Skysås med rödvin

Skysås med rödvin, timjan och Balsamico-vinäger. En god sås på skyn från ex. stek eller liknande lagat i ugn.
Du kan också vispa och sila ur stekpannan du stekt i för att få en steksky till såsen. Även utan sky går det att laga såsen med 1-2 dl vatten och 4 msk ljus soja typ Kikkoman istället för steksky.
Välj ett torrt rött vin av bra kvalitet - ex. en Shiraz från Australien.

4 portioner skysås med rödvin

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 17 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 0,5 msk socker
  • 2 msk färsk timjan (bladen) eller 0,5 tsk torkad timjan
  • 3 msk mörk maizenaredning (för bruna såser)
  • 2 dl steksky från stek eller liknande
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Koka upp rödvin, vatten, balsamvinäger, socker och timjan.
  2. Red med maizenaredning till en såsig konsistens.
  3. Hit kan du förbereda och låta småkoka medan ex. steken blir klar.
  4. Sila upp sky eller fond från stek eller liknande och vispa ner i såsen.
  5. Låt koka upp och sjud några minuter.
  6. Smaka av skysåsen med salt och svart- eller vitpeppar.
  7. Innan servering så vispar du i smöret.
  8. Skysåsen med rödvin är klar att serveras.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer