AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Älgfärsbiffar

Älgfärsbiffar Älgfärsbiffar. Biffar med älgfärs, lök, grädde och ströbröd stekta i smör.
Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta potatisar.
Servera förslagsvis med en god gräddig steksky från pannan, samt kokt potatis, lingon och kokta grönsaker.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.5 av 5 (Antal röster: 2)
4 port älgfärsbiffar
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 500 g älgfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 finhackad eller riven gul lök
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm mald kryddpeppar (valfritt)
  • 4 msk smör eller olivolja att steka biffarna i
  • Skysås: 2 dl vatten eller steksky
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 dl grädde
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk mörk kinesisk soja
  • 2 msk maizena redningsmjöl (brun maizena)
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis
  • 2 dl lingonsylt
  • 250 gram kokta grönsaker som broccoli, morot eller blomkål

Tillagning:

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till:
  2. Älgfärsbiffar: blanda grädde och ströbröd, hacka eller riv sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till älgfärssmeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  3. Stek ett litet smakprov. Kanske behövs mer av någon krydda, vanligtvis salt.
  4. Forma biffarna i storlek som ishockeypuckar.
  5. Bryn några i taget i smör i en stekpanna.
  6. Lägg över på en tallrik.
  7. Vispa ur stekpannan med vatten och häll över i en panna med höga kanter. Rör i buljongtärning och soja samt red med maizena redningsmjöl. Koka upp.
  8. Lägg i älgfärsbiffarna och låt puttra klart i såsen ca 10 minuter.
  9. Förbered ev. kokta grönsaker att servera till.
  10. Servera köttfärsbiffarna med kokt potatis, sås, lingon och grönsaker.


 

Fler recept ur samma kategori som Älgfärsbiffar:

