AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Älgfärsbiffar

Älgfärsbiffar Älgfärsbiffar. Biffar med älgfärs, lök, grädde och ströbröd stekta i smör.
Servera förslagsvis med en god gräddig steksky från pannan, samt kokt potatis, lingon och kokta grönsaker.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote imagevote image 5 av 5 (Antal röster: 1)
4 port älgfärsbiffar
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 500 g älgfärs
  • 5 msk ströbröd; eller 2 mosade kokta potatisar
  • En halv finhackad gul lök (eller riven)
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm mald kryddpeppar (valfritt)
  • 4 msk smör eller olivolja att steka biffarna i
  • Skysås: 2 dl vatten + en köttbuljongtärning
  • 3 dl grädde
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk mörk kinesisk soja
  • 2 msk maizena redningsmjöl (brun maizena)
  • Tillbehör: kokt potatis, lingon och kokta grönsaker

Tillagning:

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till:
  2. Älgfärsbiffar: blanda grädde och ströbröd, hacka eller riv sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till älgfärssmeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  3. Stek ett litet smakprov. Kanske behövs mer av någon krydda, vanligtvis salt.
  4. Forma biffarna i storlek som ishockeypuckar.
  5. Bryn några i taget i smör i en stekpanna.
  6. Lägg över på en tallrik.
  7. Vispa ur stekpannan med vatten och häll över i en panna med höga kanter. Rör i buljongtärning och soja samt red med maizena redningsmjöl. Koka upp.
  8. Lägg i älgfärsbiffarna och låt puttra klart i såsen ca 10 minuter.
  9. Förbered ev. kokta grönsaker att servera till.
  10. Servera köttfärsbiffarna med kokt potatis, sås, lingon och grönsaker.


 

Fler recept ur samma kategori som Älgfärsbiffar:

Hemgjord tempurasmet tempura
Hemgjord tempurasmet. En japansk frityrsmet som blir tunn och knaprig.
Gott att göra göra tempura på är grönsaker 2-3 mm tjockt skurna i dm långa stavar av morot, purjolök, zucchini och äggplanta; bitar av svamp som champinjoner, taggsvamp, shiitake; skaldjur som räkor eller kräftstjärtar; fisk som lax, torsk; kycklingstrimlor; fläskfiléstrimlor osv.
Tempura serveras med ljus japansk soja eller tempuradipssås att dippa i. Äts med pinnar. Vidare är en skål med japanskt klibbigt ris till gott.
Tempuramjöl finns också att köpa färdigt att blanda med kallt vatten.
Riktigt gott är också att vända det du friterar först i tempurasmeten och sedan i panko - japanskt ströbröd.
Välj en vegetabilisk olja som majsolja eller solrosolja att fritera i.
Tempura är gott som förrätt eller huvudrätt - mellanrätt med ris.
Vintips till är vitt fruktigt vin eller varm sake (japanskt risvin).
Lövbiff med pepparrot
Lövbiff med pepparrot och äggula. En klassiker som passar med grönsallad, tomater och marinerade vita bönor samt ev. klyftpotatis till.
Ökar då på sallad och bönor så får du en GI-anpassad rätt.
Kycklingfile med creme fraiche
Kycklingfilé med crème fraiche smaksatt med dragon och vinäger. En variant på kyckling med bearnaisesås men här är såsen kall och enkelt ihoprörd av creme fraiche, dragon och vinäger.
Andra varianter av kall sås av creme fraiche som passar till kyckling är: några msk sweet chili-sås; några msk ajvar (paprikaröra); dijonsenap och honung; smulad fetaost; smulad getost; några msk pesto; någon tsk riven färsk ingefära; riven pepparrot; någon tsk wasabi; några tsk franska örter.
Servera gärna som på bilden med rostade potatisar samt sötpotatis; ugnstorkade tomater och sallad med babyspenat, kikärter och riven morot vända i lite vinäger, olivolja, salt och peppar.
Annat som passar till kycklingen är klyftpotatis, hasselbackspotatis, ris, tagliatelle, tomatsallad, grönsallad eller annat valfritt tillbehör.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Rådjursstek i ugn
Rådjursstek i ugn. Ett grundrecept på hur du steker rådjursstek i ugn. Hur länge, tid, stektemperatur och innertemperatur hittar du här.
Du kan ha valfria tillbehör till rådjurssteken. Några förslag är klyftpotatis, rostade rotfrukter, potatisgratäng, hasselbackspotatis; såsen som rödvinssås, svampsås, kantarellsås, ädelostsås, bearnaisesås samt grönsaker som kokt broccoli, blomkål, morot, brysselkål, haricots verts mfl passar till.
Rådjurssteken kan även kryddas med rosmarin, vitlök och timjan; eller några krossade enbär istället för nedan förslag.

Älggryta
Grundrecept på älggryta. En klassisk och enkel gryta med älgkött kokt i rödvin och smaksatt med enbär samt timjan.
Blir också god med annat grytkött.
Älggryta är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller ris som råris.
Gott till är också gelé samt kokta grön)saker.
Älggrytan är god som den är men vill du variera så kan du ha en eller flera andra ingredienser ex. torkad eller smörstekt färsk svamp (tillsätt mot slutet; fläsktärningar (fräs med köttet i början); tomatpuré (fräs med köttet i början); messmör (smaksätt i slutet); grädde (tillsätt i slutet); röd- eller svartavinbärsgelé (smaksätt med på slutet) samt smulad mögelost (smaksätt med på slutet); kanelstång (koka med grytan); mörk choklad (smaka av med på slutet); balsamvinäger (smaka av med på slutet) osv.
Älggryta med rödvin
Älggryta med rödvin. En god klassisk viltgryta med älgkött kokt i rött vin med grönsaker samt smaksatt med timjan.
Älg- och viltgrytan kan smaksättas vidare med gelé på svarta eller röda vinbär, grädde, smulad grönmögelost, messmör, torkad eller färsk stekt svamp och/eller smulade enbär. Rotgrönsaker som palsternacka och rotselleri ger god smak.
Överkurs är att marinera älggrytbitarna någon dag innan i en påse med lite rödvin, 0,5 tsk timjan, några pepparkorn, 2 lagerblad och lite grovhackad vitlök. Tillsätt sedan marinaden till grytan.
Grytan blir också god att laga med annat grytkött som högrev eller annat vilt.
Älggrytan blir godare dagen efter.
Till älggrytan är det gott med potatismos, pressad potatis, råris, rostad potatis och rotfrukter. Riktigt gott är palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka). Servera gärna grytan med kokta grönsaker som gröna bönor eller brysselkål. Gelé av svarta eller röda vinbär är gott till viltgrytan.
Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Viltrecept
Kokt grönsakstillbehör
Kokt grönsakstillbehör. Ett förslag på kokta grönsaker som passar som tillbehör till det mesta. Här har jag valt knippmorötter, bönor sk haricots verts samt knipp-, vår- eller salladslökar.
Du kan såklart ta andra grönsaker som vaxbönor, strimlad purjolök, broccolibuketter, blomkålsbuketter, brysselkål, rotselleri i stavar osv.
Väljer du vanliga morötter så slanta dem snett eller skär dem i stavar innan du kokar dem.
Bearnaisesås béarnaisesås
Klassiskt recept på bearnaisesås. Béarnaisesås är enkel och mycket god bara man fått lite kläm på det - vips så har du supergod hemgjord bearnaisesås. Såsen får smak av vinäger, dragon och smör. Hackad persilja är också gott i.
Bearnaisesås smaksätts med dragon. Du kan välja torkad dragon eller dragon som är inlagd i vitvinsvinäger. Använder du inlagd dragon så tar du en 2-3 msk och hackar fint och rör i bearnaisesåsen. Vidare kan du då också ha i vinäger med smak från den inlagda dragonen.
TIPS FÖR ATT LYCKAS MED BEARNAISESÅS:
Blir bearnaisesåsen för varm när du gör den så spricker den - äggen koagulerar och blir nästan äggröra och såsen ser grynig ut istället för jämn och fin som en majonnäs. Ta då av såsen från värmen. Börja sedan om från början genom att vispa äggulor fluffigt och droppvis tillsätta lite i taget av några msk skirat smör och sedan droppvis av den misslyckade spruckna såsen. Då ser du om bearnaisen går ihop fint likt en majonnäs.
Du kan vispa för hand om du är stark och snabb eller med elvisp.
Lättast att få ihop blir bearnaisesåsen om alla ingredienser håller ungefär samma temperatur ex. runt 55 grader.
Om du vill kan du göra bearnaisesåsen kall men då måste du använda ett flytande smörolja typ såsbas (detta är vad många restauranger gör).
Du kan vispa bearnaiese i vattenbad - koka upp vatten i en vid panna och sänk ner en rostfri bunke i vattnet. Eller om du är försiktig så kan du vispa ihop bearnaisen i en vanlig kastrull. Akta så det inte blir för varmt (då kan du sätta kastrullen i vasken och spola kallt vatten runt botten så den svalnar snabbt). Se också upp för eftervärmen i kastrullen eller bunken som kan spräcka bearnaisen om du ställer såsen åt sidan utan att röra den. Häll ev. upp i ny bunke och servera direkt. Bearnaisesås kan hållas varm i vattenbad upp till kanske 20 minuter i runt 50-60 grader.
Gräddkola kolasmet julkola smörkola
Gräddkola. Kolasmet till julkola, smörkola, godis och små kolor. Lägg till sötmandlar och du gillar mandelkola.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Chiligryta med viltkött
Chiligryta med viltkött. En variant på chili con carne med hela grytbitar viltkött, bönor, tomat och paprika.
Du kan laga chiligrytan med valfritt grytkött av vilt som rådjurskött, älgkött, vildsvinskött eller hjortkött. Vanligt nötkött går såklart också bra.
Du kan använda vilka bönor du vill. Godast blir grytan med egna kokta bönor som du kokt i förväg. Koka då gärna ett helt paket (enligt recept på paketet) så kan du spara resten i frysen. Använder du färdigkokta bönor från burk så skölj dem i durkslag innan. Man kan också använda bara små bönor av valfri sort (ej stora vita bönor) och blötlägga dem ett dygn innan och sedan koka dem mjuka tillsammans med köttet direkt i grytan.
En surdegsbaguette eller annat valfritt bröd passar till grytan samt yoghurt att klicka över. Uteslut brödet och ta maizena istället för vetemjöl vid GI-kost. Vidare kan man servera ris, råris, potatis, quinoa, bulgur eller couscous. Du kan också späda grytan med mer bönor, kikärtor, paprika, potatisbitar och grönsaker som tärnad zucchini och äggplanta.
Höstgryta med indiska smaker
Höstgryta med indiska smaker. En god höstgryta med grönsaker och smak av curry.
Till denna höstgryta kan du ha valfritt kött som fläskkarre, skinkstek, fläskfile, kyckling, nötkött eller mört lammkött. Lök, champinjoner, paprika, kikärter blir god gryta. Du kan också skippa köttet och ha i fler grönsaker som zucchini, potatis, kålrot, vitkål för en vegetarisk höstgryta.
Till servering av grytan passar: basmatiris kokt med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanel. Bröd passar också till. Skivad banan, cashewnötter, jordnötter, russin passar vid sidan kan man toppa grytan med. Gott till grytan är också naturell yoghurt smaksatt med lite hackad mynta. Hoummus - kikärtsröra passar också till grytan.
Spagetti med tonfisk
Spagetti med tonfisk och crème fraiche smaksatt med chili, vitlök, citron, persilja och en nypa curry serverad med broccoli, morötter och gul lök.
En snabb, god och billig pasta med tonfisk på burk. Köp MSC-märkt tonfisk. Om du vill ha mycket tonfisk så kan du ta en burk extra.
Gott i är också svarta grovhackade oliver. Kapris kan man också ha i.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Gräddfilssås gräddfilsås sås med gräddfil
Gräddfilssås med olika smaksättningar. Sås med gräddfil. Smaksätt gräddfil så blir det en tjock god sås. Enkelt och supergott.
Gräddfilssås passar till dipp eller inkokt eller rökt fisk, skinka, matjesill, kassler, stekt fisk, kallt kött som rostbiff, kyckling, stekt strömming eller sill, korv, potatissallad, bakad potatis, potatisklyftor, grillat mm. Gräddfilssås passar också som dippsås till chips, nachos, tex mex eller grönsaksfat.
Gräddfilssås blir tunn om du rör den för mycket så blanda bara i smakingredienserna så är gräddfilssåsen klar. Serveras kall. Här är några gräddfilssåser med olika smaker.
Du kan också ersätta gräddfil med matlagningsyoghurt, gräddyoghurt eller grekisk yoghurt.
Fiskgratäng med räkor
Fiskgratäng med räkor och dill. En klassisk gratäng med fisk - här med torsk - gratinerad med räk- och dillstuvning samt riven ost.
Gott med potatismos, pressad potatis, kokt potatis, ris eller pasta som tagliatelle.
Fiskgratäng funkar till vardags såväl som fest. Vintips till fiskgratängen är vitt vin. Gärna fatlagrat ex. av druvan Chardonnay från Australien.
Dillstuvad potatis
Dillstuvad potatis som passar till ex. rökt fisk som varmrökt eller kallrökt lax.
Köp gärna ekologisk potatis.
Skala ev. bort skalen. Själv tycker jag det är ok och nyttigt med lite skal om de är rena och fina potatisar. Har de fina tunna skal kan du koka med skal om du putsar bort fula delar.
Välj en fast potatissort.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Indisk rispilaff Biriyani med valnötter, russin och grönsaker
Indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker. Gott till det mesta eller på egen hand som vegetarisk rätt.
Du kan med gott resultat lägga till färsiffar (ex. färsbiffar på spett), stekta möra grytbitar av kött som kyckling, kalkon, fläskfilé eller biff.
Servera med mango chutney. Matyoghurt eller raita (gurkyoghurt med mynta) är också gott till som sås.
Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.
Ägg och bacon
Ägg och bacon. Knapriga bacon med äggröra är gott till frukost eller brunch. Tomat är gott till också.
Älgbiffar med kantarellsås
Älgbiffar med kantarellsås och rostade rotgrönsaker. Du kan också servera älgbiffarna med vanlig kokt potatis och skysås redd med lite mjöl och grädde. Gärna någon grönsak eller sallad till.
Gott till älgbiffar är kantarellsås och ugnsrostad potatis, morot, palsternacka och butterscotch pumpa. Du kan byta eller lägga till rotgrönsaker efter tillgång ex. ta rotselleri, gulbetor eller kålrot.
Gelé, lingon och inlagd saltgurka passar också till.
Ett rött fylligt vin eller öl passar till älgbiffarna.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook