Skysås med rödvin

Skysås med rödvin, timjan och Balsamico-vinäger. En god sås på skyn från ex. stek eller liknande lagat i ugn.
Du kan också vispa och sila ur stekpannan du stekt i för att få en steksky till såsen. Även utan sky går det att laga såsen med 1-2 dl vatten och 4 msk ljus soja typ Kikkoman istället för steksky.
Välj ett torrt rött vin av bra kvalitet - ex. en Shiraz från Australien.

4 portioner skysås med rödvin

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 17 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 0,5 msk socker
  • 2 msk färsk timjan (bladen) eller 0,5 tsk torkad timjan
  • 3 msk mörk maizenaredning (för bruna såser)
  • 2 dl steksky från stek eller liknande
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Koka upp rödvin, vatten, balsamvinäger, socker och timjan.
  2. Red med maizenaredning till en såsig konsistens.
  3. Hit kan du förbereda och låta småkoka medan ex. steken blir klar.
  4. Sila upp sky eller fond från stek eller liknande och vispa ner i såsen.
  5. Låt koka upp och sjud några minuter.
  6. Smaka av skysåsen med salt och svart- eller vitpeppar.
  7. Innan servering så vispar du i smöret.
  8. Skysåsen med rödvin är klar att serveras.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer