Älgfärsbiffar

Biffar med älgfärs, lök, grädde och ströbröd stekta i smör.
Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta potatisar.
Servera förslagsvis med en god gräddig steksky från pannan, samt kokt potatis, lingon och kokta grönsaker.

4 portioner älgfärsbiffar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 g älgfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 finhackad eller riven gul lök
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm mald kryddpeppar (valfritt)
  • 4 msk smör eller olivolja att steka biffarna i
  • Skysås: 2 dl vatten eller steksky
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 dl grädde
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk mörk kinesisk soja
  • 2 msk maizena redningsmjöl (brun maizena)
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis
  • 2 dl lingonsylt
  • 250 gram kokta grönsaker som broccoli, morot eller blomkål

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till:
  2. Älgfärsbiffar: blanda grädde och ströbröd, hacka eller riv sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till älgfärssmeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  3. Stek ett litet smakprov. Kanske behövs mer av någon krydda, vanligtvis salt.
  4. Forma biffarna i storlek som ishockeypuckar.
  5. Bryn några i taget i smör i en stekpanna.
  6. Lägg över på en tallrik.
  7. Vispa ur stekpannan med vatten och häll över i en panna med höga kanter. Rör i buljongtärning och soja samt red med maizena redningsmjöl. Koka upp.
  8. Lägg i älgfärsbiffarna och låt puttra klart i såsen ca 10 minuter.
  9. Förbered ev. kokta grönsaker att servera till.
  10. Servera köttfärsbiffarna med kokt potatis, sås, lingon och grönsaker.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer