Helstekt kyckling eller ugnstekt kyckling

En av mina favoriträtter är helstekt kyckling i ugnen med gräddsås på skyn, kokt potatis, grönsaker som brysselkål, bönor och/eller kokt morot, gelé och pressgurka.

Den godaste och finaste kycklingen är färsk svensk majskyckling eller ekologiskt uppfödd kyckling.

Du behöver bomullssnöre eller steksnöre om du vill binda upp kycklingen vilket jag rekommenderar då den blir saftigare och jämnare stekt.

4 portioner helstekt kyckling

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,3 kg färsk kyckling, urtagen eller tinad fryst
  • 30 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 morot, i bitar
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 3 dl grädde
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj kycklingen och torka den torr med hushållspapper.
  3. Smält smör och olja med soja och rosmarin i stekgrytan eller stor stekpanna.
  4. Salta pensla insida och utsida av kycklingen med det smälta smöret.
  5. Bind ev. upp kycklingen med steksnöre. Då lägger du en ögla runt halsen och sedan binder du upp runt hela kroppen och runt låren.
  6. Bryn kycklingen runt om i stekgrytan.
  7. Ställ in stekgrytan med kycklingen med bröstet uppåt med grönsaker runt om och stek i 45-60 minuter.
  8. Du kan också lägga över allt i en ugnsform.
  9. Ös kycklingen var tionde minut med fettet i pannan.
  10. Kycklingen är färdig när köttsaften ej är rosa utan klar när man skär längst in mot lårbenet.
  11. Ta upp kycklingen och låt den vila under folie.
  12. Sås till kycklingen: häll över köttsaften i en gryta (eller använd den du lagat kycklingen i) till att koka sås i.
  13. Tillsätt schalottenlöken och buljong. Låt skyn koka kraftigt på spisen tills hälften återstår. Ta av från värmen och vispa i 3 msk smör samt grädden.
  14. Smaka av såsen med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.2 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer