AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Köttfärsbiffar

Köttfärsbiffar Köttfärsbiffar görs av samma smet som till köttbullar och köttfärslimpa. Du kan använda blandfärs, oxfärs eller fläskfärs eller t.o.m. kycklingfärs.
Provstek gärna en liten bit färs innan du formar alla biffarna. Smaka på så vis av salt och peppar. Är färsen för lös kan du tillsätta någon msk mer ströbröd eller några tsk potatismjöl.
Till köttfärsbiffar är det gott med kokt potatis, gräddsås eller svampsås, inlagd gurka och kokta grönsaker som blomkål, morot och vårlök eller gröna bönor.
Köttfärsbiffar är också goda med rostad potatis, rotfrukter och paprika i ugnen serverat med tzatziki eller annan yoghurtsås.
Råris, quinoa eller kokt vete passar också köttfärsbiffar då gärna med ex. en tomatsås samt ugnsrostad paprika.
Köttfärsbiffarna kan du smaksätta på andra vis också med olika kryddor. Några förslag är: pressad vitlök, smulad fetaost och oregano;
hackad persilja, pressad vitlök, rosmarin och hackade oliver;
tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 23)
4 port, ca 8-10 köttfärsbiffar
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 500 g blandfärs
  • 5 msk ströbröd; eller 2 mosade kokta potatisar; eller 1 dl havregryn
  • En halv finhackad gul lök
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Förbered tillbehör som potatis och grönsaker om du vill ha det till.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (om du ska steka klart köttfärsbiffarna i ugnen - du kan steka klart dem i stekpannan också om du har en stor panna).
  3. Blanda mjölk och ströbröd i en skål. Låt svälla medan du hackar löken.
  4. Skala och hacka gul lök fint (eller riv den).
  5. Blanda köttfärs, hackad lök, socker, ägg, salt och vitpeppar med ströbrödet i skålen till en jämn smet. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  6. Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov. Smaka av med salt och peppar.
  7. Dela upp köttfärssmeten i 8-10 delar och forma till bullar som du sedan plattar till och lägger på en bricka, tallrik eller fat smort med lite olja.
  8. Bryn köttfärsbiffarna på varje sida i en stekpanna, 3-4 minuter på varje sida. Du kan steka i lite olivolja och/eller smör. Bryn 3-4 stycken i taget. Lägg över efterhand i en ugnsform.
  9. När du brynt alla biffar ställer du in dem att steka klart i ugnen ca 15 minuter. Du kan också steka klart dem på medelvärme i stekpannan - gärna med lock då.
  10. Köttfärsbiffarna är klara att servera.


 

Omdömen:

Kommenterad av Neasva , söndag 22 mars 2015 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Sönerna älskar dessa! Använder lökpulver och tillsätter även Bullfighter sauce.

Fler recept ur samma kategori som Köttfärsbiffar:

Isterband med stuvad potatis
Isterband med stuvad potatis. Klassisk svensk husmanskost. Du kan steka isterbanden i ugnen eller i stekpanna. Lagar du till många är det smidigast att steka alla isterband i ugnen så sköter de sig själva.
Hemlagad stuvad potatis med stekta isterband serveras ofta med inlagda rödbetor och grov eller stark senap. Stekt lök och inlagd gurka funkar också till isterband.
Stuva potatis själv är lätt och gott.
Isterband är en lättrökt, grovkornig korv med syrlig smak. Den innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Just att den är lättrökt innebar att isterband är lätt syrlig av mjölksyrebakterier som bidrar till smaken.
Istället för persilja kan du ta gräslök om du vill.
Seitan grundrecept
Seitan grundrecept. Här hittar du hur man lagar till och kokar seitan. Seitan är ett vegan och vegetariskt alternativ till kött och annat protein av vetegluten - även kallat seitanmjöl.
Vetegluten knådas till en deg med vatten och kokas. Sedan kan man använda den till biffar, grytbitar, grillspett, filébitar, laga som hel vegostek eller julskinka, hacka den till vegofärs eller annan valfri variant.
Smaksättning kan varieras - här har jag gett seitan smak och färg av soja och grönsaksbuljong samt sedan marinera den kokta seitan innan tillagning i vitlök, chili, ingefära, färsk koriander, soja och olja.
Annat gott att smaksätta seitan-degen är paprikapulver, chilisås, vitlök och rökessens; gurkmeja, curry och garam masala samt chiliflakes; tahini och sesamolja samt sjögräs; spiskummin och vitlök eller riven muskot.
Vidare kan man marinera i valfri marinad ex. BBQ sås för att grilla på spett. Gott är också att panera seitan - ex. formade som biffar och vända dem i sojagrädde samt kokos, panko, sesamfrön, quinoa, couscous eller ströbröd.
Vetegluten hittar du i affärer inriktade på ekomat och vegetarisk mat.
Dubbla gärna detta recept om du vill laga en större sats på en gång. Seitan går att frysa in.
Oxfilé med persiljesmör
Oxfilé med persiljesmör. Grillad eller stekt oxfilé med klyftpotatis, grilltomat och vitlöksfräst zucchini och morot.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Vintips till är ett fylligt rött vin ex. en Cabernet Sauvignon från Frankrike, Chile eller Sydafrika eller en röd Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Köttfärsbiffar
Köttfärsbiffar görs av samma smet som till köttbullar och köttfärslimpa. Du kan använda blandfärs, oxfärs eller fläskfärs eller t.o.m. kycklingfärs.
Provstek gärna en liten bit färs innan du formar alla biffarna. Smaka på så vis av salt och peppar. Är färsen för lös kan du tillsätta någon msk mer ströbröd eller några tsk potatismjöl.
Till köttfärsbiffar är det gott med kokt potatis, gräddsås eller svampsås, inlagd gurka och kokta grönsaker som blomkål, morot och vårlök eller gröna bönor.
Köttfärsbiffar är också goda med rostad potatis, rotfrukter och paprika i ugnen serverat med tzatziki eller annan yoghurtsås.
Råris, quinoa eller kokt vete passar också köttfärsbiffar då gärna med ex. en tomatsås samt ugnsrostad paprika.
Köttfärsbiffarna kan du smaksätta på andra vis också med olika kryddor. Några förslag är: pressad vitlök, smulad fetaost och oregano;
hackad persilja, pressad vitlök, rosmarin och hackade oliver;
tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
Salsiccia hemgjord italiensk korv
Salsiccia. Hemgjord italiensk korv av fläskfärs smaksatt med vitlök, rosmarin och fänkål.
Du behöver en hushållsassistent med köttkvarn och korvhorn.
Svinfjälster eller korvfjälster hittar du numer ofta i charkavdelningen eller fråga personalen.
Du kan också dubbla receptet och göra mer korv på en gång som du kan frysa.
Salsiccian kan frysas rå eller kokt och sedan grillas eller stekas varm och fin.
Råbiff, halstrad råbiff
Råbiff. Servera råbiff som förrätt eller huvudrätt med råstekt potatis, tomat och broccoli.
Råbiff kan du också halstra - steka på hög värme. Blanda då i tillbehören i köttfärsen innan du halstrar biffen. Speciellt gott med pommes frites till och persiljesmör.
Använd oxfärs. Godast blir råbiff på malen oxfilé eller ryggbiff. Be att få köttet malt två gånger i charken. Förvara kallt till servering. Du kan också själv mala kött om du har en köttkvarn. Mal då på grovt först och sedan en gång på finare.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Älgbiffar med kantarellsås
Älgbiffar med kantarellsås och rostade rotgrönsaker. Du kan också servera älgbiffarna med vanlig kokt potatis och skysås redd med lite mjöl och grädde. Gärna någon grönsak eller sallad till.
Gott till älgbiffar är kantarellsås och ugnsrostad potatis, morot, palsternacka och butterscotch pumpa. Du kan byta eller lägga till rotgrönsaker efter tillgång ex. ta rotselleri, gulbetor eller kålrot.
Gelé, lingon och inlagd saltgurka passar också till.
Ett rött fylligt vin eller öl passar till älgbiffarna.
Äpple och rabarberpaj
Äpple och rabarberpaj eller rabarber och äppelpaj eller kort och gott en kombo med både äpplen och rabarber.
Den friska rabarbern funkar mycket bra med söta äpplen.
God med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Wok med fläskkött
Wok med fläskkött. Wok med fläskkött. Asiatisk fläskwok med grönsaker i woksås. Ingefära, chili, vitlök, soja, hoisinsås samt sesamolja sätter god smak på fläsk, grönsaker som rödlök, purjolök, paprika, morot, vitkål samt böngroddar.
Fläskwoken är god med ris som jasminris.
Hoisinsås är en kinesisk söt plommonsås som ger god smak åt wok. Kan uteslutas men tillsätt då gärna ostronsås eller annan sås efter smak.
Andra grönsaker som passar i fläskwok är bambuskott, pak choy, rödkål, minimajs mm.
Istället för fläskkött så kan du ta kyckling, quorn eller räkor.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Laxpudding
Laxpudding med lax, dill och potatis. Laxpudding är en klassiker med skirat smör samt en klyfta citron.
Du kan använda skivad färsk, gravad eller rökt lax.
Hemgjord saltgurka
Hemgjord saltgurka. Saltade västeråsgurkor i saltlag. Till saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda saltade gurkor mycket knapriga.
Korv Stroganoff med creme fraiche
Korv Stroganoff med crème fraiche, krossade tomater, falukorv, röd paprika och champinjoner.
Gott till vardagslunch eller middag med ris.
Garnera gärna med hackad persilja och ev. en klick crème fraiche på toppen.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Fläskrullader
Fläskrullader fyllda med plommon, äpple och fläsk. Här med gräddsås, kokt potatis samt grönsaker och grönsallad.
Såsen har jag smaksatt med samma som fyllningen: katrinplommon, äpple och fläsk.
På bilden är fläskrulladerna serverade med rostad blomkål med parmesan, kokt broccoli, kokta morötter samt grönsallad med parmesan och cocktailtomater. Goda tillbehör till fläskrullader är saltgurka, lingon eller vinbärsgelé.
Du kan laga fläskrulladerna på skinkschnitzel, skinkstek eller benfri putsad kotlett. Smidigast är skinkschnitzel som redan är utbankad och klar att fylla och rulla ihop.
Du kan använda tandpetare eller steksnöre att binda ihop rulladerna med. Bäst är steksnöre. Använder du tandpetare så säg till gästerna att det är tandpetare i maten så att de ej sväljer en bit tandpetare och det händer en olycka.
Räkna en stor eller två mindre fläskrullader per portion. De går även att dela om du ex. lagar 6 fläskrullader till 4 portioner.
Istället för grädde kan du använda Oatly Imat (som matlagningsgrädde).

Nötmuffins
Nötmuffins med hasselnötter. Små minimuffins med smet av hasselnötter, socker, potatismjöl, ägg och smör.
Här har jag använt minimuffinsformar ca 5 cm i diameter.
Glutenfria.
Ostgratinerad kassler med ananas
Ostgratinerad kassler med ananas. Gratinerad kassler är en klassiker. Söt ananas med salt kassler gratinerat med ost passar bra ihop.
Du kan ta ananas från burk eller lyxa till det med riktig färsk ananas. Till ostgratinerad kassler passar det mest som ris, basmatiris, råris, kokt potatis, potatismos, ugnsrostad potatis, pressad potatis, matvete, couscous eller bulgur.
Tomater, finrivna morötter och/eller vanlig grönsallad passar också till. Du kan garnera ananasgratinerad kassler med hackad persilja.
Varianter är att bre god senap på varje kasslerbit också. Samt ha skivad tomat på ananasen och sedan ost. Skivade champinjoner är också gott.
Vill du ha en sås till så kan du blanda 2 msk fransk stark dijonsenap eller ajvar (paprikaröra på burk) med 2 dl matlagningsyoghurt och servera till.
Färsk ananas: lagar du med färsk ananas då skär du av topp och botten samt skär bort kanterna. Dela den sedan längs med på mitten och sedan varje mittendel till totalt fyra delar. Skär bort den mittersta träiga delen på varje. Skiva sedan ananasen och lägg två bitar på varje kasslerskiva. Spara ananas som du inte använder i kylen att njuta som frukt eller till dessert.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Nasi Goreng
Nasi Goreng är en rispytt från Indonesien. En perfekt resträtt att laga på kallt ris.
Nasi Goreng är asiens motsvarighet till pyttipanna. Istället för potatis används ris smaksatt med curry och chili. Ägget kan läggas ovanpå men också strimlas och blandas i riset.
Ofta innehåller en Nasi Goreng fläskkött, kyckling, räkor, morot, lök, purjolök och andra grönsaker som ex. paprika. Också i Indonesien tager man vad man haver.
Vill du ha en sås till Nasi Goreng är lika delar majonnäs och creme fraiche smaksatt med curry, vitlök och kokosflingor gott.
Zucchinibiffar
Zucchinibiffar med kikärter. Goda plättar med zucchini. Här med klyftpotatis, tzatziki, och tomatsallad.
Zucchinibiffarna kan också serveras med valfria tillbehör som ex. ajvar och råris.
Spagetti med fläskfile, svamp och grädde
Spagetti, papardelle eller tagliatelle med fläskfile, svamp, grädde och lök.
Blir god med annan filé också som fläskfile, kycklingfile, kalvfile, oxfile eller strutsfile. Vegetarisk med quorn eller sojaprotein.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook