AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Grönpepparsås

Grönpepparsås Grönpepparsås. En god sås med smak av grönpeppar - en variant på pepparsås. God sås till biff (pepparbiff), anka, kyckling, viltkött, fläskfilé mm.
Steker du anka, kyckling eller kött så ta gärna stekskyn från dessa och smaksätt grönpepparsåsen med mot slutet
Grönpeppar är torkade omogna, gröna små frukter från pepparplantan, en slags vinranka, som växer bla i Indien. Grönpeppar blir sedan svartpeppar och vitpeppar (dock ej rosépeppar som kommer från tropiskt träd).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 12)
4 port grönpepparsås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 2 msk grönpepparkorn
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten och buljongtärning av kött, kyckling eller fisk (beroende på vad såsen serveras till) eller så kan du ta riktig fond som kycklingfond
  • 2 dl grädde (eller mer vatten)
  • 2 krm salt

Tillagning:

  1. Krossa grönpepparn i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som botten på en stekpanna.
  2. Sätt på en kastrull och smält smöret.
  3. Tillsätt grönpeppar och rör runt. Fräs någon minut.
  4. Tillsätt mjölet och fräs runt i någon minut.
  5. Vispa i vatten och ev. grädde lite i taget under kraftig vispning.
  6. Koka grönpepparsåsen på medelvärme i fem minuter och rör då och då så att den inte bränns.
  7. Smaka av grönpepparsåsen med salt och ev. mer krossad grönpeppar efter tycke.


 

Fler recept ur samma kategori som Grönpepparsås:

Trattkantarellsås
Trattkantarellsås. Gräddig sås med trattkantareller är god till det mesta ex. stekt grillat kött, stek, nötkött, kyckling, vegetariskt, griskött, viltkött med mera.
Yoghurtsås med citron och mynta
Yoghurtsås med citron och mynta. Den här såsen är god att skeda över couscous och annat som grillat mm.
Förvaras i kyl och kan förberedas dagar i förväg.
Receptet kan halveras för 4 portioner.

Gravlaxsås
Gravlaxsås till gravad lax. Servera gravlaxsås med gravad lax skivad med sallad, kokt potatis och citron. Eller till julbord, påsk eller midsommar.
Se alla recept ur kategorin Såser
Melon med Parmaskinka
Melon med parmaskinka, lufttorkad skinka eller Prosciutto - lindade melonbitar.
Sälta från lufttorkad skinka och sötman från melon blir mycket gott.
Hallontårta med marängbotten
Hallontårta med marängbotten. En god och enkel tårta med bottnar av maräng, vispgrädde och toppad med färska hallon.
En god och bra tårta om du har överblivna äggvitor att göra av med. En bärtårta som passar på buffé, kalas, midsommar, kräftkalas och fest.
Du kan såklart ersätta eller delvis byta ut hallonen mot andra färska bär som röda vinbär, svarta vinbär, blåbär, jordgubbar, smultron eller hjorton.
Du kan förbereda tårtan innan genom att baka marängbottnarna, vispa grädden (och ha i kylen) samt ha hallon redo. Sedan lägger du bara ihop tårtan på ett serveringsfat innan servering. Annars håller tårtan i kylen någon dag färdig.
Clafoutis fransk kaka med bär
Clafoutis som är en fransk kaka med bär eller frukt i botten överbakt med en variant av sockerkakssmet.
Här har jag mandel och smör i smeten för det är gott. Vanlig sockerkakssmet blir också mycket gott att hälla över bären och baka.
Plommon, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, vinbär, kärsbär, persika passar till denna franska kaka. Se till att frukt och bär är mogna bara.
Clafoutis kan serveras som den är eller med lättvispad grädde (kanske med en skvätt calvados eller cognac i samt lite vaniljsocker), med vaniljsås eller bärsås.
Vanligt är att pudra över florsocker innan servering.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Matbröd med skållat rågmjöl
Matbröd med skållat rågmjöl. Ljusa runda stora matbröd med vetemjöl special och smak av lite skållat rågmjöl.
Skållat rågmjöl är mjöl du häller hett vatten på och skållar. Sedan får det stå och svälla några timmar och ger då god smak och lite rustikt stil på brödet.
Stekta tomater
Stekta tomater. Tomathalvor stekta i olivolja, rosmarin och vitlök (valfritt). Gott, nyttigt och enkelt tillbehör till det mesta ex. grillat eller till buffé.
Du kan också ha på hackad färsk basilika, skivad mozzarellaost, balsamvinäger, ruccola, babyspenat, strimlad röd paprika för goda varianter av stekta tomater.
Tomaterna passar som GI eller LCHF tillbehör.
Inlagd smörgåsgurka
Inlagd smörgåsgurka av slanggurka eller västeråsgurka till leverpastejsmacka, söndagsstek och allt annat som smörgåsgurka är så gott till.
Se till att ha rena burkar och lock om du ska spara gurkan länge.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept

Gilla oss på Facebook