Gratinerade burritos med köttfärs
Gratinerade burritos med köttfärs. Burritos är samma som enchiladas eller fajitas bara att här gratineras tortillarullarna med ost och ev. lite krossade tomater eller tomatsalsa.
Här fyllda med köttfärs men kan också fyllas med kycklingstrimlor, biff, fläskkött eller quornfärs.
Servera med grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, hackad bladpersilja och svarta bönor. Man behöver dock inte ha allt till - utan välj några grönsaker. Mer sambal oelek eller tabasco.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris.
En bra rätt om du vill förbereda middagen innan. Då kan du göra tortillarullar, lägga i en form med ost över och sedan gratinera när det är middag - kör då på 200 grader i ca 20 minuter så att rullarna hinner bli genomvarma och fina på toppen.
Tortillarecept och mexikansk mat är kanongott, snabbt, lätt, nyttigt (om du har mycket grönsaker till o drar ner på osten).
Ceasarwrap med kycking
Ceasarwrap med grillad kycklingfilé, bacon, sallad samt ceasardressing.
Vegetarisk curry- och grönsaksgryta
Vegetarisk currygryta med grönsaker. Gryta med blomkål, morot och champinjoner i curry och grädde.
Vegetarisk curry- och grönsaksgryta är gott med basmatiris, råris, thairis, kokt vete eller kokt potatis.
Överbliven gryta går bra att spara i kylen och blir bara godare dagen efter.
Istället för sambal oelek kan du ta en färsk spansk röd chilifrukt eller chili efter smak.
Du kan såklart ta andra grönsaker efter tillgång och smak. Gott i vegetarisk curry är paprika, vitkål, potatis, zucchini, äggplanta, groddar. Från konserv kan man ta bambuskott, groddar, hela tomater mm.
Med sojagrädde och sojamjölk blir grytan helt vegan.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Viltgryta
Mustig viltgryta med rödvin, rostade grönsaker och glace på balsamvinäger. En god och enkel viltgryta. Viltkött till gryta
som hjortstek eller älg finns tack vare frysen att tillgå året om hos kötthandlare eller välsorterade butiker. Ofta kan de beställa hem. Med höstens jakt brukar det dyka upp mer färskt kött. Bakdelen - steken - på hjort och annat vilt är ofta rätt seg. Desto mer musklerna fått jobba desto segare kött. Äldre djur har därför segare kött. Men det gör inget för köttet kan kokas mört i flera timmar. Ett smakrikt rött vin passar till, en vällagrad Rioja kanske.
Älgsoppa med klimp
Älgsoppa med klimp. God soppa på älgstek med ben och rotfrukter.
Klimp är valfritt. Du kan också välja älgköttsgrytbitar men kött med ben ger godast smak.
Pasta med filé, svamp och grädde
Pasta med filé, svamp och grädde. Lyxig pasta med valfri filé. Kanongott med kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé, viltfilé, quornfilé eller strutsfilé.
Vintips till är ett lättare rött vin som ex Pinot Noir, Sangiovese, Blau burgunder eller Valpolicella.
Se alla recept ur kategorin Viltrecept
Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv
Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv. En stor omgång hemgjord korv som blir ca 7 kg korv.
Du kan ta färdig mald köttfärs också - gärna med mycket fett i som blandfärs eller fläskfärs.
Till 7 kg korvfärs går det åt cirka 16 meter svinfjälster eller cirka 7 meter rak-(Ø 55mm) eller kroktarm(Ø 44mm) från nöt.
Du behöver bomullssnöre att knyta om korvändarna med.
Med nitritsalt så förbättras både köttfärgen och hållbarheten. Fjälster av alla slag finns att köpa på postorder hos web-butiken Carnivor.se
Entrecotespett med kikärts- och fetaostsallad
Entrecotespett med kikärts- och fetaostsallad. Grillad entrecote på spett med en frisk, fräsch och salt kikärtssallad.
Räkna 4 skivor entrecote på 130-150 gram eller en bit hel entrecote ca 500-600 gram.
Muffins med äppel och kanel
Muffins med äppel och kanel. Muffins eller cupcakes med äpple och kanel kan du också använda som grundsmet och smaksätta muffinssmeten som du vill till kakaomuffins, chokladmuffins, blåbärsmuffins, muffins med chokladbitar, bananmuffins osv. Du kan också ha på frosting topping samt godis och strössel.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Högrevsburgare
Högrevsburgare. Burgare på pulled högrev (långstekt i ugn). Kan serveras i hamburgerbröd med valfria tillbehör.
Letar du efter burgare på mald högrev så är det enkelt fixat: mal högrev i köttkvarn själv eller be att få den mald i butiken (helst två gånger). Salta och peppra samt stek eller grilla hamburgaren några minuter på varje sida och servera den på valfritt vis.
Högrevsburgarna kan serveras i hamburgerbröd med valfria tillbehör majonnäs, isbergssallad, skivad tomat, saltgurka, skivad lök och ketchup. På bilden hamburgerbröd, isbergsallad, pulled högrev, sallad med svarta bönor, smetana (rysk matyoghurt) samt färsk koriander. I bakgrunden honungsrostad potatis (sök recept här på Receptfavoriter.se).
Ett annat alternativ att toppa högrevsburgarna är picklad rödlök och tzatziki.
Här har jag valt att steka en stor bit högrev som räcker till 8-10 burgare. Överblivet kött kan du spara till rester eller frysa in till annat. Fräs då upp köttet i strimlor och smaksätt med lite extra BBQ-sås.
Vill du inte fylla hamburgerbröd igen så kan du fylla pitabröd med tzatziki, tomat och sallad; eller tortillabröd på mexikanskt vis med guacamole, svarta bönor, tärnad gurka, strimlad isbergssallad, tomatsalsa, het chilisås (Sriracha-chilisås) och värma med riven ost i botten.
Bucatini med svamp
Bucatini med svamp. Bucatini är en ihålig tjock spagetti som är mycket god med pastasås som här med skogschampinjon i krämig sås av lök, tomat, grädde, vitlök, chili och en klick creme fraiche.
Du kan ta annan pasta och annan svamp om du önskar.
Vill du ha en vegan pasta så väljer du Ica Basic pasta utan ägg, margarin, sojagrädde och Oatly fraiche. Vidare finns vegan parmesan att garnera med.
Servera gärna pastan med grönsallad, cocktailtomater, vinägrett och ett gott bröd att skopa upp såsen med.
Pastasås med kycklingfilé
Pastasås med kycklingfilé, paprika, purjolök och vitlök. En krämig pastasås med mascarpone-ost och vitt vin.
Gott till är förslagsvis en sallad på tärnad avokado, tomat och bladspenat blandat med lite olivolja samt vinäger.
Istället för mascarpone kan du ta vanlig färskost naturell.
Vintips till är ett smakrikt vitt vin som ex chardonnay från Australien eller vitt från norra italien.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Snabbsaltade gurkor
Snabbsaltade gurkor med lag du ej behöver koka. Till snabbt saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda snabbsaltade gurkor mycket knapriga.
Räkna ca 15 stycken runt 10 cm långa Västeråsgurkor.
Vill du vara på säkra sidan att gurkorna ska hålla länge kan du tillsätta natriumbensoat (konserveringsmedel) enligt paket.
Tidsangivelserna stämmer ej men räkna att det tar någon vecka innan gurkorna blivit riktigt goda.
Gurkorna blir extra knapriga om du lägger dem över natten eller runt 10 timmar blandat med 0,5 dl salt i en bunke. Skölj sedan bort saltet från gurkorna.
Sterilisera gärna burkarna innan i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
Tobbes krämiga rotfruktssoppa
Krämig rotfruktssoppa. Matig, nyttig och god soppa med rotfrukter som kålrot, morot, rotselleri och sötpotatis. Dessutom klimatvänlig med svenska goda rotfrukter.
Rotfruktssoppan går utmärkt att frysa, varför inte portionsvis för dagar när man inte har så mycket tid?
Mjölkproteinallergi/laktosintolerans:
Ersätt grädden med Oatley Havregrädde.
Äggallergi: Byt ut ägghalvorna mot lite knaperstekt bacon.
Trattkantarellsås
Trattkantarellsås. Gräddig sås med trattkantareller är god till det mesta ex. stekt grillat kött, stek, nötkött, kyckling, vegetariskt, griskött, viltkött med mera.
Istället för färsk svamp kan du ta 3-4 dl frysta förvällda svampar eller 1,5-2 dl torkade trattkantareller.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Fiskbiffar fiskburgare
Fiskbiffar eller fiskburgare. Biffar eller burgare med fiskfärs du kan servera med kokt potatis, vitvinssås samt gröna ärtor och sallad.
Vidare kan de serveras som vanliga burgare med stekt bröd, dressing, tomatskivor, sallad och rödlöksskivor.
Fiskbiffar är också goda till potatismos, spenat och grönsaker.
Fråga efter fiskfärs i fiskdisken eller som här mal fiskbitar i matberedaren.
Du kan ta hälften lax och hälften vit fisk.
Färsen kan du smaksätta med 1/2 dl frysta provencalska kryddor; hackad ansjovis och gräslök; kapris, rödlök och rödbetor; kaviar; hackad basilika; hackade svart oliver och soltorkad tomat.
Fisk som passar till färs är lax, torsk, gädda, plattfiskfileer, hajmal eller alaska pollock.
Rotfruktspytt
Rotfruktspytt. En pyttipanna med potatis, kålrot, morot, lök samt här med korv. Du kan ta annat kött som ex. tärnad överbliven stek, kyckling eller skinka istället för korv.
Vegetarisk variant får du med tärnad halloumi, tofu eller quorn. Vegan variant kan du laga med tärnad sojakorv ex. Jättekorv från Astrid och Aporna.
Vill du ha en snabb och enkel sås till rotfruktspytten så kan du blanda crème fraiche med sweet chilisås eller senap och servera till. Eller så kan du tillsätta några dl grädde och crème fraiche till pytten så får du stuvad rotfruktspytt.
Hjortfilé med kantarellsås
Hjortfilé med kantarellsås. Hjortfilé kan bytas mot annan viltfilé som älgfilé eller rådjursfilé.
Klyftpotatis är gott till.
Räkna 4 bitar hjortfilé på 120-140 gram styck.
Vintips blir smakrik belgisk öl som Leffe eller ett rött fylligt vin av Cabernet Sauvignon.
Tomatsallad och/eller grönsallad passar bra till. Kokt blomkål, broccoli, vaxbönor eller brysselkål också.
Istället för färsk svamp kan du ta 2 dl torkade kantareller och/eller trattkantareller blandat.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook