AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Köttfärsbiffar

Köttfärsbiffar Köttfärsbiffar görs av samma smet som till köttbullar och köttfärslimpa. Du kan använda blandfärs, oxfärs eller fläskfärs eller t.o.m. kycklingfärs.
Provstek gärna en liten bit färs innan du formar alla biffarna. Smaka på så vis av salt och peppar. Är färsen för lös kan du tillsätta någon msk mer ströbröd eller några tsk potatismjöl.
Till köttfärsbiffar är det gott med kokt potatis, gräddsås eller svampsås, inlagd gurka och kokta grönsaker som blomkål, morot och vårlök eller gröna bönor.
Köttfärsbiffar är också goda med rostad potatis, rotfrukter och paprika i ugnen serverat med tzatziki eller annan yoghurtsås.
Råris, quinoa eller kokt vete passar också köttfärsbiffar då gärna med ex. en tomatsås samt ugnsrostad paprika.
Köttfärsbiffarna kan du smaksätta på andra vis också med olika kryddor. Några förslag är: pressad vitlök, smulad fetaost och oregano;
hackad persilja, pressad vitlök, rosmarin och hackade oliver;
tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 23)
4 port, ca 8-10 köttfärsbiffar
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 500 g blandfärs
  • 5 msk ströbröd; eller 2 mosade kokta potatisar; eller 1 dl havregryn
  • En halv finhackad gul lök
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Förbered tillbehör som potatis och grönsaker om du vill ha det till.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (om du ska steka klart köttfärsbiffarna i ugnen - du kan steka klart dem i stekpannan också om du har en stor panna).
  3. Blanda mjölk och ströbröd i en skål. Låt svälla medan du hackar löken.
  4. Skala och hacka gul lök fint (eller riv den).
  5. Blanda köttfärs, hackad lök, socker, ägg, salt och vitpeppar med ströbrödet i skålen till en jämn smet. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  6. Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov. Smaka av med salt och peppar.
  7. Dela upp köttfärssmeten i 8-10 delar och forma till bullar som du sedan plattar till och lägger på en bricka, tallrik eller fat smort med lite olja.
  8. Bryn köttfärsbiffarna på varje sida i en stekpanna, 3-4 minuter på varje sida. Du kan steka i lite olivolja och/eller smör. Bryn 3-4 stycken i taget. Lägg över efterhand i en ugnsform.
  9. När du brynt alla biffar ställer du in dem att steka klart i ugnen ca 15 minuter. Du kan också steka klart dem på medelvärme i stekpannan - gärna med lock då.
  10. Köttfärsbiffarna är klara att servera.


 

Omdömen:

Kommenterad av Neasva , söndag 22 mars 2015 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Sönerna älskar dessa! Använder lökpulver och tillsätter även Bullfighter sauce.

Fler recept ur samma kategori som Köttfärsbiffar:

Pepparrotskött
Pepparrotskött. Kokt grytkött av kalv eller lamm i pepparrotssås. Såsen gör du av den goda buljongen och smaksätter med grädde och finriven pepparrot.
Istället för färsk pepparrot kan du ta pepparrot på tub.
Klassisk svensk husmanskost.
Du kan koka pepparrotskött av grytkött med eller utan ben.
Du kan välja att koka köttet med purjolök, palsternacka och rotselleri som ger god smak men de kan uteslutas. Morot och lök räcker fint.
Servera gärna med kokta grönsaker som morot, blomkål och gröna bönor.
En skål med extra riven färsk pepparrot vid servering är gott till att strö över pepparrotsköttet för de som vill.
Lammytterfilé med rödvinssås
Lammytterfilé med rödvinssås, potatisgratäng, babyspenat och tomatsallad.
Vintips till är ett fylligt rödvin som ex. Shiraz från Australien.
Fläskkotletter i god sås med grädde och dragon
Fläskkotletter i god sås med grädde och dragon. Blir också gott med fläsknoisetter, fläskfile, nötkött, kycklingfile, viltkött eller lax.
Lätt att göra, rätt billigt och framförallt supergott. Ugnsstek ca 10 medelstora potatisar i klyftor i en panna med olivolja, salt och vitpeppar i 45 minuter på 200 grader till.
Pressad kokt potatis är annars också gott. Kokt blomkål, broccoli och/eller morötter passar till.
Tomatsallad eller fräst hel bladspenat passar till.
Öl eller cider är gott att dricka till fläskkotletterna.
Välj gärna fläskkött från ekologisk gård. Fråga i köttdisken.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Köttbullar med ingefära och Dijonsenap
Köttbullar med ingefära och Dijonsenap som ger god smak åt köttbullarna. Speciellt goda med blandfärs eller fläskfärs men kan göras av oxfärs, lammfärs eller viltfärs.
Köttfärssås med creme fraiche
Köttfärssås med crème fraiche. En god Bolognese pastasås med köttfärs, lök, vitlök, krossade tomater, chili, basilika, oregano och creme fraiche.
Köttfärsåsen passar till all slags pasta men speciellt spagetti.
Du kan använda nötfärs, blandfärs eller kycklingfärs. För vegetarisk variant kan du ta quornfärs. För veganer så funkar sojafärs.
Servera gärna med en blandad grönsallad, cocktailtomater och salladsdressing samt ett gott bröd till.
Köttfärsbiffar
Köttfärsbiffar görs av samma smet som till köttbullar och köttfärslimpa. Du kan använda blandfärs, oxfärs eller fläskfärs eller t.o.m. kycklingfärs.
Provstek gärna en liten bit färs innan du formar alla biffarna. Smaka på så vis av salt och peppar. Är färsen för lös kan du tillsätta någon msk mer ströbröd eller några tsk potatismjöl.
Till köttfärsbiffar är det gott med kokt potatis, gräddsås eller svampsås, inlagd gurka och kokta grönsaker som blomkål, morot och vårlök eller gröna bönor.
Köttfärsbiffar är också goda med rostad potatis, rotfrukter och paprika i ugnen serverat med tzatziki eller annan yoghurtsås.
Råris, quinoa eller kokt vete passar också köttfärsbiffar då gärna med ex. en tomatsås samt ugnsrostad paprika.
Köttfärsbiffarna kan du smaksätta på andra vis också med olika kryddor. Några förslag är: pressad vitlök, smulad fetaost och oregano;
hackad persilja, pressad vitlök, rosmarin och hackade oliver;
tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Squash- eller zuchinifrittata
Squash- eller zuchinifrittata. Frittata är en god spansk omelett. Här med strimlad zucchini, purjolök samt kokt tärnad potatis i omelettsmet som gräddas i panna i ugnen.
Frittatan är god med sallad ex. på paprika, isbergssallad, fetaost, olivolja och vinäger.
Servera gärna ett gott bröd till också.
Frittatan kan serveras varm eller kall. I spanien är det vanligt med en tårtbit kall frittata som tapas.
En perfekt resträtt på överbliven kokt potatis. Du kan öka mängden potatis och t.o.m. ersätta squashen om du vill.
Squash är det engelska namnet med ursprung från indianernas askutasquash. Zucchini är det italienska namnet. Courgette är det franska.
Stekt lax GI
Stekt lax GI. Quinoapanerad stekt lax med kokt broccoli och morot. Du kan såklart variera med andra kokta eller wokade grönsaker.
Gott med kall sås till ex. matyoghurt med hackad dill och citron. Eller keso smaksatt med en nypa saffran eller curry.
Köp gärna MSC-märkt lax.
Keftedes Grekiska lammköttbullar
Keftedes - Grekiska lammköttbullar smaksatta med vitlök, mynta och lite smulad fetaost. Du kan också använda nötfärs. Fetaost är valfritt.
Servera lammfärsbullarna med klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad eller grönsallad.
