AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Ut i naturen eller parken! Fint väder är bästa tiden för picknick. Ro ihop en picknickkorg och njut av...
Sök
Android

Köttfärsbiffar

Köttfärsbiffar Köttfärsbiffar görs av samma smet som till köttbullar och köttfärslimpa. Du kan använda blandfärs, oxfärs eller fläskfärs eller t.o.m. kycklingfärs.
Provstek gärna en liten bit färs innan du formar alla biffarna. Smaka på så vis av salt och peppar. Är färsen för lös kan du tillsätta någon msk mer ströbröd eller några tsk potatismjöl.
Till köttfärsbiffar är det gott med kokt potatis, gräddsås eller svampsås, inlagd gurka och kokta grönsaker som blomkål, morot och vårlök eller gröna bönor.
Köttfärsbiffar är också goda med rostad potatis, rotfrukter och paprika i ugnen serverat med tzatziki eller annan yoghurtsås.
Råris, quinoa eller kokt vete passar också köttfärsbiffar då gärna med ex. en tomatsås samt ugnsrostad paprika.
Köttfärsbiffarna kan du smaksätta på andra vis också med olika kryddor. Några förslag är: pressad vitlök, smulad fetaost och oregano;
hackad persilja, pressad vitlök, rosmarin och hackade oliver;
tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 23)
4 port, ca 8-10 köttfärsbiffar
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 500 g blandfärs
  • 5 msk ströbröd; eller 2 mosade kokta potatisar; eller 1 dl havregryn
  • En halv finhackad gul lök
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Förbered tillbehör som potatis och grönsaker om du vill ha det till.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (om du ska steka klart köttfärsbiffarna i ugnen - du kan steka klart dem i stekpannan också om du har en stor panna).
  3. Blanda mjölk och ströbröd i en skål. Låt svälla medan du hackar löken.
  4. Skala och hacka gul lök fint (eller riv den).
  5. Blanda köttfärs, hackad lök, socker, ägg, salt och vitpeppar med ströbrödet i skålen till en jämn smet. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  6. Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov. Smaka av med salt och peppar.
  7. Dela upp köttfärssmeten i 8-10 delar och forma till bullar som du sedan plattar till och lägger på en bricka, tallrik eller fat smort med lite olja.
  8. Bryn köttfärsbiffarna på varje sida i en stekpanna, 3-4 minuter på varje sida. Du kan steka i lite olivolja och/eller smör. Bryn 3-4 stycken i taget. Lägg över efterhand i en ugnsform.
  9. När du brynt alla biffar ställer du in dem att steka klart i ugnen ca 15 minuter. Du kan också steka klart dem på medelvärme i stekpannan - gärna med lock då.
  10. Köttfärsbiffarna är klara att servera.


 

Omdömen:

Kommenterad av Neasva , söndag 22 mars 2015 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Sönerna älskar dessa! Använder lökpulver och tillsätter även Bullfighter sauce.

Fler recept ur samma kategori som Köttfärsbiffar:

Tjälknöl med portvinssås
Tjälknöl med portvinssås. Att steka tjälknöl tar lite tid men steken sköter sig i ugnen. Tjälknöl blir mört och gott kött som kan skivas till fest och buffé. Köttet till tjälknöl ska inte tinas innan tillagning. Använd fryst benfritt kött av älg som älgstek, hjort som hjortstek eller nötkött som fransyska.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Annat gott till tjälknöl är svampsås, pepparsås, någon kall sås. Potatisgratäng, kokt potatis, råstekt potatis eller klyftpotatis passar till tjälknöl.
Grönsaker som kokta brysselkål, bönor och morötter är gott till tjälknöl.
Tjälknöl kan också serveras kallskuren (rumstempererad) på buffe med exempelvis Italienska rätter.
Vintips till tjälknöl är ett rött smakrikt vin - gärna ekologiskt.
Lax med rostade rotfrukter och coleslaw
Lax med rostade rotfrukter och coleslaw. Ugnstekt lax med rostad potatis, morötter, palsternacka, kålrot och rotselleri serverat med riven vitkål och äpple i majonnäs och matyoghurt.
Ostgratinerad kassler med ananas
Ostgratinerad kassler med ananas. Gratinerad kassler är en klassiker. Söt ananas med salt kassler gratinerat med ost passar bra ihop.
Du kan ta ananas från burk eller lyxa till det med riktig färsk ananas. Till ostgratinerad kassler passar det mest som ris, basmatiris, råris, kokt potatis, potatismos, ugnsrostad potatis, pressad potatis, matvete, couscous eller bulgur.
Tomater, finrivna morötter och/eller vanlig grönsallad passar också till. Du kan garnera ananasgratinerad kassler med hackad persilja.
Varianter är att bre god senap på varje kasslerbit också. Samt ha skivad tomat på ananasen och sedan ost. Skivade champinjoner är också gott.
Vill du ha en sås till så kan du blanda 2 msk fransk stark dijonsenap eller ajvar (paprikaröra på burk) med 2 dl matlagningsyoghurt och servera till.
Färsk ananas: lagar du med färsk ananas då skär du av topp och botten samt skär bort kanterna. Dela den sedan längs med på mitten och sedan varje mittendel till totalt fyra delar. Skär bort den mittersta träiga delen på varje. Skiva sedan ananasen och lägg två bitar på varje kasslerskiva. Spara ananas som du inte använder i kylen att njuta som frukt eller till dessert.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fetaostfyllda lammfärsjärpar
Fetaostfyllda lammfärsjärpar. Ett recept från Larsa Foods som importerar jättegod äkta fetaost. Servera med klyftpotatis, tomat- och avokadosallad samt tzatziki på ex. Larsas gräddyoghurt.
Du kan byta lammfärsen mot annan köttfärs också.
Köttfärslåda
Köttfärslåda med potatis och grädde. En potatisgratäng med fräst köttfärsröra - sås, potatis och kött - allt i ett.
Gott och enkelt att dubblera och laga till flera.
Barnvänligt - inga konstiga kryddor och grönsaker ;)
Servera gärna med sallad som grönsallad och tomatsallad.
Köttfärslådan kan också lagas med pasta. Koka då pasta som ex. penne nästan klar och ersätt potatisen i receptet.
Köttfärslådan kan också lagas med överbliven kokt potatis eller kall pasta - då blir tiden i ugnen kortare - lägg då på osten direkt och låt då gratängen koka upp i mitten samt få fin färg.
Om du vill kan du smaksätta köttfärsröran med chiliflakes, oregano och basilika. Vidare kan man ha i grönsaker som svamp, paprika, aubergine osv.
För en vegetarisk variant så blir det gott med quorn- eller sojafärs istället för köttfärs. Eller ta bara ett lager inlagda soltorkade tomater i olja.
Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano
Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano. Lite grekisk touch på dessa goda köttfärsbiffar. Till köttfärsbiff kan du använda blandfärs, oxfärs, lammfärs, älgfärs, viltfärs, fläskfärs eller tom kycklingfärs.
Om färsen till biffarna är för lös kan du tillsätta mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop biffarna.
Ett förslag är att passa på att laga tillbehör som rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Servera gärna en tomatsallad och tzatziki till dessa grekiska köttfärsbiffar. Strö gärna över lite smulad fetaost också.
Denna färs blir också goda som köttbullar eller köttfärslimpa.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Panerad sik med kantareller och skirat smör
Panerad sik med kantareller och skirat smör serverad med kokt potatis, kokta morötter och sallad.
Istället för sik kan du ta laxkotlett eller laxfilé.
Siken kan också lagas på enklare vis genom att sjudas i vatten (utan panering) i en kastrull i ca 15 minuter. Ta sedan upp och servera med kantarellerna, skirat smör och potatis mm.
Sikkotletter kan också grillas (utan panering) likt laxkotletter.
Kallrökt lax med romsås
Kallrökt lax med romsås, kokt potatis, citron och sallad. En god, snabb och enkel middag eller lunch att laga som ändå är rätt lyxig. Istället för kallrökt lax kan du ta varmrökt lax eller gravad lax. Eller inlagd löksill.
Ett vitt medelfylligt vin passar till. Knäckebröd med smör eller annat gott bröd passar också till.
Cornflakeskakor
Cornflakeskakor. Kakor med cornflakes som är enkla att laga.
De behöver ej bakas i ugn utan man smälter smör med socker, sirap, kakao och choklad samt vänder runt cornflakes.
Cornflakeskakorna kan skedas upp utan form på bakplåtspapper; eller i småbrödsformar (som på bilden - blir då 30 stycken), muffinsformar, cupcakeformar; eller så kan du lägga upp smeten i en stor rund form och sedan skära ut tårtbitar alternativt en fyrkantig form och skär ut rutor.
Gott i är också en halv dl kokosflingor eller någon dl jordnötssmör.
Istället för vanliga cornflakes kan man ta K Special, rispuffar eller havregryn. Istället för smör kan du ta margarin eller kokosfett. Mörk choklad kan bytas mot ljus choklad. Sirap kan bytas mot honung.
En enklare variant av cornflakeskakor är att helt enkelt smälta mörk eller ljus choklad över vattenbad och sedan blanda med cornflakes, skeda upp och låt svalna.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Laxpudding med skirat smör
Laxpudding med skirat smör. Knäckebröd, citronklyfta och ljus lageröl är gott till. Håller sig i kylen.
Du kan också ha 2 dl fint skivad gul lök i laxpuddingen.
Köttbullar med nötfärs
Köttbullar med nötfärs. Klassiska köttbullar med färs av nötkött, lök, grädde och mjölk. Utan ströbröd (glutenfria).
Gott att smaksätta nötköttsbullarna med är ex. något av följande: 2 msk dijonsenap; 1 krm mald kryddpeppar (julköttbullar); 2 msk finhackad ansjovis; 1 tsk oregano och en klyfta vitlök. Vill du spä färsen till 1-2 portioner till så kan du ha i 2 dl mer mjölk och 2 dl ströbröd i smeten.
Grahamsbullar
Grahamsbullar. Baka goda bullar av grahamsmjöl. Grahamsbullarna passar till vardags såväl som fest, buffé eller till picknickmackor.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Äppelmuffins äpplemuffins muffins med äpple
Äppelmuffins eller äpplemuffins. Hembakta muffins med bitar av äpple.

Ugnsbakad julskinka
Ugnsbakad julskinka av rimmad skinka. Recept på rimmad skinka finns här på receptfavoriter eller så köper du en färdigrimmad och urvattnad skinka.
När skinkan blivit ugnsbakad ska den griljeras.
Hallonpaj, paj med hallon
Hallonpaj är gott och enkelt att göra. Smulpaj med hallon kan serveras med vaniljglass, vaniljsås, vispad grädde med socker och kanel eller en sorbet som ex. blåbärssorbet, mango- eller citronsorbet.
Använder du frysta hallon eller om de tinade hallonen är blöta efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir hallonpajen fastare.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Oxfilé med persiljesmör
Oxfilé med persiljesmör. Grillad eller stekt oxfilé med klyftpotatis, grilltomat och vitlöksfräst zucchini och morot.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Vintips till är ett fylligt rött vin ex. en Cabernet Sauvignon från Frankrike, Chile eller Sydafrika eller en röd Shiraz från Australien.
Tarte Tatin fransk äppelkaka
Tarte Tatin som är en fransk äppelkaka där man smälter äpplena först i karamell och bakar över med en smördeg. Hemgjord Tarte Tatin är jättegott till dessert med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.
Ett sött franskt dessertvin med ädelröta passar gott till Tarte Tatin.
Naan bröd indiska bröd
Naanbröd är ett platt indiskt bröd. Naanbröd är gott att skopa upp mustig indisk gryta med. Riktigt Naan-bröd är svårt att göra hemma om man inte har en lerugn så kallad tandoori. Brödet trycks upp på ugnsväggen och får en rökig fyllig smak av spett med kött mm som också steks i ugnen. De kan man handla på Indiska restauranger samt numer också färdiggräddade färdiga att värma i vanliga affärer.
En god hembakt variant av naanbröd får du om du gräddar brödet i en panna på spisen, på grillen eller under grillen i ugnen.
Överblivna naanbröd kan frysas och sedan värmas nästa middag.
Att ha ägg i naan-bröden är valfritt men de blir lite fylligare.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook