AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Grönpepparsås

Grönpepparsås Grönpepparsås. En god sås med smak av grönpeppar - en variant på pepparsås. God sås till biff (pepparbiff), anka, kyckling, viltkött, fläskfilé mm.
Steker du anka, kyckling eller kött så ta gärna stekskyn från dessa och smaksätt grönpepparsåsen med mot slutet
Grönpeppar är torkade omogna, gröna små frukter från pepparplantan, en slags vinranka, som växer bla i Indien. Grönpeppar blir sedan svartpeppar och vitpeppar (dock ej rosépeppar som kommer från tropiskt träd).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 13)
4 port grönpepparsås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 2 msk grönpepparkorn
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten och buljongtärning av kött, kyckling eller fisk (beroende på vad såsen serveras till) eller så kan du ta riktig fond som kycklingfond
  • 2 dl grädde (eller mer vatten)
  • 2 krm salt

Tillagning:

  1. Krossa grönpepparn i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som botten på en stekpanna.
  2. Sätt på en kastrull och smält smöret.
  3. Tillsätt grönpeppar och rör runt. Fräs någon minut.
  4. Tillsätt mjölet och fräs runt i någon minut.
  5. Vispa i vatten och ev. grädde lite i taget under kraftig vispning.
  6. Koka grönpepparsåsen på medelvärme i fem minuter och rör då och då så att den inte bränns.
  7. Smaka av grönpepparsåsen med salt och ev. mer krossad grönpeppar efter tycke.


 

Fler recept ur samma kategori som Grönpepparsås:

Salsasås
Salsasås till nachos eller tortillachips. Hemgjord het salsa eller dipp med tomatsås, chili, vitlök, lök och gurka. Gör din egen salsadipp.
Annat gott i mexikansk salsasås är finhackad: färsk koriander, bladpersilja, oliver, paprika, salladslök och/eller färska tomater.
5 dl salsasås räcker till 1-2 påsar nachos och ca 8 personer.
Salsan håller sig länge i kylen. Salsan kan användas som sås till annat också: servera som sås till det mesta ex. grillad lax, kyckling eller annat kött, fisk eller grönsaker. Ha som salsasås till tacos och mexikansk mat.
Istället för krossade tomater kan du hacka några färska tomater med eller utan skal. Vill du ha utan skal så får du skära ett kryss i motsatta ändan av blomfästet samt koka dem i 1-2 minuter, skölj kallt, skala sedan av skinnet, klyfta samt kärna ur dem och tärna dem.
Tomatdoftande pastasås med kyckling
Tomatdoftande pastasås med kyckling. Pastasås med tomat toppad med kyckling. God till pasta som spagetti eller penne.
Servera gärna en tomatsallad samt bröd till. På bilden rustik baguette med röra av hälften färskost och hälften ajvar.
Trattkantarellsås
Trattkantarellsås. Gräddig sås med trattkantareller är god till det mesta ex. stekt grillat kött, stek, nötkött, kyckling, vegetariskt, griskött, viltkött med mera.
Istället för färsk svamp kan du ta 3-4 dl frysta förvällda svampar eller 1,5-2 dl torkade trattkantareller.
Se alla recept ur kategorin Såser
Rensteksplanka
Rensteksplanka. En variant på plankstek med renstek. Blir också gott med renfile såklart. Plankan är toppad med kantarellsås, gratinerat palsternacksmos, grilltomat, skivad renstek samt broccoli. Servera med vinbärsgelé.
Du behöver plankor att laga plankstekarna på såklart. Dessa finns bla på Claes Ohlsson i skrivande stund.
Här har jag lagat till flera portioner då rensteken blir bäst om den steks hel i bit. Gör du bara ex. två plankor så laga ändå hela receptet och njut av resterna som blir över. Kan då även frysas i portioner.
Kokt kyckling med citronsås
Kokt kyckling med citronsås samt kokta knippmorötter i olika färger, kokt delikatesspotatis samt babyspenat. Du kan koka kyckling eller höns. Höns tar längre tid att koka mört men blir billigare och ändå mycket gott.
Av en kokt kyckling får du förutom köttet både buljong till såsen och buljong samt kött över till en soppa nästa dag.
Godast är färsk svensk majskyckling eller kravmärkt kyckling.
Köper du fryst kyckling så lägg den att tina i kylen dagen innan.
Entrecote med kantarellsås
Entrecote med kantarellsås och tillbehör. Du kan grilla eller steka Entrecoten. Här med grönsallad, linser och kokt färskpotatis men du kan också välja andra tillbehör som klyftpotatis, rostade rotfrukter eller råris.
Räkna ca 300 gram färska kantareller.
Istället för att koka egna gröna linser kan du köpa kokta valfria linser och skölja dem noga i durkslag.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Pilaffris med fänkål
Pilaffris med fänkål, paprika och lök. Ett smakrikt ris med grönsaker i ett som passar som tillbehör till de mesta som ex. kyckling, fisk, korv eller halloumi med mera.
Grönsaksbuljong kan du laga själv (sök recept här på receptfavoriter) eller så kan du ta en buljongtärning (gärna ekologisk) och vatten.
Broccoli och blomkålssoppa
Broccoli och blomkålssoppa. En soppa god till lunch eller soppmiddag.
Du kan laga soppan på färsk blomkål och broccoli eller på frysta buketter. Med frysta buketter går det den lätt och snabbt att laga till många. Nyttigast och lite godare blir dock soppan med färska grönsaker.
Servera gärna soppan med ett gott bröd eller varma mackor till. På bilden varma mackar med baguette.
Med Oatley havredryck eller sojaprodukter blir soppan vegan (byt ut smöret mot olja, grädden och mjölken mot motsvarande).
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Italiensk ugnsstekt falukorv
Italiensk ugnsstekt falukorv med salami, tomat, champinjoner, rödlök, chili, vitlök, basilika och en skvätt grädde. En lyxig variant av ugnsstekt falukorv.
Falukorv har inget med Italien att göra men de typiskt italienska smaksättarna får i detta fallet ge namn åt denna rätt.
Servera falukorven med potatis mos, gärna basilikamos. Råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous passar också istället för potatismos.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept

Gilla oss på Facebook