Stekt zucchini i skivor är också gott till.
Blir också gott med viltfärs (viltköttbullar) eller älgfärs (älgköttbullar).
Någon tsk mald spiskummin eller garam masala passar också att variera smaken på lammfärsbullarna.
Du kan också trycka upp färsen på spett och grilla grekiska lammfärsspett. Grillad paprika och zucchini passar då till. Skivor av bakpotatis som du förkokt nästan klart (men så att de håller ihop på grillen) är också gott till.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Dillkött kokt kalv eller lamm i dillsås
Dillkött. Kokt kalv eller lamm i dillsås. Du kan göra dillkött med benfritt kalvkött eller lammkött. Det går också bra med grytkött med ben såklart.
Dillkött är klassisk svensk god husmanskost.
Servera dillkött med pressad potatis eller kokt potatis. Kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter är gott till dillkött.
Du kan välja att koka köttet med purjolök, palsternacka och rotselleri som ger god smak men de kan uteslutas. Morot och lök räcker fint.
Råggröt gröt med rågflingor
Råggröt. Koka gröt med rågflingor. En god, nyttig och billig gröt till frukost eller mellanmål.
Servera råggröt med kall mjölk och något sött som socker eller färska bär som blåbär, sylt som lingonsylt, äppelmos eller kanske sirap.
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i lergryta eller stekgryta
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i ugnen ex. i lergryta, ugnsform eller stekgryta.
Fläskkarré blir supergod stekt i ugnen, gärna i en lergryta men det går såklart bra i en ugnspanna eller annan stekgryta, ugnsgryta eller järngryta.
Köp svenskt krav-märkt griskött.
Såsen kan du laga med eller utan svamp och valfri gelé.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Makaroner och ost
Makaroner och ost eller Mac and cheese. En amerikansk klassiker med kokta makaroner smaksatta med tre sorters ost som cheddar, parmesan och mozzarella samt Bechamelsås som gratinerats eller lagats direkt i kastrullen.
Gott som vegetarisk rätt med sallad eller som tillbehör till ex. amerikansk mat som revbensspjäll, pulled pork, grillad korv eller annat grillat. Även gott till svenska klassiska köttbullar eller stekt falukorv.
Med riktig cheddar, parmesan och mozzarella är makaronerna riktigt lyxiga och passar som finare tillbehör. Vill du dra ner på lyxen på tar du vanlig billigare riven gratängost.
Vidare kan du skippa att gratinera dina makaroner och bara blanda ihop de kokta makaronerna med bechamelsås samt riven ost och servera.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället om det är viktigt för dig eller gäster. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Italiensk ugnsstekt falukorv
Italiensk ugnsstekt falukorv med salami, tomat, champinjoner, rödlök, chili, vitlök, basilika och en skvätt grädde. En lyxig variant av ugnsstekt falukorv.
Falukorv har inget med Italien att göra men de typiskt italienska smaksättarna får i detta fallet ge namn åt denna rätt.
Servera falukorven med potatis mos, gärna basilikamos. Råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous passar också istället för potatismos.
Scones med dinkel dinkelscones
Scones med dinkel. Hembakta dinkelscones är enkla, fettsnåla och snabba att baka, jättegoda, har mindre fett än vanliga scones, är fiberrika, grovt mjöl och nyttigare dinkelmjöl.
Ett tips är att baka dem i en muffinsplåt.
Det går också bra med vetemjöl såklart - eller blanda som du vill.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Älgfärsbiffar
Älgfärsbiffar. Biffar med älgfärs, lök, grädde och ströbröd stekta i smör.
Servera förslagsvis med en god gräddig steksky från pannan, samt kokt potatis, lingon och kokta grönsaker.
Lammkotletter med rödvinssås
Lammkotletter med rödvinssås. Här med klyftpotatis samt brysselkål med bacon och balsamvinäger.
Du kan såklart ha andra tillbehör till om du vill. Lägg gärna till en grönsallad eller tomatsallad.
Fläskschnitzel
Fläskschnitzel. Panerad schnitzel med fläskkött serverad med klyftpotatis, enkel rödvinssås, citron, broccoli och morot.
Fläskschnitzlarna kan också garneras på klassiskt vis med kapris, citron och ansjovis. De kan serveras med eller utan sås eller andra valfria tillbehör. Andra såsen som passar till schnitzel är svampsås, bearnaisesås eller brunsås.
Vill du ha glutenfri panering så väljer du glutenfritt ströbröd och skippar mjölet (torka köttet torrt och ta salt och peppar).
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook