Grönpepparsås

En god sås med smak av grönpeppar - en variant på pepparsås. God sås till biff (pepparbiff), anka, kyckling, viltkött, fläskfilé mm.

Steker du anka, kyckling eller kött så ta gärna stekskyn och skippa buljongtärning. Godast blir det med en riktig fond av kött, kyckling, fisk eller grönsak - välj beroende på vad såsen serveras till - grönsaksbuljong funkar till allt.

Grönpeppar är torkade omogna, gröna små frukter från pepparplantan, en slags vinranka, som växer bla i Indien. Grönpeppar blir sedan svartpeppar och vitpeppar (dock ej rosépeppar som kommer från tropiskt träd). Vill du laga en riktigt fin och god grönpepparsås så kan du använda en extra fin peppar som grön urskogspeppar från Lake Periyar, variera med svartpeppar som Cubebepeppar från Indonesien eller Andalimanpeppar från Tasmanien. Du hittar peppar på Alltgott.se

Istället för ljus soja kan du ta några droppar kinesisk soja.

4 portioner grönpepparsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 msk grönpepparkorn
  • 1 schalottenlök
  • 3 msk smör
  • 2 msk maizena, ljus redning
  • 2,5 dl valfri fond eller vatten och en halv buljongtärning av kött, kyckling, fisk eller grönsak (beroende på vad såsen serveras till - grönsaksbuljong funkar till allt)
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 2 tsk vinbärsgelé
  • 1 tsk ljus japansk soja

Tillagning

  1. Krossa grönpepparn i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som botten på en stekpanna.
  2. Skala och finhacka schalottenlöken.
  3. Sätt på en kastrull och smält smöret.
  4. Tillsätt schalottenlök samt grönpeppar och rör runt. Fräs någon minut.
  5. Häll i fond eller vatten och buljongtärning samt grädde.
  6. Koka grönpepparsåsen i någon minut under omrörning.
  7. Tillsätt och smaka av med crème fraiche, soja och gelé samt ev. mer krossad grönpeppar efter tycke. Värm men koka ej.
E-mail
Medel: 3.7 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer