
Du kan också ha smaksättning i degen. En av mina favoriter är att ha i en finhackad lök i degen. Vidare är någon dl finhackad soltorkad tomat gått.
Rådjursstek med kantarellsås
Rådjursstek med kantarellsås och potatisgratäng. Här har jag valt att laga potatisgratäng i portionsformar men den kan också lagas i en stor form.
Räkna 200 gram rådjursstek per portion.
Servera gärna med en grönsallad till som ex. salladsmix (köp en 65 grams påse).

Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Wienerschnitzel med kyckling
Wienerschnitzel med kycklingfilé. Kycklingsnitzel med yoghurt- och limesås, klyftpotatis samt ärtor.
Kan också serveras som klassisk wienerschnitzel med tillbehör som skivad citron, sardeller och kapris
Räkna 8-12 skivor färdigskivad kycklingfilé (ca 500 g) eller 4 mindre kycklingfiléer.
Till wienerschnitzel serveras ofta kokta gröna ärtor.
Istället för klyftpotatis kan du ha kokt potatis, smörslungad potatis, råstekt potatis, pommes frites eller kall tysk potatissallad med kokt tärnad potatis, vinäger, olja, hackad persilja, senap, kapris och hackad rödlök.
Det finns färdigskivade kycklingfiléer eller så kan du skiva och banka ut egna filéer.
Istället för lime kan du ta en citron och dela halva till klyftor till servering och den andra halvan pressar du till såsen.
Pyttipanna
Pyttipanna. I recept till svensk pyttipanna användes förr ofta rester av söndagssteken.
Pyttipanna kan göras med allt från kokt och stekt kött till kyckling, korv, köttfärs, kassler och skinka. Eller utan som vegopytt, kanske med Quorn eller sojakorv.
Potatisen kan varieras med rotfrukter, linser och bönor; löken med purjolök, rödlök och vitlök.
Pyttipannan kan också stuvas i ljus sås och smaksättas med stark fransk senap, buljongtärning och/eller soja.
Klassiska tillbehör till pyttipanna är stekt ägg, inlagda rödbetor och saltgurka. Dijonsenap, Worcestershiresås samt
grönsallad och tomater är också gott till.
Stek ett eller två ägg till varje portion.
Raggmunk med kallrökt lax och pepparrot
Raggmunk med kallrökt lax, pepparrot och crème fraiche.
Gott som alternativ till raggmunk med fläsk.
Blir 10 st raggmunkar på ca 12 cm i diameter. Du kan öka receptet om du vill ha mer mat såklart.
Kan också serveras som förrätt - räkna då 1 raggmunk per portion och garnera ev. med lite extra rom på toppen.
Steker du bara få raggmunkar så kan du steka dem klart i stekpannan på låg värme och behöver ej sätta in dem i ugnen.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook