Beurre manié mjölredning till sås

Beurre manié. Beurre manie är en mjölredning till sås. En slags pastaredning du gör genom att blanda smör med mjöl till en deg/pasta.
Redning till några liter. Beurre manién brukar man göra en omgång av och ha i kylen eller framme vid service i köket (om man har restaurang). Sedan kan man reda såser och grytor efterhand snabbt och enkelt. Beurre manié klickar man i den kokande såsen eller grytan och rör så att pastan löser sig och reder såsen eller grytan.
Räkna med 2-3 msk för att reda en sås på 5 dl. Tillsätt lite i taget och se så att du får önskad lagom redning och tjocklek på såsen.
Till mörkare såser och grytor brukar man bryna smöret och mjölet nästan gyllenbrunt och då får Beurre manien en kraftigare nötig smak. Till ljusare såser smälter man bara smöret och blandar ihop med mjölet.
Kan förvaras i kylen flera veckor eller frysas i mindre omgångar för att ta fram och reda med när det behövs.

1 sats beurre manie

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 3 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 2,5 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Rör i mjölet och rör ut det till en jämn pasta/deg.
  3. Klicka ner beurre manien i kokande sås eller gryta under omrörning.
  4. Låt koka i ca 3 minuter och rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer