Mörk grundsås Sauce Espagnole brunsås

Mörk grundsås sk Sauce Espagnole. En klassisk brunsås med mörk köttbuljong som reds med smör och vetemjöl.

Sauce Espagnol är en utmärkt grunsås till många såser med olika smaksättningar: Ex. kan du smaksätta brunsåsen med 2 msk starkvin som portvin, sherry eller madeira; eller 2 msk ajvar (paprikaröra); eller 2 msk tomatpuré.

Godast blir brunsåsen på hemgjord riktig köttbuljong men du kan också göra på buljongtärning eller flytande buljong men då smakar såsen köpt buljong. Med buljongextrakt som mest innehåller salt så kan du ej heller reducera buljongen för mer smak (då smakar den vara mer salt).

Köttbuljongen kan du låta svalna och spara i kylen i ca 3 dagar, eller i mindre laddningar ex. kan du frysa köttbuljongen i småburkar och ta fram efterhand.

4 portioner mörk grundsås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mörk köttbuljong
  • Hemjord köttbuljong: 1 kg köttben
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök (valfritt)
  • 1 purjolök
  • 0,25 rotselleri
  • 1 lagerblad
  • 4 pepparkorn
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk timjan
  • 4 stjälkar persilja eller någon dl grovhackad persilja

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Rör i mjölet och bryn det ljust brunt under omrörning i någon minut. Mjölet ska få lite nötig doft och smak.
  3. Tillsätt köttbuljongen under omrörning lite i taget.
  4. Koka brunsåsen i minst 5 minuter (så att mjölsmaken försvinner).
  5. Smaksätt ev. såsen: förslagsvis med 2 msk tomatpuré; eller 2 msk madeira eller portvin; eller 2 msk ajvar (paprikaröra).
  6. Koka ihop såsen och smaka av med salt och peppar.
  7. HEMGJORD KÖTTBULJONG: Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Lägg upp köttbenen i en långpanna, tillsätt tomatpuré och blanda runt. Sätt in benen i ugnen i ca 30 minuter så att de bryns och får en fin brun yta.
  9. Rensa, skölj, skala och tärna grönsakerna i ca 1x1 cm stora tärningar.
  10. Ta ut benen och lägg i en stor kastrull - stor nog att få plats med benen och grönsakerna som du tillsätter samt vatten som du fyller upp med så att det täcker ben och grönsaker.
  11. Koka upp köttbuljongen och skumma med en slev bort det mesta skummet.
  12. Tillsätt lagerblad, salt, peppar, timjan samt persilja.
  13. Låt köttbuljongen sjuda på låg värme utan lock i ca två timmar. Den kokar då ihop till en tjockare konsistens, får smak och blir mer koncentrerad.
  14. Lyft upp benen och släng dem.
  15. Passera resten av buljongen genom en sil (ex. trådsil eller silduk) och tryck och mosa genom buljongen - det är bara gott om lite av grönsakerna kommer med.
  16. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och värm den - nu kan du använda buljongen eller koka ner och koncentrera smaken ännu mer.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer